VOCI REZILIENTE (PENTRU CLASELE 3 – 5)

Postat la 12 octombrie 2020 de Asociaţia REPER21 în categoria ȘtiriVOCI REZILIENTE (PENTRU CLASELE 3 – 5)


Scop: după ce vor selecta câteva obstacole pe care trebuie să le depășească, elevii vor crea o poză a propriei persoane și vor nota ”dialogul intern” pe care l-ar avea cu ei înșiși pentru a-și arăta reziliența.

Obiective: Elevii vor:

-              Face o listă a problemelor cu care se confruntă în viața de zi cu zi

-              Defini reziliența

-              Crea un dialog intern care ilustrează atitudinea rezilientă

Materiale:

-              Consumabile pentru a trece ideile de la brainstorming (tablă, hârtie, flipchart, etc.)

-              Hârtie de flipchart pe care fiecare elev își poate desena corpul (câte una pentru fiecare elev)

-              Markere, creioane, pixuri, etc.

-              Opțional: exemple de desene comice cu bule de cuvinte – puneți-le pe tablă sau faceți copii pentru fiecare elev

Procedură:

- Discutați despre rezilență, ce înseamnă, inclusiv despre definiția dată de un elev de 15 ani: ”a-ți reveni din probleme cu mai multă putere și mai înțelept”

- Continuați cu o serie de întrebări, ca de exemplu: Ce fel de probleme întâmpinați în fiecare zi care vă testează reziliența? Vorbiți cu voi înșivă pentru a vă încuraja să continuați? Ce spun alți oameni ca să vă ajute? Spun unii oameni lucruri care vă descurajează? Ce spun?

- Împărțiți clasa pe perechi. Dați fiecărei perechi două foi de hârtie / flipchart și rugați-i pe elevi să își traseze unul altuia silueta pe foaie. Acordați-le timp după aceea să își coloreze și personalizeze pozele.

- După aceea, spuneți-le elevilor să se gândească la o provocare cu care are de-a face în fiecare zi și să o treacă sub desenul care îi reprezintă. Pentru idei le puteți da câteva exemple care pot include a te trezi devreme dimineața ca să mergi la școală, a învăța, a încerca să îți faci prieteni, a îndeplini diverse sarcini, a te înțelege bine cu familia acasă, etc.

- Arătați-le elevilor cum caracterele din benzile desenate au adesea un ”nor de gânduri” deasupra capului atunci când se gândesc. Apoi arătați-le o ”bulă de cuvinte” atunci când un personaj vorbește.

- Explicați-le elevilor: pe foaia voastră de hârtie desenați un ”nor de gânduri” deasupra capului vostru. Acum gândiți-vă la provocarea pe care ați trecut-o în josul paginii. Ce vă spuneți vouă înșivă pentru a rămâne rezilienți când vă confruntați cu acea provocare? Ce vă spuneți pentru a vă determina să mergeți mai departe? Treceți aceste gânduri în ”norul vostru de gânduri”. Plimbați-vă printre elevi și explicați-le că acest pas este necesar. Puteți să și citiți câteva din gândurile pe care le scriu elevii.

- După ce elevii au scris cel puțin două fraze, rugați-i să creeze două ”bule de cuvinte” pe hârtia lor. Bulele vor fi puse pe marginea hârtiei, ca și cum cineva ar vorbi cu elevul / eleva din afara desenului. Explicați-le: Acum, gândiți-vă la câteva cuvinte pe care alte persoane le folosesc pentru a vă ajuta să mergeți mai departe – pentru a vă ajuta să fiți rezilienți. Poate este antrenorul care spune ”O poți face!” sau bibliotecara care îți spune că citești din ce în ce mai bine pe zi ce trece. Scrieți în cele două bule de cuvinte ce vă spun alți oameni pentru a vă ajuta să fiți rezilienți și să continuați să încercați.

- Afișați munca elevilor în jurul clasei și spuneți-le elevilor să dea un titlu expoziției. Pe măsură ce trece săptămâna, rugați câțiva elevi în fiecare zi să vă explice desenele lor.

- Continuați să îi întrebați pe elevi: Ce ne spun aceste desene despre reziliența noastră?

 

EVALUARE

-              A participat fiecare elev la discuție?

-              Fiecare elev și-a ajutat partenerul să deseneze o siluetă?

-              A creat fiecare elev bule de cuvinte adecvate?

 

Sursa: Traducere și adaptare după Connect with Kids , Overcoming the odds, Resource Guide, 2006, https://connectwithkids.com/newarkpublicschools/pdf/OTOResourceGuide_1up.pdf

 

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Prof21 si te vom tine la curent cu evenimentele importante.