Abilități
Comunitatea Prof21 formează abilități pentru o viață bună într-o societate durabilă.

Abilitățile cognitive presupun abilități de planificare şi organizare, gândire critică și rezolvare a problemelor.

Abilitățile practice cuprind îngrijire și asigurarea siguranței locuinței, explorare a mediului, abilități antreprenoriale, tehnice și digitale.

Abilitățile de autocunoaștere presupun gestionarea emoţiilor și încredere în sine, asumarea responsabilităţilor, gestionarea stresului.

Abilitățile de autoîngrijire presupun adoptarea unui stil de viață sănătos, igienă și siguranță personală.

Abilităţile de comunicare presupun ascultare activă, comunicare persuasivă, comunicare asertivă, adaptarea discursului la context și negociere.

Este capacitatea de a examina rațional și de a pune în chestiune o opinie, o teorie, o reprezentare a realității. Gândirea critică elimină atât erorile de judecată ("logice"), cât și raționamentele corecte din punct de vedere formal dar greșite în privința informațiilor conținute (demonstrații bazate pe aspecte neesențiale, surse lipsite de fiabilitate, argumente ideologice).

Este capacitatea de a analiza și evalua un fapt prin intermediul valorilor. Contrar gândirii explicative (sau descriptive), care ne permite să explicăm o acțiune sau o situație prin categoriile "adevarat" și "fals", gândirea etică implică utilizarea categoriilor "bine" și "rău". Această formă de gândire necesită clarificarea propriilor valori, care stau la baza dezvoltării propriei identități.

Este capacitatea de a analiza schimbarea, elaborând scenarii de viitor. Această gândire ne dezvoltă viziunea, care ne permite anticiparea evoluțiilor și a transformărilor posibile, pentru a exploata oportunitățile și a evita amenințările. Dezvoltarea "durabilă" nu poate fi înțeleasă în lipsa gândirii prospective, indispensabilă pentru a ne proiecta în viitor, pe termen lung.

Este capacitatea de a analiza integrat interacțiunile dintre fenomenele sociale, economice, de mediu si culturale (sisteme societale), legăturile dintre acțiunile locale și procesele globale (sisteme spațiale), raportul între deciziile prezente și evoluțiile viitoare (sisteme temporale). Gândirea sistemică permite abordarea realităților complexe ale dezvoltării durabile.

Este capacitatea de a gândi în afara tiparelor limitative generate de gândirea “verticală” (analitică , logică) pentru a produce idei inedite și a facilita inovația. Gândirea verticală este secvențială (validitatea concluziilor este dată de validitatea fiecărei etape a procesului de gândire, demonstrată pas cu pas), iar gândirea laterală “face salturi” spre idei noi, potențial valide.

Gestiunea învățării presupune abilități de documentare și prelucrare a informațiilor, lectură conștientă, învățare independentă și rezolvare a problemelor.

Abilitățile de socializare presupun lucrul în echipă, cooperarea, rezolvarea conflictelor, acceptarea diferențelor, leadership și voluntariat.
Ești profesor? Și tu poți face parte din comunitatea Prof21!
Iată de ce!
Comunitatea Prof21 îți permite:
- să te alături unui grup de colegi capabili, motivați și responsabili, adevărați “agenți ai schimbării” pentru sistemul de educație;
- să îți îmbunătățești pedagogia, însușindu-ți o paletă de metode inovatoare pentru formarea "abilităților de viață" ale tinerilor!
- să contribui la "educația pentru dezvoltarea durabilă" prin realizarea de activități educaționale concrete în școala ta!
Iată cum!
Trei pași pentru a intra în Comunitatea Prof21:
- îți faci un cont de "Profesor utilizator";
- realizezi o activitate educațională prin care dezvolți una sau mai multe abilități la elevii tăi;
- promovezi activitatea educațională realizată prin postarea unui articol de prezentare pe "zidul" comunității!