Brengton atacă!

Acesta este un exercițiu de luare de decizii și învățare a unor metode de management a stresului. 

Obiective 

- Explorarea cauzelor personale de stres; 
Cunoașterea propriilor reacții la stres; 
Identificarea unor strategii de gestionare a stresului;
Identificarea unor strategii de luare de decizii;
Stabilirea obiectivelor personale, pe termen scurt și mediu, de diminuare a stresului;
- Identificarea pașilor necesari în luarea unei decizii; 
Identificarea factorilor implicați în luarea unei decizii;


Resurse:

Foi printate cu descrierea situației și a rolului care urmează a fi însușit. Dacă este posibil un videoproiector pentru prezentarea situației, a modificărilor apărute și a întrebărilor pentru debrief-ing (vezi secțiunea instrucțiuni).


Timp:

50 minute


Grup țintă:

clasele IX-XII


Instrucțiuni:

Organizează grupul/clasa în echipe de câte 9 persoane (dacă nu se pot toate de nouă pot fi și de 7 sau 8 persoane) 
Proiectează descrierea problemei sau oferă fiecărui participant o foaie cu următoarea descriere:
Războiul armelor de distrugere în masă

Dvs. faceți parte dintre cei mai importanți oameni politici din țară și tocmai ați fost adus urgent într-un buncăr de maximă securitate, ascuns sub un deal din apropierea capitalei. Sunt suficiente provizii pentru ca toți cei prezenți în buncăr să reziste acolo trei ani de zile.
Liderii celei de-a doua puteri a lumii, o țară numită Brengtorn tocmai au anunțat că vor lansa un atac nuclear asupra țării dvs. dacă nu veți ceda de bună voie toate bazele militare și echipamentele existente ce sunt localizate în străinătate (cu alte cuvinte, să cedați toate bazele externe). Pentru a demonstra că amenințarea este una serioasă, ei au desemnat cinci orașe mari ca țintă, fiecare oraș având o populație de peste 1.000.000 de locuitori și au afirmat că vor lansa rachetele nucleare asupra celor cinci orașe dacă cerința lor nu va fi satisfăcută imediat. În trecut, Brengtorn a mai lansat asemenea amenințări asupra altor trei state. Cu fiecare ocazie a fost întrunit un Consiliul ONU de urgență, însă nu s-a putut lua nici o măsură deoarece Brengtorn este membru permanent în acest consiliu și s-a opus de fiecare dată, uzând de dreptul său de veto. Două dintre țările amenințate anterior s-au supus cerințelor și nu s-a întâmplat nimic, însă a treia nu s-a supus. Ca urmare a nesupunerii, un oraș cu 750.000 de locuitori a fost distrus prin atacuri cu arme nucleare.
Amenințarea a fost făcută publică, fiind transmisă de toate posturile de televiziune majore din țară, așa că întreaga țară știe de acest lucru. Totuși, numai oamenii din acest buncăr cunosc identitatea celor cinci orașe țintă. Brengtornezii au spus, de asemenea, că dacă se va încerca o ripostă militară (utilizarea de rachete de atac împotriva lor) vor utiliza întreg arsenalul împotriva țării dvs., ceea ce ar conduce la anihilarea și distrugerea totală a ambelor țări. Pe de altă parte, a ceda cerințelor lor înseamnă că aceștia vor deține controlul total asupra Terrei, având suficiente baze militare, echipamente strategice și arsenal pentru a subjuga lumea. Nu știm cu siguranță dacă ei joacă la cacialma. Durează circa 20 de minute ca odată lansată o rachetă nucleară aceasta să atingă cel mai apropiat dintre cele cinci orașe luate drept țintă. Amenințarea a fost făcută la 12.39 și acum este ora 13.45. Brengtorn așteaptă răspunsul țării Dvs. Luați în considerare toate alternativele și folosiți timpul la maxim pentru a căuta cea mai bună soluție la această criză.
Atribuiți fiecărui membru al echipei unul dintre următoarele roluri (dacă echipa conține mai puțin de 9 persoane puteți renunța la unul sau ambii oaspeți)

Președinte
Provii dintr-o familie săracă și a trebuit să lucrezi pentru a te putea susține și a termina facultatea de drept. Acum doi ani partidul tău ți-a cerut să candidezi la președinție. Ai fost de acord, dar nu te așteptai să și câștigi. La patruzeci de ani ești cel mai tânăr președinte din istorie și ești hotărât să faci cea mai bună muncă atâta timp cat vei ocupa această funcție. Ai fost investit oficial acum trei luni și știi că toți oameni în această cameră consideră că sunt mult mai bine calificați pentru a face față acestei crize decât tine.
Vice-președintele este deosebit de dificil și necooperant deoarece consideră că el ar fi trebuit să fie alegerea partidului pentru președinție.
Toți ofițerii militari știu că tu nu ai făcut armata și că ești considerat un pacifist, deci este foarte probabil ca aceștia să te creadă necalificat pentru a servi în calitate de comandant al forțelor armate. Cu toate acestea, tu ești președintele și responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă astăzi se află pe umerii tăi.
Familia ta a fost mutată într-o zonă sigură.

