Turismul responsabil - adevărat sau fals

Asociaţia REPER21 , Municipiul București
0

Descriere

Metoda creeaza cadrul propice pentru ca tinerii sa se familiarizeze cu conceptul de turism responsabil, sa identifice legaturile dintre modelele de consum responsabil si activitatile turistice. 


Obiective 
- Clarificarea conceptului de turism responsabil in randul elevilor 
- Evidentierea conceptiiilor gresite pe care participantii si le-au format anterior cu privire la principiiile turismului responsabil
- Crearea unui cadru care oferă posibilitatea argumentării pro si contra asupra valorii de adevăr a unei afirmaţii din sfera turismului responsabil

Resurse necesare 
o lista cu afirmatii despre turismul responsabil pentru facilitator. Afirmatiile flase sunt marcate in cadrul listei.  

Spaţiu
Activitatea se poate desfasura in aer liber. Daca se va desfasura intr-o sala de clasa, aceasta trebuie sa permita miscare libera a elevilor pe un perimetru de minim 15mp (pentru un grup de 15-20 elevi)

Timp
50 min

Marimea grupului
minim 6 elevi

Grupul ţintă
IX-XII 

Instrucţiuni
1. Printati lista anexata cu afirmatiile referitoare la turismul responsabil pentru a fi disponibila facilitatorilor. 
2. Alegeti locatia de desfasurare, astfel incat sa permita marcarea unui spatiu, precum cel din schita de mai jos:
3. Introduceti pe scurt tema tursimului responsabil si explicati importanta ei. 
4. Le veti explica elevilor modul de desfasurare al activitatii:
- Facilitatorul citeste afirmatiile de pe lista atasata
- In urma citirii fiecarei afirmatii, fiecare elev va decide individual daca e de acord, daca nu e de acord sau daca nu este in masura sa-si exprime parerea cu privire la cu afirmatia respectiva
- Cei care sunt de acord, se vor aseza in spatiul etichetat cu Adevarat, cei care nu sunt de acord se vor aseza in spatial etichetat cu Fals, iar cei care sunt nesiguri se vor aseza pe linia care desparte cele doua zone.
- In urma citirii fiecarei afirmatii si a asezarii elevilor in perimetrul ales, facilitatorul ii va invita aleatoriu sa motiveze alegerea facuta.
- Ulterior, facilitatorul va argumenta si el daca afirmatia este adevarata sau falsa si va furniza informatii relevante in sustinerea ideii
- Procedura se va repeta pentru fiecare afirmatie.
 

Anexa 

ELEMENTE GENERALE 
✓ Caracterul durabil al turismului implică adecvarea sa la contextul natural, etno-cultural şi economic local 
✓ Orice decizie de dezvoltare a activităţilor turistice responsabile nu trebuie să ia în consideraţie toate grupurile de interese implicate: comunitatea locală, operatorii turistici, potenţialii turişti etc; (FALS) 
✓ Activitatile turistice responsabile nu tin cont de efectele asupra tradiţiilor locale socio-culturale, asupra identităţii comunitătilor locale (FALS) 
✓ Asigurarea unor servicii turistice de calitate trebuie să se armonizeze cu conservarea valorilor naturale si culturale ale mediului local; 
✓ Turismul responsabil trebuie să ofere o multitudine de oportunităţi de dezvoltare marilor companii international, in detrimental micilor intreprinzatori locali; (FALS) 
✓ Toţi operatorii turistici trebuie să adopte şi să promoveze un cod de conduită adecvat cu particularităţile locale. 
✓ Eco-turismul sustine facilitatile de cazare all-inclusive. (FALS) 
✓ Eco-turismul are un caracter educativ, promoveaza respectul pentru natura – conştientizarea turiştilor şi a comunităţilor locale. 
✓ Eco-turismul are un impact negativ minim asupra mediului natural şi socio-cultural. 
✓ Ecoturismul contribuie in mod pozitiv la conservarea ariilor naturale.  
✓ Ecoturismul nu aduce contributii durabile privind dezvoltarea economica a comunitatilor locale. (FALS) Obs: Beneficiile locale pot proveni din folosirea ghizilor locali, cumpararea de bunuri si servicii locale si folosirea facilitatilor locale. 
✓ Marketingul pentru ecoturism nu ofera clientilor informatii complete si responsabile. (FALS) Obs. :Marketingul in ecoturism conduce la cresterea respectului pentru mediul natural si cultural al zonelor vizitate si a gradului de satisfacere a turistilor. 

CAZARE 
✓ Eco-turismul acorda o atentie deosebita consumului de energie, apa, materiale. 
✓ O pensiune responsabila e contruita intr-o locatie care nu afecteaza un spatiu natural 
✓ O pensiune responsabila nu foloseste robinete economice, toalete fara scurgeri de apa, becuri economice, detergenti ecologici. (FALS) 
✓ Eco-turismul nu incurajeaza reciclarea, reutilizarea si reducerea deseurilor si nu e dotata cu dispozitive de colectare selective. (FALS) 

SERVIREA MESELOR 
✓ O pensiune responsabila ofera produse alimentare locale si incurajeaza consumul de carne ((jum. ADEVARAT, jum. FALS). 
✓ Administratorii unei pensiuni responsabile, nu sunt interesati de conditiile in care sunt crescute animalele in ferma care le furnizeaza alimentele. (FALS) 
✓ O pensiune responsabila ofera indeosebi fructe exotice importate, si rareori fructe si legume de sezon. (FALS) (cele exotice implica emisii de CO2 datorate transportului)  
✓ O pensiune responsabila exclude uleiul de palmier in prepararea alimentelor. (care implica deforestari masive in tarile in care acesta creste) (ADEVARAT) 
✓ O pensiune responsabila foloseste produse proaspete si evita produsele congelate (care implica consum sporit de energie) (ADEVARAT) 
✓ La o pensiune responsabila rareori gasesti produse (alimente, bauturi) care poarta eticheta « Bio » (FALS) 
✓ O pensiune responsabila foloseste vesela reutilizabila, iar detergentii folositi la spalarea lor nu sunt ecologici ( jum. ADEVARAT, jum. FALS) 
✓ O pensiune responsabila prefera produsele ambalate individual, in detrimentul celor vandute in vrac. (FALS) 
✓ O pensiune responsabila evita risipa de produse alimetare, iar produsele neperisabile nefolosite sunt preluate de organizatii care gestioneaza persoane cu nevoi sociale. 
✓ O pensiune responsabila are amenajate spatii pentru colectarea selectiva e deseurilor.  

TRANSPORT 
✓ Eco-turismul nu incurajeazastimuleaza folosirea transportului public (FALS) 
✓ O pensiune responsabila comunica existenta mijloacelor de transport in comun, care pot fi folosite pentru a ajunge la locatia cazarii. Website-ul pensiunii contine harta pentru acces, programul si itinerariile mijloacelor de transport. (ADEVARAT) 
✓ Eco-turismul promoveaza hotelurile care au oferte all-inclusive. (FALS) 
✓ O pensiune responsabila are prevazut un spatiu de parcare pentru biciclete.