Diada (Lucrul în perechi)

COLEGIUL NATIONAL "GRIGORE MOISIL" ONESTI , Onești
0
Pentru exemplificare, am ales doua exercitii relationale, de lucru in perechi (diade):


Desen în doi 
     Fata în fata, pe o masa sau pe brate, asezati între voi doi o foaie mare si luati fiecare un creion sau o carioca. Primul care decide traseaza o linie pe foaie. Al doilea traseaza o alta linie si asteapta. Primul face la rândul sau o alta linie. Al doilea deseneaza în continuarea sa. Continuati fiecare sa desenati o linie cu intentia de a comunica cu celalalt si de a crea ceva în comun, indiferent daca este abstract sau concret. De fiecare data, încercati sa intrati în intentia celuilalt pentru a face un desen comun. Totul în liniste. 
    La sfârsit, discutati despre relatia în doi si cum ati ajuns sa raspundeti unul celuilalt: capacitatea voastra de a fi responsabili, de a pune în practica responsabilitatea voastra (abilitatea voastra de a raspunde). 


Creionul în echilibru

    Luati un creion pe care fiecare îl mentine în echilibru cu capatul degetului aratator de la mâna dreapta. Va priviti tot timpul în ochi. Mentinând în suspans acest creion, miscati-va, ridicati si cobarâti mâna, înaintati, va jucati cu partenerul dvs. Acest creion este martorul relatiei dumneavostra. Daca a cazut, relatia s-a rupt. Cine a rupt-o? Cum? Cine ridica creionul? Continuati sa observati toate subtilitatile relatiei voastre. Sursa: Exerciţiile sunt traduse din limba francezǎ şi adaptate dupǎǎ exerciţiile din cǎrţile dr. André Moreau. Pentru mai multe exerciţii cu impact terapeutic, vezi cǎrţile Autocunoaştere şi autoterapie asistată, Psihoterapie. Metode şi tehnici şi Dragoste şi sexualitate, ed. Trei, Bucureşti