Fisa de activitate: Fabricarea bombelor cu seminte

Postat la 11 martie 2019 de Oana Marin în categoria Anunțuri din comunitateFisa de activitate: Fabricarea bombelor cu seminte


CE ESTE O BOMBĂ CU SEMINȚE?

În primul rând, nu este nici explozibil, nici produs comestibil!

Bomba cu semințe este o bilă mică compusă dintr-un amestec de pământ de flori, lut și semințe. Aruncarea de bombe cu semințe, sau Seedbombs, face parte din mișcarea "guerilla de grădină" născută în anii '90 în spațiul Anglo-saxon. Acest act militant ne încurajează să cunoaștem mai bine plantele și să semănăm semințe într-un mod distractiv și asumat. Dacă aruncarea de semințe face posibilă înfrumusețarea unor locuri dezolante, ea permite și reaproprierea spațiului public într-un mod pozitiv.

 

DE CE ACEASTĂ ACTIVITATE?

Mizele economice și ecologice sunt serioase deoarece, după cum știm, biodiversitatea se află în cădere liberă, în special când vorbim de polenizatori! Desfășurând activitatea bombelor cu semințe, veți înțelege că acest gest, realizat la scară mare, ar putea avea un impact pozitiv real. În realizarea acestei fișe, alegerea noastră s-a îndreptat firește către amestecul de semințe a diverse plante melifere, care vor asigura o varietate de alimente prietenelor noastre albine, dar și altor insecte.

 

PENTRU CINE?

Fabricarea bombe cu semințe este o activitate ușoară, apreciată de un public larg, nu doar de copii! Este o activitate perfectă pentru îmbunătățirea abilităților motrice, prin formarea bilelor sferice și a motricității fine, prin introducere semințelor în interiorul sferei, și este posibilă chiar și utilizând o singură mână. Și, bineînțeles, să nu uităm de plăcerea de a lucra pământul cu mâinile și de bucuria de a se murdări!

 

CUM SE PROCEDEAZĂ ?

Mai întâi de toate, este necesară găsirea unui loc de întâlnire și de lucru adaptat.

Lista materialelor necesare:

  • prelată (pentru a proteja locul de lucru) ;

  • pământ argilos uscat sau proaspăt ;

  • pământ de flori sau compost ;

  • apă

  • semințe (trifoi, mac, sulfină, floarea-soarelui, nalbă de grădină, levănțică, mătăciune moldovenească, roiniță...etc)

  • bună dispoziție!!!

 

Să trecem la acțiune !

Câteva etape :

Amestecarea pământului :

  • 80 % pământ argilos
  • 20% pământ de flori sau compost

După ce amestecați bine aceste două soluri, adăugați apă până când obțineți bile compacte și netede. Acest lucru este important pentru ca bilele să se usuce fără a se crăpa sau rupe. Apoi încorporați în amestec semințele fine (mac, sulfină, trifoi ...). Dozajul semințelor trebuie să se facă cu măsură pentru a evita o densitate prea mare care ar putea să pună plantele în competiție, chiar dacă ideea bombei este că aceasta explodează sau se dezintegrează și dispersează semințele cu ajutorul ploii, vântului etc.

 

Munițiile prind formă!

Mărimea și realizarea bombelor joacă un rol important în calitatea uscării, dispersia, consistența, greutatea „muniției” ...

Prin urmare, acestea trebuie să fie „mici" (dimensiunea unei mingi de golf)!

După ce ați creat bilele, puteți introduce o sămânță de dimensiune mare, la alegerea voastră (floarea-soarelui, hrănirea ...). O singură sămânță de acest tip este suficientă, deoarece acestea au de obicei o dezvoltare mare. Dacă sunt mai multe, apare din nou problema competiției.

 

Bombele pot fi păstrate pentru utilizare la momentul potrivit (vezi mai jos).

Odată uscate pentru câteva zile pe cutii de carton, acestea vor deveni solide și compacte.

Rețineți că o cantitate mare de bombe va crește rata de succes, deoarece nu toate bombele vor funcționa din cauza factorilor naturali și umani.

 

La arme!

Ziua și locul atacului trebuie să fie bine alese!

Ziua și sezonul intervenției sunt esențiale pentru a asigura cele mai bune condiții de germinare. Începutul primăverii este cel mai bun moment.

Alegerea locului este decisivă, va fi necesar să o alegeți în funcție de expunerea la soare. De exemplu, în apropierea unei clădiri. O busolă poate fi utilă pentru a determina fațada nordică (mereu la umbră). Astfel veți putea alege specii de plante adaptate locului.

Factorii naturali, cum ar fi calitatea solului, disponibilitatea apei, aerul, sunt toți parametri care trebuie luați în considerare.

Un alt factor important este influența omului asupra locului ales. Cunoștințe despre utilizarea curentă a locului și posibilele evoluții, într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat, este un plus (de ex. lucrări planificate, construcții ...).

Factorii limitativi pot fi numeroși: poluare, întreținere excesivă, trafic etc.

 

Cele mai bune locuri de vizat:

Idealul este de a lansa bombe pe soluri puțin colonizate de graminee sau de plante mari. Locurile de privilegiat sunt terenurile virane, necultivate, căile ferate. Acestea sunt adesea zone libere și, prin urmare, însorite. Fisurile din beton și locurile din jurul rădăcinilor de copaci din zonele urbane sunt de asemenea potrivite pentru unele plante.

 

După bombardament!

Nu uitați aparatul dvs. de fotografiat pentru a fotografia locul înainte și după!

Încurajați participanții să repete „atacul„ pe parcursul mai multor ani până când își asumă personal proiectul...

 

Sursa:

Citeste brosura, click aici

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lecturi suplimentare:

Seedbombs: Going Wild with Flowers / Semez pour résister ! L’art et la pratique des bombes à graines, Josie Jeffery

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Prof21 si te vom tine la curent cu evenimentele importante.