Eliza Chirilă-Pop: O provocare a țării noastre este accesul la educație de calitate pentru copiii din medii defavorizate

Postat la 7 februarie 2019 de Alexandru Gabor în categoria ȘtiriEliza Chirilă-Pop: O provocare a țării noastre este accesul la educație de calitate pentru copiii din medii defavorizate


REPER21 și FDSC, inițiatorii Rețelei ONG21, lansează o serie de profiluri ale membrilor și simpatizanților, pe care îi reunește interesul pentru misiunea acesteia, și anume integrarea Educației pentru Dezvoltarea Durabilă (EDD) în sistemul național de educație. Rețeaua ONG21 este formată în prezent din circa 100 de organizaţii neguvernamentale cu experiențe semnificative în domeniul educației, al dezvoltării durabile și al campaniilor de advocacy, bucurându-se totodată de suportul a diverși actori instituționali cheie pentru EDD, precum Ministerul Educației Naționale și Ministerul Mediului.

 Vă invităm în perioada următoare să îi cunoaşteţi pe membrii organizaţiilor neguvernamentale care s-au alăturat demersului ONG21 și să aflați mai multe despre experiența și motivaţia lor de a promova EDD.

 

ONG21 - Spune-ne câteva cuvinte despre tine și despre modul în care ai ajuns să te implici în organizația neguvernamentală pe care o reprezinți în Rețeaua ONG21.

Eliza Chirilă-Pop  - Sunt Eliza Chirilă-Pop, am 26 de ani și coordonez activitatea American Councils în România, încă de la începutul acestei povești, din anul 2015, ca director executiv. Sunt la bază jurist și absolventă a unui masterat în Drept și Relații Internaționale din cadrul Universității Româno-Americane. În trecut, am făcut parte din varii organizații precum Uniunea Studenților din România sau Forumul Tinerilor din România. De asemenea, am fost Delegat de Tineret al României la ONU și creator al rețelei naționale de ambasadori ai dialogului structurat cu tinerii. Fac voluntariat încă din anii de gimnaziu, iar prima mea experiență de învățare non-formală a fost cu programul LMT-Liderii Mileniului Trei, în orașul natal – Roman. În prezent sunt și membru al Global Shapers Bucharest Club și absolventă a programului Lideri pentru Justiție. Am ajuns să lucrez pentru American Councils imediat după finalizarea studiilor de licență, în urma unui serios și îndelungat proces de selecție. Mereu mi-am dorit să am un job în această zonă, cea a educației internaționale și a tinerilor, așa că pot spune că fac zi de zi ceea ce iubesc!
 

ONG21 – Cât de important este conceptul de dezvoltare durabilă (DD) pentru tine? Dar “educația pentru dezvoltare durabilă” (EDD)?

Eliza Chirilă-Pop  - Atunci când spun dezvoltare și educație, mă gândesc imediat la viitor și la provocări. Sunt lucruri cu care jonglez zi de zi în activitatea mea organizațională și despre care mi-am dorit mereu să descopăr mai multe. Având în vedere că îmi doresc să devin în curând mamă, nu pot să nu mă gândesc la lumea în care vor crește copiii mei, problemele de care se vor lovi, dar și oportunitățile pe care le vor avea.

 

 

 

 

ONG21 – Descrie-ne pe scurt un proiect interesant în domeniul educațional/ al dezvoltării durabile/ al EDD pe care l-a desfășurat organizația ta în ultimii ani.

Eliza Chirilă-Pop  - Sunt de părere că organizația noastră încă mai are de făcut pași importanți în vederea includerii mult mai specifice a EDD în proiectele pe care le derulăm. Unul dintre cele mai dragi proiecte ale noastre este Tabăra de Vară Kennedy, prin care ajutăm liceenii să descopere concepte precum: societate, activism civic, legi, instituții publice sau drepturi. Prin această tabără, elevii participanți au ocazia să viziteze o serie de instituții publice din România și să interacționeze direct cu profesioniști din varii domenii. Îi ajutăm să înțeleagă ce înseamnă să faci un proiect iar, mai apoi, colaborăm cu ei pentru implementarea unor mici proiecte în comunitățile lor. Suntem de părere că Tabăra Kennedy le oferă tinerilor modele, acces la cunoaștere, o rețea de absolvenți de calitate și ocazia de a-și testa ideile și abilitățile prin proiectele de diseminare implementate.

ONG21 – Care consideri că sunt cele mai importante provocări sociale, economice și de mediu ale României, care pot fi adresate printr-o politică națională de EDD?

Eliza Chirilă-Pop  - Consider că una dintre cele mai importante provocări sociale este eradicarea sărăciei și că avem nevoie de o strategie concretă pentru a putea să reușim asta. De asemenea, o altă provocare a țării noastre este accesul la educație de calitate pentru copiii din medii defavorizate.

 

ONG21 – Care sunt tematicile cele mai de interes / prioritare din domeniul EDD pe care organizația voastră poate și dorește să le susțină într-o politică națională de EDD?

Eliza Chirilă-Pop  - Dată fiind experiența organizației noastre și tipul de activități pe care le implementăm, consider că expertiza noastră poate fi relevantă pentru întărirea sinergiilor dintre educația formală, nonformală și informală în vederea EDD. Alături de membri ai organizației noastre, putem gândi pași concreți pentru atingerea acestei priorități.

 

ONG21 – Ce recomanzi ca stil de viață personal (obiceiuri de consum, comportamente cotidiene) pentru a promova (educația pentru) dezvoltarea durabilă?

Eliza Chirilă-Pop  - Personal, recomand ECHILIBRUL. Să consumăm cât avem nevoie, fără excese inutile. Să fim ceva mai atenți la lucruri mici precum a stinge lumina când plecăm de acasă. Cred că, dacă fiecare dintre noi am face câte un pas mic, împreună am putea să ne mișcăm în direcția dorită.

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Prof21 si te vom tine la curent cu evenimentele importante.