Teatru de Improvizație

Improvizația este abilitatea de a crea, de a cânta, de a juca, dansa sau vorbi, ca reacție spontană la ceea ce se întâmplă în jurul nostru sau ca reacție la propriile noastre gânduri sau sentimente. În acest mod reușim să creăm noi moduri de gândire, noi structuri, noi practici. Improvizația este o formă de educație nonformală provenită din zona teatrală în care se folosesc tehnici pentru a crea dialoguri, scene, cântece sau povestiri. Teatrul de improvizație presupune de multe ori o relație interactivă cu publicul, actorii solicitând adesea sugestii din partea acestuia, ca o sursă de inspirație, iar prin acest mod se demonstrează de fapt și autenticitatea spectacolului. Improvizația presupune mai presus de toate adaptarea spontană la situații reale sau imaginare, la propuneri de spațiu sau relații cu partenerul/ ii și/ sau a unui coordonator de joc.


Obiective de învățare
Printre obiectivele acestei metode putem enumera stimularea creativității, lucrul în echipă, comunicarea. Improvizația ajută participanții să se relaxeze, să învețe să aibă încredere, să se deschidă, să își învingă teama, să coopereze, să rezolve probleme, să își lase deoparte orgoliul, să lucreze pentru un scop comun… și să se distreze pe cinste!


Rezultatele/impactul metodei
Improvizația ajută participanții să își dezvolte spontaneitatea, imaginația, intuiția sș flexibilitatea, să gândească pozitiv, să capete încredere în ei înșiși și să își consolideze relațiile cu cei din jurul lor. Toate acestea se petrec într-un mediu distractiv, sigur, lipsit de concurență, în care fiecare își poate explora și dezvolta propria personalitate.