Titularizarea pe 253 – Cum vor fi transformate contractele celor 16.000 de profesori angajați pe examene din trecut

Postat la 5 aprilie 2019 de Alexandru Gabor în categoria ȘtiriTitularizarea pe 253 – Cum vor fi transformate contractele celor 16.000 de profesori angajați pe examene din trecut


Peste 16.000 de posturi didactice de predare sunt ocupate cu profesori angajați pe perioadă determinată, în baza rezultatelor obținute la concursuri naționale de titularizare în anii anteriori, spune Guvernul în OUG pe educație promovată miercuri și intrată în posesia Edupedu.ro. Este vorba despre profesori angajați pe articolul 253 din legea educației, declarat neconstituțional de judecătorii Curții Constituționale, care au constatat că angajarea pe examene din trecut este “o modalitate ‘paralelă’” cu examenul anual de obținere a unui post în școală. Guvernul Dăncilă a găsit o soluție pentru menținerea pe posturi a acestor profesori, potrivit informațiilor obținute de Edupedu.ro.

Guvernul Dăncilă a decis că membrii Consiliului de Administrație din școală pot să decidă să fie modificată durata contractului individual de muncă din durată determinată de un an, în contract individual de muncă pe durata de viabilitate a postului, în cazul profesorilor angajați pe 253. Soluția apare în Ordonanța de Urgență pe educație aprobată miercuri de Executiv și intrată în posesia Edupedu.ro.

 

Cum arată articolul din OUG de miercuri pe educație care continuă practica angajării în școală pe examene din trecut:

1. După articolul 93 se introduce un nou articol, articolul 93 1 cu următorul cuprins:

“Art. 93 1 Consiliile de administrație ale unităților de învățământ pot hotărî modificarea duratei contractului individual de muncă din durată determinată de un an, în contract individual de muncă pe durata de viabilitate a postului, pentru cadrele didactice calificate, dacă acestea au promovat examenul de definitivat și concursul național de titularizare cu nota/media de cel puțin 7, în condițiile Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare și dacă postul este vacant.

(2) Cadrele didactice calificate care beneficiază de prevederile alin.(1 1) au dreptul să participe la mobilitatea de personal, potrivit metodologiei Ministerului Educației Naționale, aprobate în acest scop.”

 

Cum motivează Guvernul Dăncilă continuarea angajării profesorilor pe principiul “253”

În preambulul Ordonanței de Urgență aprobate miercuri în ședința de guvern, se arată următoarele:

 

“Modificarea și completarea Legii nr. 1/2011 în vederea reglementării situației cadrelor didactice calificate care au fost repartizate pe perioadă determinată pe un post didactic/o catedră în baza notei/mediei de cel puțin 7, obținute la un concurs național unic de titularizare, se impune și din următoarele motive:

 

incertitudinea la stabilirea viabilității unor posturi didactice/catedre vacante, anterior organizării concursului de titularizare, datorită nesiguranței realizării planurilor de școlarizare propuse sau a prognozei privind evoluția demografică la nivel local;

anual, după derularea concursului de titularizare, 40-45% dintre posturile didactice/catedrele vacante publicate pentru angajare nedeterminată rămân neocupate;

vacantarea posturilor didactice/catedrelor datorită mobilității cadrelor didactice titulare;

în prezent, peste 16.000 de posturi didactice de predare sunt ocupate cu personal didactic calificat angajat pe perioadă determinată în baza rezultatelor obținute la concursuri naționale de titularizare în anii anteriori”

Calendarul de titularizare 2019 pe articolul 253

Calendarul de titularizare 2019 pe articolul 253 fixează perioada 2-4 aprilie 2019 ca termen pentru depunerea și înregistrarea dosarelor de înscriere la inspectoratele școlare, pentru cei care vor să folosească notele de la examenele din trecut. Profesorii au aflat, însă, chiar când s-au dus să își depună dosarele de înscriere la titularizare pe 253, că inspectoratele nu le primesc dosarele.

 

Sursa: articolul EDUPEDU 

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Prof21 si te vom tine la curent cu evenimentele importante.