Supraviețuirea în deșert

Simularea "Supravietuirea in desert" fost conceputa pentru a genera si masura sinergia grupurilor. Membrii echipei sunt pusi sa ia decizii în situatii limita, de supravietuire, in scenarii noi si nefamiliare.
Folosirea acestui tip de scenarii determina membrii echipei sa nu se bazeze pe aplicarea cunostintelor dobandite în prealabil, ci strict pe abilitatile lor de a rezolva probleme noi.
O conditie importanta este sa ne asiguram că toti membrii echipei cunosc la fel de putin şi in egala masura situatia. Rezolvarea situatiei se va baza deci pe abilitatea lor de a stabili obiective şi de a analiza strategii alternative pe care să le evalueze ulterior, alegand solutia care indeplineste cel mai bine obiectivul.
Acest tip de abordare le cere tuturor membrilor echipei sa participe ca egali. Astfel, participantii se vor concentra pe cat de performanta este echipa.

Supraviețuirea în deşert - Desert Survival Situation

Situatia:  Exercitiu clasic, un avion se prabuseste în desert şi oamenii se straduiesc sa supravietuiasca.

Sarcina echipei: Prioritizarea a 15 obiecte care pot ajuta la salvarea vietii.

Durata exercitiului: 1,5 - 2 ore

DESCRIEREA SITUAŢIEI
Este aproximativ 10 a.m. pe data de 15 Iulie şi tocmai te-ai prăbuşit în deşertul Sonora din S-V SUA. Micuţul tau avion, conţinând trupurile neînsufleţite ale copilotului şi pilotului, a ars în întregime. Te aflii cu circa 90 km. deviere faţă de traseul normal. Cu câteva minute înainte de prăbuşire, pilotul a apucat să iti spună că te afli la circa 100 km N-E de cea mai apropiată aşezare umană.
Te afli într-o zonă aridă, cu câţiva cactuşi. Ultimul raport meteo indică temperatura aerului de 40 de grade Celsius în aer şi 50 grade la sol.
Esti imbracat cu îmbrăcăminte uşoară: camăşi cu mâneci scurte, pantaloni scurţi, şosete şi pantofi sport din piele.
Ceea ce ai putut aduna din buzunarele tuturor sunt 2,83 USD în monede, 85 USD în bancnote, un pachet de ţigări şi un pix.
 
SARCINA TA
Ai reuşit să salvezi 15 obiecte înainte ca avionul să ardă complet.
Sarcina ta este să acorzi în mod individual punctaje în funcţie de importanţa pe care o dai acestor obiecte, pentru supravieţuire (de la 1 – cel mai important obiect, până la 15 – cel mai puţin important).
 
ACORDAREA PUNCTAJULUI
Alonzo Pond, este un expert în probleme de supravieţuire în deşert. El a pus bazele acestui sistem de punctaj. Este Directorul Departamentului pentru Deşert, Tropice şi ţinuturi Artice a Centrului de Informaţii din cadrul Universităţii Forţelor Aeriene – Baza Ariană Maxwell.

PUNCTAJUL EXPERȚILOR ŞI RAȚIUNEA PENTRU CARE S-AU ACORDAT

1. Oglinda cosmetică 
Dintre toate obiectele, oglinda este absolut esenţială. Este cel mai puternic mijloc de a vă comunica prezenţa. În lumina soarelui o simplă oglindă poate genera puterea a 5-7 milioane de lumânări. Raza de soare reflectată poate fi văzută dincolo de orizont. Chiar dacă nu a-ţi avea alte obiecte, aveţi mai mult de 80% şanse de a fi reperaţi şi salvaţi în primele 24 de ore.

2. O jachetă de persoană
Odată ce aţi stabilit un sistem de comunicare prin care să spuneţi oamenilor unde vă aflaţi, următoarea problemă va fi să încetiniţi dezhidratarea. 40% din apa din organism ce se pierde prin dezhidratare este pierdută datorită respiraţiei şi transpiraţiei. Cantitatea de apă pierdută prin respiraţie poate fi micşorată rămânând calm. Cantitatea de apă ce se pierde prin transpiraţie poate fi redusă prin a preveni aerul fierbinte şi uscat, să intre în contact cu pielea. Deşi vi se pare ironic, jachetele sunt mijlocul cel mai bun de a vă ajuta. Fără ele timpul de supravieţuire se va reduce cu cel puţin o zi.

