Biblioteca Vie online

Postat la 25 august 2020 de Ion-Marian ANCUTA în categoria ȘtiriBiblioteca Vie online


Obiective de învățare:

 • Crearea unui spațiu de dialog între cititori și membrii (susținători și activiști) din mișcarea Fridays for Future
 • Combaterea prejudecăților și a stereotipurilor despre participanții la mișcarea Fridays for Future
 1. Scurtă descriere a metodei Biblioteca Vie

O bibliotecă vie functionează după aceleași principii și reguli ca o bibliotecă normală, diferența constând în faptul că pe rafturi în locul cărților se găsesc oameni.

‘Poveștile’ prezentate de cărțile dintr-o bibliotecă vie sunt reale, nu sunt inventate. Biblioteca vie nu este un joc de rol. O carte vie nu își spune povestea, ci răspunde întrebărilor cititorilor astfel că pot exista episoade diferite în funcție de curiozitățile celor care citesc.  

Cărţile din Biblioteca Vie sunt oameni reprezentând grupuri care se confruntă, sau se pot confrunta cu prejudecăţi sau stereotipuri (de gen, vârstă, educaţie, meserie, etnie, rasă, religie) şi care ar putea fi victime ale discriminării sau excluderii sociale, sau în cele din urmă pot fi oameni cu poveşti care pot da cititorului o experienţă unică de învăţare în domeniul diversităţii.

Într-o bibliotecă vie vom întâlni bibliotecari, vom consulta un catalog de cărți, vom avea un permis de bibliotecă, vom avea un interval de timp în care putem împrumuta cartea pentru a o citi și bineînteles vor exista reguli de funcționare. Serviciile bibliotecii sunt gratuite pentru cititorii inregistrati.

‘Biblioteca Vie oferă oamenilor oportunitatea de a discuta la nivel personal cu cineva considerat “străin” într-un mod structurat, protejat, într-un spaţiu limitat de timp, dar fără alte angajamente următoare. Biblioteca Vie este un instrument de dialog care aduce oamenii mai aproape unul de celalalt pentru a promova respectul pentru demnitatea umană şi identitatea fiecăruia’

 1. De ce o Bibliotecă Vie online despre mișcarea Fridays for Future?

 

Ieșiți pe străzi în număr foarte mare la nivel global, tinerii din mișcarea Fridays for Future s-au bucurat și de o atenție publică destul de importantă. 

Lipsa informațiilor corecte și complete, dar și faptul că cei mai mulți dintre cei prezenți la proteste sunt minori, elevi care aleg să plece de la școală vinerea pentru a-și arăta sprijinul unei cauze în care ei cred, a generat și un val de critici din partea autorităților, a unora dintre părinți, a unora dintre profesori, a unora dintre colegi.

O bibliotecă vie având pe ‚rafturi’ tineri care au participat și participă la mișcarea FFF își dorește să combată stereotipurile și prejudecățile care s-au creat destul de repede în jurul lor. De asemenea este o activitate care va încuraja dialogul dintre tineri din medii diferite (urban-rural, ciclul primar și gimnazial – ciclul liceal, elevi-studenți) și dialogul dintre tineri și adulți. Va fi încurajată participarea ca cititori și din rândul părinților, a profesorilor.

 

Stereotipuri sau prejudecăți despre tinerii din mișcarea Fridays for Future:

 • Tineri care ar face orice pentru a nu merge la școală, pentru a chiuli și folosesc această mișcare drept scuză
 • tineri ușor de manipulat, se lasă convinși de orice citesc pe rețelele sociale
 • prea tineri  pentru a întelege cu adevărat problemele reale ale societății
 • sunt adolescenți, deci "vârstă dificilă" (tulburați, rebeli, fără griji, nepăsători, visători)
 • sunt incompetenți (nu înțeleg ceea ce afirmă, clima e un subiect care-i depășește)
 • sunt vulnerabili la propagandă (complotistă), sunt susținuți material (traininguri, deplasări) 
 • tineri plătiți sau afiliați politic
 • tineri care preiau modele occidentale 
 • luptă pentru o cauză (climatică) elitistă, care le permite să fie aroganți, înfumurați 
 • sunt reprezentați de o autistă (Greta)
 • activiști ale unor cauze care nu reprezintă priorități sau adevărate probleme

 

 

 1. Pași pentru organizarea unei Biblioteci Vii despre mișcarea Fridays for Future

 

 1. Formați o echipă de lucru care să se ocupe de pregătirea și organizarea unei Biblioteci Vii. Este recomandat ca din echipa de organizare a unei Biblioteci Vii să facă parte minim 3 persoane (coordonator, responsabil logistic, responsabil de echipa de voluntari). Pe lângă cele 3 persoane din echipa de coordonare, veți mai avea nevoie de 4-5 voluntari. Voluntarii pot fi alți colegi profesori care doresc să facă parte din echipa de organizare sau elevi din clasele mai mari. Voluntarii îi puteți selecta și cu 2 săptămâni înainte de eveniment. Ei vor avea rolul de bibliotecari în cadrul evenimentului.
 2. Alegeți platforma online și durata Bibliotecii Vii. Pentru desfășurarea online a unei Biblioteci vii, este necesar să aveți la dispoziție o platformă care permite participarea a cel puțin 30 de persoane și o împărțire în cel puțin 5 camere virtuale (breakout rooms). Platformele Teams, Meet și Zoom permit organizarea unei biblioteci vii în format online.
 3. o bibliotecă vie se poate desfășura pe o perioadă scurtă de timp,1-3 ore sau pe o perioadă lungă de timp, 1-7 zile cu orar bine stabilit, 3-4 ore de funcționare/zi. Durata de timp o puteți stabili și în funcție de disponibilitatea cărților de a fi conectate pe platforma online.

