Temeri

1. Cereți tuturor să scrie (într-o singură propoziție) o situație din viața lor, în care s-au simțit foarte supărați. De exemplu: "M-am supărat când contribuția mea la o lecție a fost ignorată".

2. Explicați-vă că un strat de rană foarte adesea stă la baza furiei. Rugați-i pe toți să scrie o propoziție despre rănile din spatele mâniei lor, în cazul în care au crezut.
Exemplu: "M-am simțit rănit pentru că părea că nimeni nu mi-a luat în considerare opinia".

3. Motivul rănirii este adesea o necesitate nesatisfăcută. Cereți tuturor să scrie o propoziție care să acopere nevoile lor în același exemplu. De exemplu: "Vreau să fiu acceptat și considerat de colegii mei".

4. Alături de nevoi sunt de multe ori temeri. Cereți participanților să se gândească la ce temeri ar fi putut fi în spatele mâniei lor și să scrie o propoziție despre ei. De exemplu: "Mă tem că nu voi putea câștiga respectul colegilor mei".

5. Participanții se adresează unui partener și își împărtășesc propozițiile cu ei. Dacă cineva a avut dificultăți în exercițiu, partenerul îi poate ajuta să-și descopere sentimentele.

6. Unele întrebări pot fi puse ulterior: cum v-ați simțit? Ce vi s-a parut greu/ ușor? etc