Serial video de educație nonformală pentru Profi21

Postat la 16 ianuarie 2021 de OANA SANDU în categoria Anunțuri din comunitateSerial video de educație nonformală pentru Profi21


În vara lui 2020 s-ar fi desfășurat Laboratorul de Educație Nonformală, eveniment dedicat vouă, Profilor21. 

 

Nu am mai ajuns în Deltă, dar ne-am întâlnit cu o parte din practicienii cu care urma să lucrați în Laborator și am încercat să răspundem câtorva întrebări:

  • De ce ne pasă de educația nonformală?
  • De ce peste tot unde este integrată se îmbunătățesc rezultatele școlare?
  • Care sunt cele mai simple comportamente nonformale pe care le poate integra cu ușurință orice cadru didactic, indiferent de localitate, școală, materie sau elev?
  • Cu ce înlocuim experiența săptămânii pe care am fi petrecut-o împreună în Laboratorul de Educație Nonformală?


Rezultatul esteSpațiul Educației Nonformale”, un scurt serial video menit să încurajeze și să inspire cadrele didactice să integreze mai mult nonformal în practicile lor educaționale. Include prezentările a 6 metode de educație nonformală, exemple de succes și de transformare nonformală din comunitatea Prof21, cât și recomandări de activități concrete pe care le puteți derula online și offline până la sfârșitul anului școlar.

V-am pregătit aproximativ o oră de conținut, structurat în 12 episoade de 3-5 minute:

Episodul 1: Repere teoretice caracteristici generale ale educației nonformale cu Vlad Dumitrescu (Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile)
 

Episodul 2: Povești adevărate despre cum transformă educația nonformală clase și școli, cu Iuliana Tomoș (director la Școala Gimnazială nr.5 - Săcele, Brașov) și Lelia Mitroi (cadru didactic la Școala Gimnazială „Amza Pellea” - Băilești, Dolj).
 

Episodul 3: Cum dezvoltăm abilitățile de viață ale elevilor folosind metode nonformale? Explică pe scurt Vlad Dumitrescu (Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile).
 

Episoadele 4-9 vă propun scurte introduceri în bazele a 6 metode de educație nonformală, ușor de folosit și online și offline, indiferent de materie:

 

ABC-ul emoțiilor: Cum relaționăm mai eficient cu elevii pentru a favoriza deschiderea către învățare? Prezintă Vasile Brașovanu (Edu Networks).

 

Storytelling: Cum folosim poveștile ca vectori în învățare? Ne spune Andreea Lupescu.

 

Teatru forum: Cum putem folosi teatrul ca punte între școală și comunitate? Explorăm alături de Ana-Maria Grădinariu (Teach for Romania).

 

Cafeneaua publică: Cum trecem de reflexul confruntării și învățăm să colaborăm și să creăm împreună? Ne îndrumă Diana Ghindă (Training Cafe).

 

Tehnologia Spațiului Deschis: Și dacă elevii ar avea mai multe ocazii să devină co-autori ai procesului educațional? Ne arată Andrei Popescu (Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale).

 

Dezbaterea educațională: De ce elevii care participă la exerciții de dezbatere au mai multă încredere în ei și se conectează mai ușor cu materia din curricula formală? Ne povestește Emanuel Beteringhe (Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică).

 

Episodul 10: Lelia Mitroi (cadru didactic, Băilești, Olt) și Iuliana Tomoș (director, Săcele, Brașov) descriu cum s-au transformat clasele, școlile și relațiile cu comunitatea în urma integrării metodelor nonformale în practicile zilnice ale cadrelor didactice și ale managementului școlar. 

 

Episodul 11: Reprezentanți ai ONG-urilor implicate în proiectul PROF21 pun integrarea educației nonformale cu cea formală în contextul actual, național și global. Vorbesc Adriana Sumănaru (Teach for Romania), Bogdan Gioară (Reper21) și Florentina Puiu (Fundația World Vision Romania).

 

Episodul 12: În încheierea seriei, Vlad Dumitrescu (Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile) oferă exemple practice și simple pentru a aduce mai mult nonformal la clasă și în afara ei în anul 2021. 

 

Sperăm să vă fie cu folosi și să vă inspire. Vă așteptăm reacțiile și comentariile pe youtube!


 

Producție video & animație: Alexandra Carastoian (www.alexandracarastoian.com)

 

Grafică & animație: Bianca Găinuș (www.thevisualhelp.com)

 

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Prof21 si te vom tine la curent cu evenimentele importante.