 

 1.  Selectați cărțile. Fiind un eveniment cu ‘cărți’ din mișcarea Fridays for Future, trimiteți invitații de participare și selectați 10-15 persoane care fac parte din mișcarea FFF (tineri activiști, susținători, membri). Aceștia își vor exprima disponibilitatea de a participa la Biblioteca Vie FFF prin completarea unui formular de înscriere. Acest formular va conține datele de contact ale persoanei, motivația de a participa la BV, o scurtă descriere, un ‘posibil’ titlu al cărții reprezentate.

Este foarte important să comunicați orarul Bibliotecii Vii, inclusiv data și durataîntîlnirii pregătitoare cu ‘cărțile selectate’ astfel încât să fiți siguri de prezența lor. veți face selecția cărților trimițând emailuri cu detaliile eveninentului către organizațiile de profil și către organizatorii mișcării Fridays for Future. Cărțile le puteți contacta direct (telefonic, pe email, pe rețele de socializare) sau prin intermediul asociațiilor sau colaborarilor acestora. Faceți un model de invitație în care să menționați aspectele principale ale evenimentului (Obiective, data, intervalul de timp cînd aveți nevoie de ele, când este prevăzută activitatea de pregătire a Bibliotecii vii Fridays for Future etc.)

 1. După ce aveți confirmarea de participare de la numărul de cărți pe care vi l-ați propus, promovați eveninementul în rândul elevilor din școala dvoastră, în comunitate, în alte școli cu care colaborați.

Prezentați catalogul de cărți disponibile pentru biblioteca vie Fridays for future, astfel ca cititorii să poată completa un formular de înscriere în care să menționeze cărțile pe care doresc să le citească. (una, două sau trei cărți în funcție de durata Bibliotecii Vii) și intervalul de timp.

Pentru a testa platforma cu toate facilitățile pe care le oferă, organizați o întâlnire online de pregătire cu bibliotecarii și cu cărțile selectate. Se recomandă  organizarea unei întâlniri de pregătire cu 2-3 zile înainte de eveniment atât cu cărțile cât și cu bibliotecarii pentru a fi reamintite principiile funcționării unei BV, dar și pentru a oferi ocazia cărților și bibliotecarilor de a se cunoaște înainte de eveniment.

 1. Pregătiți documentele necesare astfel încât să aveți acces cât mai ușor la ele. (Google Drive, Dropbox, Cloud).  Veti avea nevoie de cataloagele cu cărţi, listele finale cu datele de contact ale cărţilor, permisele de împrumut, listele de împrumut cărţi, listele de returnare cărţi, lista de înscriere a cititorilor, care conţine datele de contact ale cititorilor, lista de returnare a cărţilor,fişele de descriere a bibliotecii pentru cititorii noi.
 2. Trimiteți un email cu linkul de conectare către toți cititorii înscriși la Biblioteca Vie Fridays for future.  Lăsați un număr de contact în caz că sunt probleme de conectare la platformă în ziua evenimentului.
 3.  Evenimentul propriu-zis. Faceți o re-testare a platformei înainte de inceperea evenimentului. Desfășurarea Bibliotecii Vii – Fridays for Future
 4.  Încheierea evenimentului. Mulțumiți cărților, cititorilor, voluntarilor și organizatorilor. Puteți organiza și o scurtă evaluare a evenimentului împreună cu cărțile si bibliotecarii după ce cititorii nu mai sunt conectați.

 

Desfășurarea evenimentului ‘Biblioteca Vie – Fridays for Future’

 

 1. Cereți cărților și bibliotecarilor să se conecteze la platformă cu 30 de minute înainte de desfășurarea bibliotecii vii pentru a face un test de funcționabilitate a tuturor facilităților platformei și a calității conexiunii la internet.
 2. Așteptați ca toți cititorii înscriși să se conecteze la platformă. Faceți o scurtă prezentare a evenimentului și explicați modul de desfășurare : număr de cărți disponibile, titluri disponibile, durata lecturării, împărțirea în camere virtuale.

Bibliotecarii îi vor informa pe cititori cu privire la regulile de funcționare ale unei biblioteci vii : respectarea timpului de împrumut (40-50 min.), grija pentru cărți (cărțile au dreptul să nu răspundă la întrebări care le afectează demnitatea sau integritatea), respectul pentru organizatori, cărți, ceilalți cititori, spațiul virtual.

 1. Împărțiți grupul în camera virtuale conform preferințelor de lectură. În formularul de înscriere, cititorii si-au selectat preferințele de lectură (ce carte doresc să citească) astfel că ei vor fi distribuiți în camerele virtuale (breakout rooms) împreună cu cartea aleasă.
 2. După terminare timpului de lectură (40 min.), atât cititorii cât și cărțile sunt redistribuiți într-o nouă rundă.
 3. Anunțarea ultimei runde de împrumut.
 4. Completarea fișelor de evaluare. Cititorii vor completa un scurt formular de evaluare online pentru a oferi un feedback organizatorilor. 
 5. Încheierea evenimentului. Mulțumiți cititorilor, cărților și voluntarilor prezenți.
 6. Organizați o întâlnire online de evaluare a evenimentului împreună cu bibliotecarii și cărțile prezente la Biblioteca vie Fridays for future.

https://prof21.ro/assets/files/Fisa_prezentare_Biblioteca%20Vie%20FFF_pdf.pdf


Cuvinte cheie:
ascultarea activa bariere in comunicare comunicarea relationala dezvoltare durabila Echilibrul ecosistemelor educatia pentru dezvoltare durabila gandire critica mediu înconjurător

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Prof21 si te vom tine la curent cu evenimentele importante.