Derdrienii

Activitate: Se împarte clasa în două, o echipă vor fi derdrienii iar cealaltă echipă inginerii.

Instrucţiuni pentru derdieni (este util să se ofere grupului instrucțiunile printate)

Situaţia: Locuieşti într-o ţară numită Derdia. Satul în care trăieşti este separat de următorul oraş, unde este o piaţă, de o vale adâncă. Pentru a ajunge la piaţă trebuie să mergi două zile. Dacă ai avea un pod peste vale, ai putea ajunge acolo în 5 ore. Guvernul din Derdia a făcut o înţelegere cu o firmă străină să vină în satul tău şi să te înveţe cum să construieşti un pod. Oamenii tăi vor fi primii ingineri ai Derdiei. După ce aţi construit primul pod cu experţii străini, veţi fi capabili să construiţi poduri peste tot în Derdia pentru a facilita traiul altor oameni. Podul va fi construit din hârtie, utilizând creioane, rigle, foarfeci şi lipici. Tu cunoşti materialele şi uneltele dar nu si tehnicile de construcţie.
Comportament social: Oamenii din Derdia sunt obişnuiţi să se atingă unii pe alţii. Comunicarea lor nu merge fără atingere. Să nu fii în contact în timp ce vorbeşti, este considerat a fi foarte nepoliticos. Totuşi, nu trebuie să fii în contact direct. Dacă te alături unui grup, dacă te sprijini de un singur membru eşti instantaneu inclus în conversaţie. De asemenea, este foarte important de a te saluta cu fiecare când te întâlneşti, chiar şi când treci doar pe lângă cineva.
Formule de salut: Salutul tradiţional este o atingere pe umar. Orice altă formă de salut este jignitoare! A da mâna este una dintre cele mai mari insulte în Derdia! Dacă un derdian este vreodată insultat prin a nu fi salutat sau atins în timp ce i se vorbeşte, el/ea începe să ţipe.
Da/Nu: Derdianii nu folosesc cuvântul nu. Ei spun întotdeauna da; chiar dacă înţeleg „nu”, ei însoţesc „da”-ul cu o încuviinţare accentuată din cap (ar trebui să exersezi acest lucru de asemenea).

Comportamentul de lucru: În timp ce lucrează, derdianii se ating, de asemenea, foarte mult. Uneltele au un gen anume: foarfecele este masculin, stiloul şi rigle feminine. Lipiciul este neutru. Bărbaţii nu ating niciodată un stilou sau o riglă. Acelaşi lucru se aplică pentru femei şi foarfece.


Străinii: Derdianilor le place compania. Prin urmare le plac şi străinii. Dar sunt şi foarte mândri de ei şi cultura lor. Ei ştiu că nu vor putea să construiască singuri podul. Pe de altă parte, ei nu consideră cultura şi educaţia străinilor ca fiind superioară. Construcţia podurilor este un lucru pe care ei doar nu-l ştiu. Ei se aşteaptă ca străinii să se adapteze la cultura lor. Dar, pentru ca propriul lor comportament este natural pentru ei, ei nu-l pot explica experţilor (acest punct este FOARTE important). Un bărbat derdian nu va intra niciodată în contact cu un alt bărbat decât dacă el este prezentat de o femeie. Nu contează dacă femeia este derdiană sau nu.

Instrucţiuni pentru ingineri
Situaţia: Sunteţi un grup internaţional de ingineri ce lucrează pentru o companie multinaţională de construcţii. Compania ta a semnat un contract foarte important cu guvernul Derdiei prin care se angajează să-i înveţe pe derdieni cum să construiască un pod. Conform contractului semnat, este foarte important să respecţi termenul final stabilit, altfel contractul va fi anulat şi tu vei fi concediat. Guvernul Derdiei are un interes foarte mare în acest proiect, ce este finanţat de Uniunea Europeană. Derdia este o ţară muntoasă, cu multe canioane şi văi adânci, dar fără poduri. Prin urmare, durează foarte multe zile pentru derdienii din sate să  ajunga la piaţă în principalul oraş. Este estimat că utilizând un pod, călătoria ar putea fi făcută în doar 5 ore. Din moment ce sunt multe canioane şi râuri în Derdia, nu poţi pune un pod şi apoi să-l scoţi. Trebuie să-i instruieşti pe derdieni cum să-şi construiască un pod.

Realizând simularea
În primul rând, trebuie să decideţi împreună modul în care veţi construi podul. După un anume timp, doi membrii din echipa ta vor putea lua contact contact pentru 3 minute cu satul din Derdia în care va fi construit podul (de exemplu pentru a controla condiţiile naturale şi materiale, a intra în contact cu derdienii, etc.). După acesta intalnire vei avea 10 minute pentru a analiza raportul lor şi a termina pregătirile. Apoi, întreaga echipă de ingineri va merge în Derdia pentru a-i învăţa pe derdieni cum să construiască podul.

Podul
Podul va fi simbolizat de un pod de hârtie si va lega două scaune sau mese pe o distanţă de aproximativ 80 cm. Trebuie să fie stabil. La sfârşitul procesului de construcţie trebuie să suporte greutatea foarfecelui şi a lipiciului utilizate în construcţia sa. Piesele podului nu pot fi doar tăiate şi ansamblate în Derdia pentru că altfel derdienii nu vor învăţa cum să-l facă. Ei trebuie să înveţe toate stadiile construcţiei. Fiecare piesă trebuie să fie desenată cu stiloul şi rigla şi apoi tăiată cu foarfecele.
Materiale: podul va fi făcut din hârtie/carton. Se pot utiliza pentru proiectare şi construcţie: hârtie, lipici, foarfece, riglă, stilouri.

Timp
Pentru proiectare înainte de a merge în Derdia: 10 de minute
Pentru a-i învăţa pe derdieni să construiască: 25 de minute

Reflecție: Ce ați avut de făcut? Ce s-a întâmplat? V-a preocupat ceva anume la un moment dat? Ați fost surprinși în vreun moment? Ați fost îngrijorați în vreun moment al experienței? Cum a reacționat grupul? Care a fost aspectul cel mai important și plin de semnificații în această experiență? Ce puteți concluziona din această experiență? Ce ați învățat / ce ați lua cu voi din această experiență? Ce veți face diferit ca urmare a acestei experiențe? Care sunt pașii viitori?