Arta povestirii-Story Telling

Postat la 12 octombrie 2020 de Marian ANCUTA în categoria ȘtiriArta povestirii-Story Telling


Orice poveste este o naratiune, iar storytelling-ul nu face exceptie. Atentia cea mai mare a povestitorul este concentrata, in cazul storytelling-ului, asupra relevantei povestii. Ea trebuie sa fie compelta si sa functioneze ca un ajutor pentru cel care asculta. In functie de nevoile ascultatorului, povestea trebuie sa transmita experiente, cunostinte, sa risipeasca temeri, sa creeeze incredere, sa produca amintiri, sa modifice sau sa consolideze mentalitati, sa persuadeze, sa ajute la luarea deciziilor, sa evoce sau sa anticipeze evolutii ale unor actiuni sau fapte si consecintele lor. O poveste rotunda nu este in mod obligatoriu, una care respecta toate momentele naratiunii, ci este o poveste care isi atinge scopul.

Povestea completa cuprinde si efectul. Este ceea ce se intampala cu cel care asculta povestea dupa ce povestitorul a incheiat ceea ce avea de spus. Prin urmare, cel care asculta devine co-autor al povestii pentru ca a fost expus unei experiente care l-a transformat.

Pentru ca Storytelling nu  presupune doar o experienta de grup ci si una individuala, conform principiului AICI si ACUM, este necesara crearea unui spatiu propice introspectiei, al deschiderii catre experienta proprie, dar si un dialog deschis intre participanti. Un alt obiectiv al acestei etape este  familiarizarea publicului/participantilor cu elementele povestirii.Aceasta se poate face prin: jocuri de grup, interviuri, utilizand mijloace vizuale si media, metoda introspectiei (jurnal), exercitii de improvizatie etc.Un exercitiu pe care il puteti face este sa le cereti participantilor sa se gandeasca la povestea lor preferata. In prima parte ei trebuie sa se gandeasca la momentele principale ale povestii si sa le noteze pe o foaie de hartie sub forma de intrebari. (de exemplu: De ce a plecat fetita la bunicuta? Cu cine s-a intalnit in padure? Ce a gasit in casa bunicutei? etc) Dupa aceea, in perechi, vor face schimb de povesti, fiecare va citi intrebarile colegului si va incerca sa refaca povestea.
Acest exercitiu da sansa participantilor, nu doar de a intra pe taramul povestilor insotiti de personajele lor preferate, dar si de a initia un dialog cu ceilalti, de a gasi similitudini sau diferente in ceea ce priveste perceptia povestilor.

Ce diferenta ar fi intre teatru si storytelling? Nu este oare, persoana care povesteste unui public, un actor? Ba da! Persoana care povesteste ar putea fi un actor, dar storytelling-ul nu este teatru, desi implica “audienta”. De ce? Pentru ca spre deosebire de alte tipuri de performance, in storytelling nu exista bariera scenei si nici un scenariu scris de o alta persoana, iar interactivitatea este fireasca si naturala. Firescul interactivitatii este intretinut de autenticitate, pentru ca in storytelling povestesti despre propriile tale experiente si o faci pentru ca ai simtit interesul, curiozitatea sau nevoia celorlalti pentru acele povesti.

https://prof21.ro/assets/files/Story%20Telling_Arta%20povestirii%20-%20%20Activitate.pdf


Cuvinte cheie:
bariere in comunicare comunicare comunicare asertiva cooperare creativitate

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Prof21 si te vom tine la curent cu evenimentele importante.