3. 2,5 litri de apă de persoană
Aţi putea supravieţui probabil 3 zile cu primele 2 obiecte. Deşi această cantitate de apă nu o să vă mărească semnificativ timpul de supravieţuire, vă va ajuta să opriţi efectele dezhidratării. Ar fi bine să beţi apa doar când vă este foarte sete şi să încercaţi, pe cât posibil, să rămâneţi cu capul limpede în prima zi când cele mai importante decizii trebuie luate şi când trebuie să vă construiţi un adăpost. Odată ce va începe dezhidratarea, aceasta va fi ireversibilă cu cantitatea de apă pe care o aveţi la dispoziţie în această situaţie. De aceea a raţionaliza apa nu ar avea nici un efect.

4. Lanterna cu 4 baterii
Singurul mod de a semnaliza repede şi sigur pe timpul nopţii este cu lanterna. Cu aceasta şi cu oglinda veţi fi în stare să emiteţi semnale 24 de ore din 24. Are utilizări multiple, În timpul zilei. Pâlnia ei metalică şi geamul pot fi folosite ca un mijloc auxiliar de semnalizare sau pentru a aprinde un foc. Porţiunea care conţine bateriile poate fi folosită pentru a săpa sau ca recipient de apă în procesul de distilare (vezi haina de ploaie).

5. Paraşuta (roşu cu alb)
Paraşuta poate servi atât ca adăpost cât şi ca mod de semnalizare. Cactuşii pot servi ca piloni de susţinere pentru cortul ce se poate face din paraşută, legându-se frânghiile paraşutelor de cactuşi. Dacă o împăturim în două sau în trei, paraşuta ar putea reduce temperatura de dedesupt cu cel puţin 20%.

6. Cuţit mare
Nefiind la fel de important ca primele 5 obiecte, cuţitul poate fi folositor pentru instalarea adăpostului şi pentru tăierea suprafeţelor dure ale cactusului. Nenumărabilele utilizări ale cuţitului îl situează pe această poziţie.

7. Haina de ploaie impermeabilă
Cercetări recente au arătat că îmbunătăţirea materialelor plastice non-poroase face posibilă construirea distileriilor solare. Prin săparea unei gropi şi aşezarea unei haine de ploaie impermeabile deasupra, diferenţa de temperatură va extrage apa din nisipul îmbibat cu urină şi presărat cu bucăţi de cactuşi ce vor produce condensarea apei. Sub haina de ploaie se pune lanterna în al cărei spaţiu pentru baterii se va strânge apa. Pe haina de ploaie se va pune o mică piatră care o va face să arate ca un mic con îndreptat spre « rezervorul » lanternei. Astfel se pot obţine până la 2 litri de apă pe zi. Aceasta va ajuta, dar nu va produce o schimbare semnificativă. Activitatea fizică pe care o implică această acţiune de distilare a apei s-ar putea să vă facă să transpiraţi de două ori mai mult decât apa pe care o obţineţi.

8. Pistol calibru 45 încărcat
Spre sfârşitul celei de a doua zi o să aveţi probleme serioase de vorbire şi s-ar putea să nu mai fiţi în stare să mergeţi (6-10% deshidratare). Pistolul ar putea fi folosit ca semnalizare sonoră iar gloanţele ca mijloc de a aprinde un foc. Semnalizarea internaţională în astfel de situaţii este de trei focuri în succesiune rapidă. Au fost numeroase cazuri de supravieţuitori care nu au fost detectaţi deoarece nu au putut să producă semnale sonore suficient de puternice. Patul pistolului poate fi folosit ca ciocan.

9. O pereche de ochelari de soare
În lumina intensă a deşertului fototalmia şi retinita solară (amândouă sunt similare ca efect cu orbirea produsă de zăpadă), pot produce serioase probleme, în special în a doua zi. Oricum, umbra produsă de adăpostul făcut de paraşută poate reduce această problemă ca şi înnegrirea zonei din jurul ochilor cu funungine de pe avionul ars. Folosind o batistă sau o compresă pe post de mască cu mici tăieturi pentru ochi s-ar putea elimina problemele de iluzii optice, dar ochelarii de soare ar face lucrurile mai confortabile.

