Alexandra Ghenea  - Dezvoltarea durabilă este singura variantă pentru un viitor sigur al copiilor noștri

Postat la 7 ianuarie 2019 de Alexandru Gabor în categoria AdvocacyAlexandra Ghenea - Dezvoltarea durabilă este singura variantă pentru un viitor sigur al copiilor noștri


REPER21 și FDSC lansează o serie de profiluri ale membrilor și simpatizanților Rețelei ONG21, pe care îi reunește interesul pentru integrarea Educației pentru Dezvoltarea Durabilă (EDD) în sistemul național de educație.

Rețeaua ONG21 este formată în prezent din circa 100 de organizaţii neguvernamentale cu experiențe semnificative în domeniul educației, al dezvoltării durabile și al campaniilor de advocacy, bucurându-se totodată de suportul a diverși actori instituționali cheie pentru EDD, precum Ministerul Educației Naționale și Ministerul Mediului.

 Vă invităm în perioada următoare să îi cunoaşteţi pe membrii organizaţiilor neguvernamentale care s-au alăturat demersului ONG21 și să aflați mai multe despre experiența și motivaţia lor de a promova EDD.

 

ONG21  - Spune-ne câteva cuvinte despre tine și despre modul în care ai ajuns să te implici în organizația neguvernamentală pe care o reprezinți în Rețeaua ONG21.

Mă numesc Alexandra Ghenea și am început să mă implic în activitatea asociației Ecoteca din anul 2015 prin intermediul unui proiect pe care asociația l-a câștigat la momentul respectiv. Între timp, m-am implicat în toate proiectele ONG-ului și în dezvoltarea organizațională.


 

ONG21 – Cât de important este conceptul de dezvoltare durabilă (DD) pentru tine? Dar “educația pentru dezvoltare durabilă” (EDD)?

Din punctul meu de vedere, dezvoltarea durabilă este singura variantă pentru un viitor sigur al copiilor noștri. Nu poate exista o evoluție care să nu fie sustenabiăa, în care consumul de resurse este micșorat, în care poluarea nu este redusă, în care energia verde nu este singura modalitate de a merge mai departe. Dezvoltarea durabilă fără EDD nu este posibilă. Singura variantă sigură este educația, conștientizarea viitoarelor generații asupra problemelor de mediu, asupra asumării consecințelor pentru propriile acțiuni.

 

ONG21 – Descrie-ne pe scurt un proiect interesant în domeniul educațional/ al dezvoltării durabile/ al EDD pe care l-a desfășurat organizația ta în ultimii ani.

Am desfășrutat mai multe proiecte educaționale – workshop-uri de upcycling cu tineri, prezentări în școliîin ceea ce privește prevenirea generării deșeurilor etc. În prezent desfășurăm un proiect cu studenți de la facultatea de arhitectură în care îi sprijinim în promovarea și construirea de mobilier unicat din obiecte vechi (deșeuri). Le oferim sprijin în dezvoltarea unui plan de afaceri, spațiul de lucru, deșeurile din care produc mobilierul și ustensilele necesare. Evident, îi susținem și în promovarea produselor și a ideii de afacere sustenabiă.

 

ONG21 – Care consideri că sunt cele mai importante provocări sociale, economice și de mediu ale României, care pot fi adresate printr-o politică națională de EDD?

Cele mai importante provocări: accesul la informație, lipsa de mentori / tutori / educatori pregătiți în domeniu, lipsa unei coerențe  - o politică publică trebuie și implementată, nu numai redactată.  Mă pot referi la provocările de mediu – unde nu avem o educație pentru protecția naturii, unde orele de religie sunt considerate mai importante decât educația civică – respectul fără de natură, față de animale, comportamentul în societate etc.

 

ONG21 – Care sunt tematicile cele mai de interes / prioritare din domeniul EDD pe care organizația voastră poate și dorește să le susțină într-o politică națională de EDD?

Mediul, în special prevenirea și managementul deșeurilor.

 

ONG21 – Ce recomanzi ca stil de viață personal (obiceiuri de consum, comportamente cotidiene) pentru a promova (educația pentru) dezvoltarea durabilă?

Reducerea consumului de resurse, asumarea unui comportament sustenabil – de la cumpăraturi sustenabile și până la puterea exemplului pentru cei din jur (ex. Consumul apei de la robinet, achiziționarea de electronice cu garanție extinsă, colectare separată a deșeurilor etc.).

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Prof21 si te vom tine la curent cu evenimentele importante.