Vice președinte
Tu ar trebui să fii Președintele. Tu ai servit douăzeci de ani în legislatură, opt ani ca vice-președinte în timpul administrațiilor anterioare, și te așteptai ca partidul tău să te roage să
candideze la președinție la ultimele alegeri. În schimb au ales un tânăr necunoscut pentru a candida și te afli din nou în postura de vice-președinte. Noul președinte este lipsit de experiență și naiv.
Președintele nu a făcut armata și este etichetat drept un pacifist. Acesta și-a început mandatul în urmă cu doar trei luni și este cel mai tânăr președinte din istoria țării. Acum că țara se confruntă cu o criză pe care Președintele nu este capabil să o gestioneze este șansa ta de a te afirma și de a dovedi că ești cea mai bună persoană pentru președinție.
Știi că Șeful Statului Major General și Generalul Armatei sunt de partea ta și că Secretarul Apărării este de partea Președintelui. Nu ești sigur despre celelalte persoane prezente. Pe drum spre această întâlnire Președintele te-a rugat să stai în liniște, să dai din cap că ești de acord și să prezentați un front unit.
Întreaga ta familie este într-unul dintre orașele vizate.

Secretarul Apărării
Tu te întrebi de ce ești aici. Ai fost recent desemnat de către președintele dar numirea ta nu a fost încă confirmată. Tu nu ai fost informat de către armată despre mersul lucrurilor și îi întâlnești pe generalii prezenți pentru prima dată.
Președintele, un vechi prieten de al tău, are patruzeci de ani și a ocupat funcția în urmă cu doar trei luni. Vice-președinte este supărat de faptul că nu i s-a cerut să candideze la președinție. Toți oamenii de armată prezenți consideră că tu și președintele sunteți naivi, și poate că au dreptate.
Nu te simțiți confortabil aici și ai dori să verifici ce face familia ta care se află într-unul dintre orașele țintă.

Șeful Statului Major General
Ești ofițerul militar cel mai experimentat din lume. Toți generalii de la această
întâlnire te respectă și știu că tu ești cea mai importantă persoană din această cameră.
Secretarul Apărării a fost tocmai numit și nu a fost încă aprobat de către Congres.
Vice-președintele este avid după putere și a servit opt ani ca Vice-Președintele lângă Președintele trecut și nu a fost cu nimic mai bun nici atunci.
Președintele este lipsit de experiență și naiv, nu a servit în armată, a fost etichetat drept un pacifist și a preluat mandatul în urmă cu doar trei luni. Mai mult, el are doar patruzeci de ani.
Singura cale de a supraviețui această criză este de a nu ceda Brengtorn-ului pentru că acesta joacă la cacialma.
Nu ai familie și crezi că, în cazul în care este necesar, ambele țări ar trebui să lanseze toate rachetele lor, distrugând în totalitate lumea exterioară. În trei ani, oamenii din acest buncăr ar putea urca din nou la suprafață și reîncepe o nouă și mult mai bună omenire.
 
Generalul Armatei
Există o mulțime de oameni proști la această întâlnire, în special amiralul al Marinei. Ani buni Amiralul a luat din bugetul tău, iar acum, când într-adevăr este nevoie de toate armele strategice pe care le-ai cerut ele nu sunt acolo.
Din partea ta să salveze Marina lumea dacă este atât de importantă!
Președintele este tânăr, naiv și a preluat mandatul doar cu trei luni în urmă. Șeful Statului Major General este senil.
Doar Vice-Președintele ar putea avea încă capacitatea să-și asume conducerea și să rezolve criza. Acesta este experimentat, cunoscător și a fost împotriva tăierii bugetului Armatei.

