DEZVOLTAREA REZILIENȚEI EMOȚIONALE - Sesiune Mandala  – Explorarea sentimentelor prin culori

Postat la 28 ianuarie 2020 de Asociaţia REPER21 în categoria ȘtiriDEZVOLTAREA REZILIENȚEI EMOȚIONALE - Sesiune Mandala – Explorarea sentimentelor prin culori


Traducere partiala după ”Emotional Resilience. Useful resources for schools”, South Lakes Federation, September 2014 (https://www.cumbria.gov.uk/eLibrary/Content/Internet/537/6381/42179103424.pdf)

Cui se adresează: tinerilor cu scopul de a-și analiza sentimentele față de diferite aspecye ale vieții lor folosind culorile

Resurse necesare: o foaie Mandala, creioane colorate

Metodă:

Partea I (10 minute)

Arătați-le elevilor foaia Mandala. Explicați-le că aceasta este împărțită în patru secțiuni:

  • Propria persoană (sine)
  • Prieteni
  • Școală
  • Casă

Alegeți o secțiune cu care să începeți. Explicați-le elevilor că ați dori ca ei să coloreze acea secțiune a Mandalei in conformitate cu sentimentele pe care le au despre acel aspect al vieții lor. De exemplu, dacă ei se simt confortabil și fericiți în acea zonă, ar putea alege culoarea gaben pentru a arăta asta. Dacă lucrurile sunt încordate sau există conflicte, ar putea atunci alege o culoare mai închisă. Cu toate acestea, lăsați-i pe elevi să aleagă culorile pe care ei consideră că le exprimă cel mai bine propriile sentimente – permiteți-le să interpreteze culorile în propriul lor fel. Sunt multe arii de colorat, așa că pot alege o varietate de culori.

Partea II (aproximativ 15 minute)

După ce elevii au colorat o secțiune, discutați cu ei despre culorile alese. Folosiți tehnici de ascultare activă pentru a discuta de ce elevul / eleva au ales anumite culori.

Partea III (lăsați minimum 20 de minute pentru fiecare secțiune). Alegeți altă secțiune și cereți-le elevilor să o coloreze, repetând partea I. Din nou, discutați cu elevii despre motivele pentru care au ales anumite culori.

Repetați pentru toate secțiunile.

 

înapoi la noutăți

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Prof21 si te vom tine la curent cu evenimentele importante.