Biblioteca Vie

Biblioteca Vie funcționează ca o bibliotecă obișnuită – cititorii vin și împrumută cărți pentru o perioadă limitată de timp. După ce citesc cărțile, le returnează în bibliotecă, și dacă vor, pot să mai împrumute o carte. Există însă două aspecte importante: CĂRȚILE sunt de fapt OAMENI care intră într-un dialog direct și personal cu cititorul.
Cărțile din biblioteca vie TREBUIE să fie oameni reprezentând grupuri care se confruntă sau se pot confrunta cu prejudecăți și stereotipuri (de gen, vârstă, educație, meserie, etnie, rasă, religie etc) și care sunt victime ale discriminării, excluderii sociale, sau pot fi oameni cu povești care ar da cititorului o experiență unică de învățare în domeniul diversității și interculturalității, din perspectiva înțelegerii diferențelor culturale.


Obiective de învățare
Atragerea atenției asupra diversității, stimularea dialogului între oameni.
Eliminarea unor stereotipuri și prejudecăți asupra unor categorii sociale ce se confruntă cu discriminare.


Rezultate/impactul metodei
Metoda are impact atât asupra cărților, cât și a cititorilor, creând o punte de dialog între aceștia. Cititorii își întâlnesc propriile prejudecăți, cunosc persoane din diferite categorii discriminate sau care se confruntă cu stereotipuri și prejudecăți și învață o nouă perspectivă. Cărțile au ocazia să își prezinte poveștile de viață și să dărâme stereotipuri cu care se confruntă. Metoda promovează acceptarea și respectul pentru diversitate în randul cetățenilor.