Amiralul Marinei
De ani de zile susții că din cauza mobilității sale la mare Marina ar fi prima linie de apărare în acest tip de criză. Acum că această criză este aici ține de tine să o rezolvi.
Președintele este lipsit de experiență și naiv, preluând postul doar cu trei luni în urmă. Vice-Președintele și Șeful Statului Major General sunt ambițioși și răzbunători, uneori chiar psihotici . Generalul Armatei te urăște pentru tăierea bugetul Armatei și așteaptă să dovedești că ai greșit. Presiunea de rezolva această criză se află pe umerii tăi.
Familia ta locuiește în unul din orașele vizate.

Generalul Forțelor Aeriene
Cu toate că ai făcut parte în Forțele Aeriene timp de douăzeci și șapte de ani recent viața ta
a suferit o schimbare dramatică atunci când ai supraviețuit un grav accident de avion. Acum
crezi că toate lucrurile sunt planificate într-un fel și că totul va fi bine. Ai vrea ca să poți transfera această credință și noului Președinte, care este încă naiv, și Vice-Președintelui și Șeful Statului Major General, care sunt destul de duri.
Dacă această criză este menită să fie trebuie să existe un motiv. La urma urmei, istoria a demonstrat că toate evenimentele au o anumită funcție, chiar și marile plăgi au redus suprapopularea și a încurajat dezvoltarea științei medicale.
Părerea ta este că această situație are menirea de a preda lumii o lecție.

Oaspete nr. 1
Toate celelalte persoane de la această masă sunt maniaci!
Președintele și Secretarul Apărării sunt tineri, naivi și lipsit de experiență. Toți ceilalți sunt avizi după putere.
Tu s-ar putea să fii singura persoană rațională din această cameră, dar nici una dintre aceste persoane nu te cunoaște. Ești un militar și profesor de științe politice la o mare universitate și ești considerat una dintre cele mai mari autorități ale lumii cu privire la potențiala amenințare a unui război nuclear.
Aveai un briefing programat cu președintele pentru ziua de azi, iar atunci când a început criza ți sa cerut să însoțești personalul în acest buncăr. De fapt, te simți nelalocul tău pentru că nimeni nu te vrea aici. Ai vrea mai degrabă să fii cu familia ta care din fericire nu se află într-unul dintre orașele vizate.

Oaspete nr. 2
Tu reprezinți cea mai competentă autoritate din lume în ceea ce privește Brengtorn-ul și ai fost adus aici de grabă de către personalul Președintelui. Niciodată nu i-ai întâlnit pe oamenii de la această masa și nici unul dintre ei nu știu cine ești sau de ce ești aici.
Președintele a fost recent ales și nu este pregătit pentru acest tip de criză. Nu știi dacă alți oameni de aici sunt capabili de a gestiona criza dar ești sigur că Brengtorn este foarte serios în ceea ce privește amenințările lansate și că nu joacă la cacialma.
Ești îngrijorat pentru că familia ta locuiește într-unul din orașele țintă și ai trei copii mici.
 
Încep discuții dintre participanți, țelul fiind luarea unei decizii care sa fie considerată bună de marea majoritate. 
 
După 15 minute de discuții aceștia sunt întrerupți și li se comunică două noi modificări în criză:
 
Președintele a suferit un atac de cord, iese din joc și rămâne un simplu asistent la joc;
Tocmai ați aflat că Brengtorn a lansat cinci rachete. Nu știți dacă acestea au încărcătură nucleară sau nu.
Participanții sunt lăsați să discute încă 15 minute după care exercițiu este oprit și se realizează debriefing-ul folosind următoarele întrebări: 
 
Care a fost soluția grupului la criză?
Ați fost de acord cu aceasta? Cum v-ați exprimat dezacordul?
Ce factori stresori ați observat și ce gânduri erau asociate cu aceștia?
a) Conflictul interpersonal
b) Competiția
c) Conflictul de rol
d) Ambiguitatea de rol
e) Suprasolicitarea
f) Cerințele (nevoile) incompatibile
g) Asumarea responsabilității pentru ceilalți
 
(Acestea vor fi proiectate sau li se va oferi fiecărui participant câte o foaie care să le conțină)
 
Ce alte surse de stres ați experimentat?
Care au fost pașii care au dus la luarea unei decizii?
Care au fost factori implicați în luarea deciziei?
Care factori au fost mai importanți? Cei personali sau cei profesionali?
Care participant a avut cea mai bună reacție în această situație?
Care participant a avut cea mai puțin bună reacție în această situație?
(În cadrul debriefing-ului trebuie să urmărim ca fiecare participant să-și exprime părerea în urma întrebărilor de mai sus.)
 
Sursa: Curs Psihologie Organizațională, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.