Kristina Creoșteanu ”Comunitățile nu pot evolua sănătos fără a înțelege ce este dezvoltarea durabilă”

Postat la 15 martie 2019 de Alexandru Gabor în categoria AdvocacyKristina Creoșteanu ”Comunitățile nu pot evolua sănătos fără a înțelege ce este dezvoltarea durabilă”


REPER21 și FDSC, inițiatorii Rețelei ONG21, lansează o serie de profiluri ale membrilor și simpatizanților, pe care îi reunește interesul pentru misiunea acesteia, și anume integrarea Educației pentru Dezvoltarea Durabilă (EDD) în sistemul național de educație. Rețeaua ONG21 este formată în prezent din circa 100 de organizaţii neguvernamentale cu experiențe semnificative în domeniul educației, al dezvoltării durabile și al campaniilor de advocacy, bucurându-se totodată de suportul a diverși actori instituționali cheie pentru EDD, precum Ministerul Educației Naționale și Ministerul Mediului.

Vă invităm în perioada următoare să îi cunoaşteţi pe membrii organizaţiilor neguvernamentale care s-au alăturat demersului ONG21 și să aflați mai multe despre experiența și motivaţia lor de a promova EDD.

 

ONG21  - Spune-ne câteva cuvinte despre tine și despre modul în care ai ajuns să te implici în organizația neguvernamentală pe care o reprezinți în Rețeaua ONG21.

Kristina Creoșteanu , membru fondator al AIDC-Asociatiei Impreuna pentru Dezvoltarea Comunitatii. Scopul organizatiei este de a ajuta la creștea nivelului de trai al membrilor comunităților. Procesul de îmbunătățire a vieții cetățenilor  se face prin multă implicare, efort colectiv pentru acțiuni comunitare concrete, educație civică și participare publică la luarea deciziilor care privesc comunitatea. Adică: sprijinim organizarea grupurilor civice de acțiune pe zone, cartiere, străzi, încurajăm acțiunile concrete ale cetățenilor/grupurilor de acțiune pentru dezvoltări edilitare, patrimoniu, protecția și conservarea mediului, viața culturală, colaborăm în programe de educație non-formală pentru activism civic și leadership comunitar, organizam/facilităm evenimente de participare publică pentru a influența hotărârile aleșilor locali și contribuim la elaborarea politicilor publice.

ONG21Cât de important este conceptul de dezvoltare durabilă (DD) pentru tine? Dar “educația pentru dezvoltare durabilă” (EDD)?

Kristina Creoșteanu - Comunitățile nu pot evolua sănătos fără a înțelege ce este DD și a acționa responsabil pentru construirea DD. Pentru ca să ințeleagă, membrii comunităților de toate vârstele trebuie să beneficieze de EDD adaptată vârstei, competenței și capacității de intervenție pentru DD la nivel individual și de grup.

ONG21Descrie-ne pe scurt un proiect interesant în domeniul educațional/ al dezvoltării durabile/ al EDD pe care l-a desfășurat organizația ta în ultimii ani.

Kristina Creoșteanu - În carul proiectelor ,,Comunitatea suntem noi’’, ,,Comunitatea rurală activă’’ și ,,Din Aplii Elveției în Carpații României- parteneriat pentru dezvoltare durabilă’’ am derulat pachete educaționale pentru DD în școlile din mediul rural (comunele Hălchiu, Crisbav, Racoș și Hohghiz din județul Brașov). Modulele au cuprins: încurajarea tinerilor antreprenori și formarea abilităților manageriale prin programul de simulare Firma practică, implicarea în monitorizarea și sesizarea amenințărilor asupra mediului natural prin participarea la Patrula ecologică, cunoștințe, abilități și acțiuni pentru o viață de familie sănătoasă prin modulul Școala familiei, organizarea muncii în echipă prin activități concrete de grădinărit pe parcele cultivate și exploatate de elevi ți părinți, prin programul Grădina practică.

ONG21Care consideri că sunt cele mai importante provocări sociale, economice și de mediu ale României, care pot fi adresate printr-o politică națională de EDD?

Kristina Creoșteanu - Cea mai mare și singura problemă socială/economică/mediu este clasa politică incompetentă, incoerentă, fără viziune și mai ales complet dezinteresată de viața cetățenilor și de buna funcționare a comunităților. Zbaterea societății civile nu poate face față imensei inconștiențe, demagogiei și totalei lipse de acțiune a conducătorilor țării. Conducătorii ar trebui să fie educați primii pentru DD. Iar despre EDD pentru acești oameni, e practic imposibil și inutil. Sincer.

ONG21Care sunt tematicile cele mai de interes / prioritare din domeniul EDD pe care organizația voastră poate și dorește să le susțină într-o politică națională de EDD?

Kristina Creoșteanu - Ce înseamnă economia contemporană: industrii, companii, joburi, antreprenoriat ?                                                    

Ce înseamnă agricultura contemporană: de ce și cum aș deveni un agricultor eficient și mulțumit?  

Ce se întâmplă cu mediul și cum ne afectează personal și în comunitate?                                                         

Cum afectează demografia  (înmulțirea populației raportat la indicele de prosperitate) viața mea, a comunității, a țării, a lumii?    

Cum pot contribui la DD? De ce? Cine se mai implică? Cum pot porni/urni acțiunile spre DD?                

Ce fac eu cu viața mea dacă rămân în România, dacă plec în Europa sau dacă plec în lumea largă? Plec la mai bine sau încerc să schimb ceva pentru mai bine?

ONG21 Ce recomanzi ca stil de viață personal (obiceiuri de consum, comportamente cotidiene) pentru a promova (educația pentru) dezvoltarea durabilă?

Kristina  Creoșteanu  Să trăim și să ne comportăm astfel încât să fim multumiți cu noi înșine și în armonie cu cei din jur și cu tot ce ne înconjoară. Să lăsăm o urmă în lume ca oameni și să lăsăm cât mai puține urme ca și consumatori.

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Prof21 si te vom tine la curent cu evenimentele importante.