Catalog Școala durabilă

Postat la 18 ianuarie 2021 de Marian ANCUTA în categoria ȘtiriCatalog Școala durabilă


Programul ”Școli Durabile” reprezintă o recunoaștere a angajamentului unei unități de învățământ de încorporare a "Educației pentru Dezvoltarea Durabilă" în Planul de Dezvoltare Instituțională. Programul este progresiv și global. Se urmărește integrarea succesivă a celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă în toate aspectele vieții școlare, didactice, pedagogice și manageriale. Școala devine "durabilă" pe durata unui deceniu (orizontul 2030). Programul ‘școli durabile’ este atribuit școlii la începutul procesului, pe baza unui plan de acțiune. Școala devine parte din program dacă realizează an după an demersuri pentru integrarea treptată a celor 17 ODD-uri.
Dezvoltarea durabilă (DD) este “o dezvoltare care permite generaţiei actuale să îşi satisfacă nevoile sale, fără a compromite capacitatea generaţiilor viitoare să îşi satisfacă propriile lor nevoi” (Națiunile Unite, 1987, Raportul “Viitorul nostru comun”).
Educația pentru Dezvoltarea durabilă (EDD) este o educație pentru, și nu o educație despre DD. Prepoziția "pentru", din denumirea EDD, evidențiază că aceasta atribuie Educației o misiune: reorientarea societății și a comunităților noastre către un model de dezvoltare capabil să respecte Omul și Natura.
În cadrul proiectului ”Prof21”, unitățile de învățământ partenere au participat la programul ”Școală Durabilă”, prin intermediul căruia, școlile au fost sprijinite prin activități de formare și consiliere să încorporeze "Educația pentru Dezvoltarea durabilă" pe cele patru axe: curriculum și pedagogie, managementul unității de învățământ, viața școlară și parteneriatul cu comunitatea.

Școlile incluse în program au avut posibilitatea să elaboreze și să desfășoare proiecte educaționale formând echipe locale coordonate de cadrele didactice care au beneficiat de cursurile de formare Prof21. În aceste proiecte au fost implicați în mod activ atât elevii, părinții elevilor, cât și autoritățile locale. Mentorii Prof21 din partea fiecarui partener au oferit sprijin, atunci când a fost necesar, echipelor de implementare a proiectelor educaționale din fiecare școală parteneră.

https://prof21.ro/assets/files/Catalog%20Scoli%20durabile.pdf


Cuvinte cheie:
cercetare colaborare comportament responsabil

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Prof21 si te vom tine la curent cu evenimentele importante.