Teatrul Oprimaților/ Teatru Forum

Această metodă este folosită în special în lucrul cu grupurile dezavantajate. Este ușor să identifici problemele cu care se confruntă, să descoperi cauzele și, cu ajutorul implicării comunității, să găsești soluții viabile pentru aceste probleme. Personajul este liber, nu este prins în replicile obișnuite, teatrul forum fiind un teatru al improvizației, al trăirilor sufletești, un teatru în care fiecare poate intervenii și schimba acțiunea piesei astfel încât situația să devină una favorabilă, cu final fericit.


Obiective de învățare

Exprimarea sentimentelor și a trăirilor. Desfășurarea unei piese de teatru forum implică participarea activă atât a personajelor cât și a spectatorilor care, la un moment dat se pot transforma în actori și pot aduce schimbarea în bine a situației prezentate.


Rezultatele/impactul metodei

Această metodă de lucru, metodă nonformală prin definiție, are un puternic impact asupra celor implicați deoarece dezvăluie soluții la unele problemele cu care acesția se confruntă, soluții care vin chiar de la oamenii afectați de o anumită situație de opresiune, de la spectatori. De asemenea, aceștia reușesc să își exprime trăirile, sentimentele, reușesc să își înfrunte temerile și stabilesc legături puternice unii cu altii. Participând activ, actorii formează o echipă și conștientizează că pot facilita găsirea de soluții la dificultățile cu care se confruntă.