10. Trusa de comprese din tifon
Din cauza umidităţii scăzute a deşertului acesta este considerat a fi unul din cele mai “sănătoase” (d.p.d.v. al infecţiilor) locuri din lume. Deoarece sângele se îngroaşă pe măsură ce vă deshidrataţi e puţin probabil să sângeraţi, cu excepţia cazului în care v-aţi tăia o venă. Un caz bine documentat ne arată că un om pierdut şi fără apă care şi-a rupt hainele şi a căzut pe cactuşi ascuţiţi şi stânci, până când corpul s-a acoperit de tăieturi, nu a sângerat până când nu a fost salvat şi i s-a dat apă. Această trusă de comprese poate fi folosită ca frânghie sau pentru a vă înfăşura picioarele, încheieturile şi capul, inclusiv faţa, ceea ce vă oferă protecţie în plus în faţa deshidratării şi a luminii soarelui.

11. Compas magnetic
Cu excepţia folosirii suprafeţelor ce reflectă lumina ca mijloc auxiliar de semnalizare, compasul are puţine întrebuinţări. Poate deveni chiar periculos să-l aveţi odată ce încep efectele deshidratării. I-ar putea da cuiva ideea de a pleca.

12. Harta aeriană a zonei
Vă poate ajuta să aprindeţi focul sau ca hârtie igienică. Ar putea fi folosită pentru a vă face un coif de hârtie cu care să vă acoperiţi capul. Ar putea avea de asemenea valoare distractivă. Trebuie să reţineţi că este complet nefolositoare şi periculoasă pentru că ar putea încuraja unele persoane să plece. In plus coordonatele unei harte aeriene sunt diferite fata de o harta terestra asa ca ghidarea dupa o astfel de harta ar insemna sinucidere

13. Carte intitulată « Animale comestibile în deşert »
Problema nu este cea a foamei ci cea a deshidratării. Orice energie consumată pentru a vâna ar consta în pierderea de apă. Deşi deşertul e plin de animale, ele sunt foarte greu de văzut. Ele supravieţuiesc stând cât mai aproape de sol, zăcând, şi asta ar trebui să facă şi cei ce doresc să supravieţuiască. Chiar dacă aveţi norocul să vânaţi ceva, aportul de proteine ar mări cantitatea de apă necesară pentru procesarea proteinelor în corp. Regula de aur în această situaţie este « dacă ai apă suficientă, mănâncă, astfel nu consuma nimic ». Deşi cartea s-ar putea să conţină informaţii folositoare, ar fi mai greu să-ţi concentrezi ochii asupra cititului pe măsură ce creşte deshidratarea.

14. 5 litri de Vodkă (80 grade)
Când alcoolismul ucide pe cineva, acest lucru se întâmplă de obicei din cauza deshidratării. Alcoolul absoarbe apa, corpul pierde o cantitate enormă de apă încercând să elimine alcoolul. Estimăm o pierdere de până de 60 până la 90 ml de apă la fiecare 30 ml de alcool consumat. In acest caz vodka ar fi fatală. Consumul ei de către o persoană deshidratată nu va face decât să înrăutăţească lucrurile. Vodka ar putea fi folosită pentru a face focul sau pentru a răcori temporar pielea. Sticla ar putea fi de asemeni folosită. Una peste alta, Vodka reprezintă mai degrabă un pericol decât un folos.

15. Borcan cu tablete de sare (1000 tablete)
Există o mulţime de mituri cu privire la sare. Odată ce începe deshidratarea şi pierderea apei, salinitatea sângelui creşte. Transpiraţia conţine din ce în ce mai puţină sare. Efectul ar fi asemănător cu a bea apă de mare. Chiar persoana care a inventat tabletele de sare se îndoieşte de valoarea lor cu excepţia ariilor geografice cu deficienţe de sare.

Lista obiectelor - vezi foto atașată