Raport ONU privind obiectivele de dezvoltare durabilă

Postat la 31 iulie 2019 de Alexandru Gabor în categoria ȘtiriRaport ONU privind obiectivele de dezvoltare durabilă


De la lansarea sa în 2015, Agenda 2030 a oferit un plan pentru prosperitatea comună într-o lume durabilă - o lume în care toți oamenii pot trăi vieți productive, vibrante și pașnice pe o planetă sănătoasă. Mai avem zece ani până în anul 2030 și trebuie să ne întrebăm dacă acțiunile noastre de astăzi pun bazele potrivite pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (SDG). Raportul privind obiectivele privind dezvoltarea durabilă 2019 oferă informații bazate pe dovezi pentru a răspunde la această întrebare.

 

Raportul demonstrează că se înregistrează progrese în unele domenii critice și că unele tendințe favorabile sunt evidente. Sărăcia extremă a scăzut considerabil, rata mortalității sub 5 ani a scăzut cu 49% între 2000 și 2017, imunizările au salvat milioane de vieți, iar marea majoritate a populației lumii are acum acces la electricitate. Țările iau măsuri concrete pentru a ne proteja planeta: zonele marine protejate s-au dublat din 2010; țările lucrează în mod concertat pentru a aborda pescuitul ilegal; 186 de părți au ratificat Acordul de la Paris privind schimbările climatice și aproape toate au comunicat primele contribuții stabilite la nivel național. Aproximativ 150 de țări au elaborat politici naționale pentru a răspunde provocărilor urbanizării rapide. Uniunea Europeană şi 71 de țări au acum peste 300 de politici și instrumente care sprijină consumul și producția durabile. Și o gamă largă de alți actori - organizații internaționale, întreprinderi, autorități locale, comunitatea științifică și societatea civilă - s-au angajat cu SDG-urile într-un mod care ne dau mari speranțe pentru următorul deceniu. Organizația Națiunilor Unite depune eforturi pentru a-și repoziționa sistemul de dezvoltare al Națiunilor Unite pentru a fi mai bine pregătit pentru a răspunde nevoilor guvernelor de a implementa această agendă integrată și transformatoare.

 

În ciuda acestui progres, acest raport identifică multe domenii care necesită o atenție colectivă urgentă. Mediul natural se deteriorează într-un ritm alarmant: nivelurile mărilor cresc; acidificarea oceanelor se accelerează; ultimii patru ani au fost cei mai calzi potrivit istoricului de temperatură; un milion de specii de plante și animale sunt expuse riscului de dispariție; iar degradarea terenurilor continuă necontrolată. De asemenea, eforturile noastre de a pune capăt suferințelor umane și de a crea oportunități pentru toți sunt prea firave: obiectivul nostru de a pune capăt sărăciei extreme până în 2030 este pus în pericol în timp ce ne străduim să răspundem deprivării strcuturale, conflictelor violente și vulnerabilităților la dezastre naturale. La nivel global, foametea este în creștere, iar cel puțin jumătate din populația lumii nu dispune de servicii de sănătate esențiale. Mai mult de jumătate dintre copiii lumii nu îndeplinesc standardele în lectură și matematică; doar 28% din persoanele cu dizabilități severe au primit prestații în numerar; iar femeile din toate părțile lumii continuă să se confrunte cu dezavantaje structurale și discriminare.

 

Este foarte clar că este nevoie de un răspuns mult mai profund, mai rapid și mai ambițios pentru a elibera transformarea socială și economică necesară pentru atingerea obiectivelor noastre din 2030. Ştim acum ce funcționează. Prin urmare, acest raport evidențiază domenii care pot genera progrese în toate cele 17 SDG-uri: finanțare; reziliența; economiii durabile şi inclusive; instituții mai eficiente; acțiune locală; o mai bună utilizare a datelor; valorificarea științei, tehnologiei și inovării, cu un accent mai mare pe transformarea digitală.

În tot ceea ce facem, trebuie să ne asigurăm că alegerile politice nu lasă pe nimeni în urmă și că eforturile naționale sunt susținute de o cooperare internațională eficientă, bazată pe un angajament față de diplomație și prevenirea crizelor.

 

Summit-ul SDG, privind acțiunea în domeniul schimbărilor climatice și celelalte reuniuni cruciale, ce va avea loc la New York în septembrie 2019, oferă liderilor de pretutindeni posibilitatea de a readuce lumea pe drumul cel bun și de a începe un deceniu în care răspundem nevoilor oamenilor și planetei. A sosit timpul și trebuie să acționăm acum. În acest spirit, recomand acest raport tuturor.

 

António Guterres

Secretarul General, Organizația Națiunilor Unite

 

(traducere de Alexandru Gabor, The Sustainable Development Goals Report 2019, disponibil aici https://unstats.un.org/sdgs/report/2019/)

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Prof21 si te vom tine la curent cu evenimentele importante.