Photovoice

Asociaţia REPER21 , Municipiul București
0

Despre Photovoice

Photovoice este o metodă de fotografiere participativă concepută pentru a da voce persoanelor aparţinând grupurilor vulnerabile şi marginalizate. Acest instrument le permite să descopere comunitatea în care trăiesc, să identifice problemele pe care le întâmpină în cadrul acesteia şi să prezinte celorlalţi viziunea lor despre comunitate. Metoda este foarte flexibilă şi poate fi adaptată pentru diverse situaţii (evaluarea nevoilor comunităţii, realizarea unei hărţi a problemelor, evaluarea unor programe publice etc.), grupuri sau domenii (mediu, sănătate, educaţie etc.).

O inițiativă PhotoVoice nu este o simplă expoziție de fotografie, pentru că înseamnă mai mult decât o serie de imagini cu descrieri alăturate! Esenţial în PhotoVoice este tocmai procesul, identificarea problemelor, stabilirea cauzelor acestora, discuţiile şi găsirea unor soluţii care duc în final la crearea unui mesaj vizual puternic menit să influenţeze comunitatea şi factorii de decizie.

De ce photovoice ca metodă de educaţie non-formală?

Încurajează dezvoltarea personală, gândirea critică și analitică, participarea, exprimarea opiniei şi dezbaterea prin crearea unui spaţiu de discuţie în cadrul comunităţii. Este accesibilă tuturor indiferent de nivelul de educaţie, deoarece fotografia are avantajul universalităţii.

De asemenea metoda îndeamnă la participarea publică la viața comunității, la acţiune pentru schimbări pozitive și advocacy. Nu în ultimul rând photovoice stimulează creativitatea și încrederea în sine, în același timp oferindu-le participanților posibilitatea de a-și îmbunătăți tehnica fotografică.