Criza datoriilor- O problemă mondială

Asociaţia REPER21 , Municipiul București
0

Scop 

Dezvoltarea gradului de înţelegere a crizei datoriilor si a efectelor acestora.  

Resurse necesare

Câte un exemplar cu Anexa Afirmaţiilor despre datorii pentru fiecare echipă de elevi 

Timp:

50 min

Mărimea grupului:

9-25 elevi


Grup țintă:

Clasele: X-XII 


Instrucțiuni:

1. Începe prin a pune întregii clase câteva întrebări despre datoriile personale: ex. Are vreunul dintre voi datorii? (la cine, cum se simte?); Are cineva prieteni sau cunoştinţe care îi sunt datoare (cine îi este dator, cum se simte?) 
2. Împarte elevii în grupuri de câte 2 sau 3 persoane. Înmânează-le afirmațiile din Anexă, tăiate în fâșii, cere-le să le citească, iar apoi să aranjeze afirmațiile sub forma unei piramide, poziţionând afirmaţia cu care sunt de acord în mare măsură deasupra, următoarele două într-un rând dedesubt, după următoarele trei, următoarele două, și cea cu care sunt cel mai puțin de acord, sau nu sunt deloc de acord la bază. Inițial cere-le elevilor să facă acest exercițiu gândindu-se la România. Ulterior cere-le să refacă exercițiul gândindu-se la țări din nordul continentului. Schimbă asta lucrurile?
3. Cere fiecărui grup un feedback cu privire la deciziile și discuțiile lor. Poți folosi notele prevăzute pentru a oferi informații de bază despre afirmații. Dacă timpul permite, grupurile pot fi întrebate dacă doresc să își refacă clasificarile în lumina noilor „descoperiri”.
4. Pentru a concluziona această lecție, ai putea de asemenea privi și asculta opiniile unor combatanți din SUA asupra anulării datoriilor. http://www.jubileeusa.org/resources/audiovideo/cdf07.html
 
Informații pentru facilitator

Este întodeauna imoral să nu îți plătești datoriile
Indivizii și companiile nu își plătesc datoriile tot timpul: noi numim asta faliment. Legea permite companiilor care sunt în datorie să declare faliment, să aibă plăcuța ștearsă, și indivizii implicați pot lua totul de la zero în numele altei entităţi. 

Cele mai sărace țări ale lumii ar trebui să își plătească datoriile indiferent de consecințele asupra oamenilor lor.
Consecințele merită să fie luate în considerare. În 2004, Zambia a cheltuit mai mult pe plătirea datoriilor către Fondul Monetar Internațional, decât a cheltuit pe educație; până una alta 40% din femeile din Zambia nu pot citi sau scrie.

Datoriile sunt rezultatul proastei organizări, și dacă oamenii sau țările intră în datorii este vina lor.
Fără îndoială unele regimuri din anumite țări au fost corupte, dar este corect să îi pedepsim pe toți pentru infracțiunile unora? Multe țări au avut guverne cinstite. La fel ca cei corupți, există bănci occidentale care acceptă de bună voie bani câștigați prin acte de corupție în conturile lor: nu sunt ei la fel de vinovați?

Generația săracă de astăzi nu ar trebui făcută responsabilă pentru greșelile celor de dinainte.
Uneori dictatorii corupți care au luat împrumuturi foarte mari au fugit sau au fost concediați, dar guvernele actuale - și într-adevăr actualii oameni săraci - rămân să achite „nota de plată”. În context actual român, această afirmație merită dezbătută.

Când țările bogate oferă împrumuturi, ei trebuie să se gândească numai la profitul pe care îl pot obține pentru propria lor economie - nu este responsabilitatea lor să se gândească la consecințele pe termen lung a țărilor care iau împrumuturi.
Țările bogate creditare au beneficiat adesea de pe urma împrumuturilor pe care le-au făcut țărilor sărace, câștigând influență politică sau contracte avantajoase. Multe împrumuturi au finanțat proiecte inutile sau prea scumpe. Băncile private sau guvernele bogate dau deseori împrumuturi sau credite fără să se asigure că proiectul este util sau cu adevărat fezabil.

Femeile sunt cele mai afectate de datorii
Mai mult de 1 miliard de oameni trăiesc în sărăcie cu mai puțin de 1$ pe zi; 70% dintre aceștia sunt femei. Femeile tind să fie mult mai afectate de tăierea cheltuielilor sau lipsa serviciilor decât bărbații. Băieții sunt adesea educați înaintea fetelor; femeile care au nevoie de îngrijiri primare de sănătate în timpul sarcinii și nașterii nu au deseori acces la ele. Lipsa accesului la apă și salubritate au un impact mai mare asupra femeilor; în nenumărate ţări din Africa ele sunt de obicei cele care trebuie să aducă și să care proviziile de apă. Din nou, acesta este un cartonaș interesant de discutat în contextul României. Sunt femeile mult mai afectate când familiile cad în sărăcie și îndatorire?

Datoriile sunt o cauză a problemelor de mediu
Țările sărace au nevoie disperată de bani pentru a-și plăti datoriile. Singura cale de a câștiga acești bani este să exploateze, deseori într-o manieră nedurabilă, resursele naturale, asistăm astfel la practici agricole intensive, otrăvirea terenurilor de „dragul” unor culturi profitabile, oferind companiilor drepturi şi libertăţi, precum tăierea excesivă a lemnului, distrugerea pădurilor, etc. 

Criza datoriilor este o cauză majoră a războiului și terorismului        
În timp ce țările devin mai sărace din cauza datoriilor, drumul pe care oamenii îl aleg este violența și protestul; asta poate escalada într-un război civil, până și într-un război peste granițe.

Nu putem scăpa de sărăcie fără anularea datoriilor
Pentru fiecare dolar american oferit ca ajutor țărilor sărace, mai mult de 5 dolari sunt plătiți înapoi creditorilor pentru plătirea datoriei. Cel puțin 100 de țări ar fi avut nevoie de anularea datoriilor dacă ar fi vrut să aibă o șansă în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului până în 2015.


Material adaptat şi tradus de REPER21