Reduc, reutilizez, reciclez

Postat la 11 ianuarie 2021 de Marian ANCUTA în categoria ȘtiriReduc, reutilizez, reciclez


O tonă de hârtie reciclată reprezintă o economie de 64% în consumul de energie, o reducere cu 58% a consumului de apă și diminuarea cu 27 kilograme a agenților poluanți din aer. Cel mai bun lucru pe care îl putem face este să reducem mai întâi consumul, apoi să reutilizăm produsele cât mai mult posibil și, în al treilea rând, să utilizăm produse care sunt fabricate 100% din fibre alternative reciclate și responsabile. Toate produsele trebuie să fie în așa fel fabricate încât să fie ușor de reciclat.1 De multe ori, considerăm că ceea ce nu ne mai este de folos trebuie aruncat și depozitat pentru totdeauna, undeva departe de noi, la groapa de gunoi. Dar multe dintre lucrurile aruncate ar putea fi reparate, refolosite, reciclate și transformate în materie primă pentru noi produse. Astfel, își prelungesc viața și reduc consumul unor resurse naturale. Reciclarea materialelor refolosibile reduce drastic consumul resurselor naturale (petrol, apă, energie) precum şi nivelul emisiilor nocive în aer. Iată numai câteva exemple: 1 tonă de hârtie recuperată salvează 17 arbori maturi care produc în fiecare oră oxigenul necesar pentru 900 de oameni; 1 tonă masa plastică recuperată economiseşte 8 tone petrol; deşeurile biodegradabile pe care le generează o gospodărie pot deveni pământ fertil pentru flori, gazon, spaţii verzi, grădină de zarzavat sau pot acoperi rănile pământului făcute de construcţii – demolări, de alunecări de teren sau de eroziune. Faţă de alte metode ecologice, reciclarea este cea care presupune cel mai mic efort din partea societății. Deşeurile menajere trebuie însă sortate înainte de a le arunca în containere separate pe tipul de deşeu acceptat (plastic, sticlă, hârtie etc). Aproape 45 % din deşeurile casnice sunt ambalaje şi materiale reciclabile. Această cantitate a crescut în ultimii ani şi va creşte în continuare.
1 Sursa foto Școala Gimnazială Segarcea
Împărtășirea acestor informații cu copiii și invitarea acestora să devină mai responsabili îi învață abilități valoroase precum responsabilitatea, gîndirea critică, grija pentru ceea ce consumă și pentru ceaa ce este în jurul lor. Reciclarea îi învață atât pe copii, cât și pe adulți să aibă grijă de mediu și să înțeleagă că resursele nu sunt nelimitate.
Este destul de greu să ne imaginăm cât de multe deșeuri pot genera 7 miliarde de oameni. O persoană obișnuită aruncă 4 kilograme de gunoi în fiecare zi și produce aproximativ 1,5 tone de deșeuri solide pe an. Înmulțiți acest lucru cu 7 miliarde și știți de ce avem probleme de mediu. 75% din coșul de gunoi poate fi reciclat. România are a doua cea mai slabă rată de reciclare din Europa. Ţara noastră produce aproape 6 milioane de tone de deşeuri/an. Din totalul de deşeuri, 56% este materie organică, 9,9% hârtie şi carton, alte 9,9% reprezintă deşeurile din plastic, apoi 4,1% sticlă, 2,3% metal şi 17,8% alte tipuri de deşeuri. Țara noastră şi-a luat angajamentul că va ajunge la o rată de reciclare a hârtiei, metalelor, sticlei şi a materialelor plastice provenite din deşeuri menajere de cel puţin 50% până la finalul anului 2020. Reciclarea în şcoli este o măsură educativă care a generat alte tipuri de programe şi evenimente în comunităţile locale. Administraţiile locale au responsabilitatea finanţării colectării selective şi a achiziţionării recipientelor necesare pentru realizarea acestui proces în cadrul şcolilor. Astfel, în majoritatea școlilor există coşuri de gunoi diferenţiate pe categoriile de deşeuri reglementate de legislaţie în fiecare sală de clasă, dar şi în bibliotecile, cancelariile, cabinetele şi sălile de sport ale fiecărei unităţi de învăţământ din România. Pe lângă creşterea ratei de colectare selectivă a deşeurilor la sursă, noile măsuri urmăresc şi educarea generaţiilor tinere în vederea "conştientizării riscurilor pe care poluarea le poate avea asupra mediului şi inerent asupra sănătăţii cetăţenilor"

https://prof21.ro/assets/files/Fisa_Reciclare%20la%20scoala.pdf


Cuvinte cheie:
comportamente responsabile comsum responsabil comunicare asertiva

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Prof21 si te vom tine la curent cu evenimentele importante.