Campania PhotoVoice a Școlilor Prof21, “Copil, în vreme de pandemie »

Postat la 11 iunie 2020 de Asociaţia REPER21 în categoria ȘtiriCampania PhotoVoice a Școlilor Prof21, “Copil, în vreme de pandemie »


Vremurile excepționale generează trăiri excepționale. În contextul măsurilor de siguranță și a stării de urgență decretate și în România, în perioada martie-mai 2020, toate unitățile de învățământ au fost închise. Astfel copiii au fost nevoiți să rămână acasă, iar cadrele didactice au fost nevoite să găsească soluții imediate pentru a menține legătura atât cu elevii cât și cu părinții acestora.

În cadrul proiectului „Prof21 – Dezvoltarea competențelor profesorilor și managerilor școlari pentru o școală atractivă si incluzivă”, asociația Reper21 a propus o serie de ateliere online folosind platforma Zoom. Prin tematicile propuse am dorit să oferim sprijin cadrelor didactice și managerilor școlari în timpul crizei COVID-19.

Pentru  a surprinde și mai ales pentru a păstra și a reflecta la trările și emoțiile trăite de copii în această perioadă, am propus școlilor partenere să participe la campania Photovoice “Copil, în vreme de pandemie“.

10 școli au răspuns invitației noastre: Școala gimnazială nr.1, Ileana, jud.Călărași, Școala Gimnazială “Constantin Brâncoveanu” Vasilați, jud. Călărași, Școala Gimnazială Sadova, jud. Dolj, Școala Gimnazială Segarcea, jud. Dolj, Școala Gimnazială Rast, jud. Dolj și Școala Gimnazială Crizbav, jud. Brasov, Școala Gimnazială Specială "Sf. Mina",Craiova, jud. Dolj și Liceul Tehnologic Țăndărei, jud. Ialomița, Școala Gimnazială Nr. 5 Săcele, jud. Brașov și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Rudolf Steiner, jud. Hunedoara.

PhotoVoice este o metodă de a transmite un mesaj puternic prin prezentarea de „fotografii vii” realizate de membrii unor grupuri defavorizate, marginalizate care nu au deprinderea de a determina introducerea pe agenda publică a problemelor lor şi nici capacitatea de a se mobiliza pentru urmărirea unui interes comun. Această metodă este însă foarte flexibilă şi poate fi adaptată pentru diverse situaţii (evaluare nevoilor comunităţii, realizarea unei hărţi a problemelor, evaluarea unor programe publice etc.), diverse grupuri şi diverse domenii (mediu, sănătate, educaţie etc.).

Cadrele didactice au reușit să colecționeze  peste 200 de fotografii  făcute de copii împreună cu părinții lor. Tot  împreună au realizat și mesajele care să  însoțească fiecare fotografie. Campania Photovoice, « Copil, în vreme de pandemie », s-a încheiat cu un eveniment online desfășurat cu ocazia Zilei Internaționale a copilului. La eveniment au participat cadre didactice, copii din școlile partenere, membrii ai proiectului Prof21.

Fotografiile însoțite de mesaje au surprins gândurile, emoțiile și trăirile copiilor din școlile partenere Prof21. Ne-am dorit ca aceste experiențe individuale să  devină subiecte de discuție și reflecție colectivă pentru a sensibiliza comunitățile și factorii de decizie cu privire la diferitele aspecte ale vieții de copil în izolare.

‘În vremea pandemiei, copiii au simțit lipsa școlii, a profesorilor, însă cu toate acestea au fost fericiți alături de familiile care de aceasta dată le-au oferit  mai multa afecțiune, timp si sprijin, lucruri de care în trecut, poate nu au beneficiat.’

Mulțumim copiilor, părinților și cadrelor didactice implicate în această campanie.

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Prof21 si te vom tine la curent cu evenimentele importante.