Igienă personală

Postat la 8 ianuarie 2021 de Marian ANCUTA în categoria ȘtiriIgienă personală


Igiena mâinilor, igiena corporală, igiena dentară sunt abilități de viață esențiale în viața unui copil, dar și în viața adulților. Conștienți fiind de accesul redus la apă curentă al unor copii din comunități sau familii dezavantajate, rolul școlii de a transmite aceste deprinderi este crucial.

Dacă fiecare persoană s-ar spăla mai des pe mâini, ar putea fi prevenite aproximativ un milion de decese la nivel global. Igiena personală nu se referă doar la spălatul pe mâini. Va trebui să îi învățăm pe copii să aibă o rutină de îngrijire care îi va determina să dobândească obiceiuri sănătoase de-a lungul întregii vieți. 

Igiena copilului este foarte importantă pentru siguranța acestuia, deoarece în mediul înconjurător se află numeroși factori care îl pot afecta pe cel mic. În plus, o igienă corespunzătoare are rol preventiv, reducând riscul de îmbolnăvire.

Este important să găsim mijloacele potrivite de a transmite copiilor deprinderi esențiale de igienă corporală, din punctul de vedere al sănătății, dar și al interacțiunii cu ceilalți: reduce riscul de infecție, de răspândire a bolilor și chiar a paraziților; pentru că sistemul imunitar al unui copil este mai fragil în comparație cu cel al unui adult, igiena este foarte importantă pentru a preveni îmbolnăvirea celui mic; deoarece prin igienă sunt eliminate mirosurile corporale neplăcute, copilul se va simți mai sigur pe sine și va socializa mai ușor; igiena va ajuta copilul să aibă o părere bună despre sine, să aibă încredere în el; astfel are șanse mai mari să se descurce bine la grădiniță sau la școală.

‘Un recent studiu realizat de Uniunea Europeană arată că românii sunt printre cei mai neîngrijiţi europeni când vine vorba de igiena personală. De altfel, singurii care stau mai rău la acest capitol sunt turcii, care cheltuie doar un euro pe lună pentru îngrijire, faţă de cei aproape 3,5 euro cheltuiţi lunar de români. Conform studiului, slovacii alocă 7,8 euro pe lună pentru igiena personală, grecii, 6,25 euro, iar britanicii, 5,6 euro. Acest fapt poate fi explicat și prin faptul că 46% din populaţia României trăieşte în mediul rural, unde condiţiile de igienă sunt precare sau lipsesc cu desăvârşire. Dincolo de chestiunile care ţin de educaţie, în multe localităţi rurale româneşti încă nu există apă curentă şi nici reţea de canalizare. Un alt capitol la care românii nu stau bine este igiena orală:19% din populaţia României nu s-a spălat niciodată pe dinţi. Într-un an, un român foloseşte, în medie, mai puţin de două tuburi de pastă de dinţi. Astfel s-a ajuns ca 72% dintre români să aibă probleme cu dantura.’

În acest fel educaţia pentru sănătate la nivelul şcolii reprezintă una dintre  principalele căi de promovare a cunoştinţelor corecte privind diferite aspecte ale sănătăţii şi totodată de formare a atitudinilor şi deprinderilor indispensabile unui comportament responsabil şi sănătos.

https://prof21.ro/assets/files/Fisa_Igiena%20personala.pdf


Cuvinte cheie:
autoîngrijire

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Prof21 si te vom tine la curent cu evenimentele importante.