Sistemul global alimentar

Asociaţia REPER21 , Aiud
0

Descriere

Acesta este un joc care ne ajută să înţelegem diferitele legături şi mecanisme ale societăţii, grupurilor organizaţionale, etc. pentru a discerne mai bine rolul pe care îl avem ca cetăţeni zi de zi. Scopul acestei metode este de a arăta interdependenţa dimensiunilor economice, sociale, culturale, politice şi de mediu, dar şi interdependenţa fiinţelor umane. Este o activitate care facilitează schimbul de opinii între participanţi şi construirea unei poziţii etice şi politice a celor implicaţi. 
Jocul s-ar putea aplica asupra diferitor sisteme, precum alimentele, datoriile, problemele globale de mediu.
În metoda de faţă, ne vom concentra pe mâncare, studiind îndeaproape alimentele de bază pe care consumăm. Ingredientele unui meniu pot dezvălui impactul obiceiurilor noastre de consum asupra mediului înconjurător, sănătăţii, oamenilor, economiei.
Jocul ne va permite să identificăm legăturile dintre probleme locale şi cele globale, între mizele din nord şi din sud, între consumerism şi poveştile sociale sau de mediu ale bunurilor pe care le folosim zi de zi.
Activitatea este marcată de stabilirea conexiunilor dintre alimentele de pe farfurie şi diferite teme precum: calitatea apei, FMI-ul, pubicitatea, defrişările, fast foodul, foametea, etc.

Resurse necesare

Materiale: cărţile de identitate ale jocului printate, o sfoară foarte lungă
Temporale: minim 1 oră- maxim 3 ore, în funcţiei de măsura în care alegeţi să parcurgeţi toate etapele jocului.
Marimea grupului: 20-35 elevi

Clasele: IX-XII


Instrucțiuni:

Jocul are 4 stagii. Jucătorii primesc fiecare o carte de identitate care determină rolul lor de-a lungul jocului. Cărţile de identitate se găsesc la secţiunea Anexe.
La începutul jocului, jucătorii sunt invitaţi să se aranjeze în 3 cercuri, iar fiecare participant primeşte o identitate corespunzătoare unuia din cele 3 cercuri:
Cercul farfuriei: farfurie belgiană, carne de vită, dovlecel şi varză.
Cercul organizaţiilor: publicitate, supermarket, multinaţională, Organizația Mondială a Comerțului (OMC).
Cercul impactelor: apă, aer, păduri tropicale, petrol, Wambe, De Santos, Valerie, Georges, Vandana, Rosibel.

Pas cu pas

1. Participanţii din cercul farfuriei primesc o carte de identitate conform: "Sunt carnea de vită", "Sunt varza", "Sunt banana"...
2. Cei din al doilea cerc primesc identităţi, precum: "Sunt o multinaţională", "Reprezint sectorul de publicitate"...
3. În cercul impactelor, cărţile de identitate sunt: "Sunt oceanul", "Sunt un ţăran belgian", "Sunt un copil kenian"...
De-a lungul jocului, identităţile diferite ale celor 3 cercuri sunt legate progresiv cu ajutorul unei sfori, pentru a forma o „reţea” mare care conectează toţi jucătorii între ei.
Fiecare participant are un moment în timpul jocului să descrie cine este conform cărţii de indentitate primite şi de ce se simte conectat la celelalte elemente din cerc.

Primul stagiu: Jocul (45 minute – 60 min)

1. Liderul jocului prezintă jocul drept un exerciţiu în care putem explora lumea în care trăim. Explică jocul şi propune diferite roluri pentru fiecare participant, acestea fiind legate, strâns sau indirect, de farfuria noastră obişnuită cu mâncare.
2. Participanţii sunt invitaţi să se aşeze în 3 cercuri concentrice (numărul de jucători într-un cerc este determinat de lider în funcţie de cărţile de identitate)
3. Liderul distribuie câte o carte de identitate fiecărui jucător în funcţie de locul lui în unul din cele 3 cercuri. Dacă sunt elemente pe care jucătorii nu le înţeleg, liderul îi invită să pună întrebări legate de identitatea lor în acest stagiu.
4. Liderul invită una dintre identităţile farfuriei să se prezinte. Apoi întreabă: "Din cercul organizatorilor sau impactelor, cine simte că este conectat acestui element al farfuriei? De ce?". Oricine crede că este conectat să ridice mâina şi să explice de ce.
5. Liderul conectează fiecare jucător care identifică o legătură utilizând sfoara. Astfel, carnea de vită începe jocul, aceasta poate fi conectată la De Santos, la apă, la Argentina... până ce nu mai ridică nimeni mâna. Altă identitate a farfuriei se prezintă, spre exemplu, dovlecelul kenian, care este conectat la Wambe, apă, petrol... etc. Când toate elementele farfuriei s-au prezentat, identităţile impactelor şi organizatorilor încep să se interconecteze.
6. Liderul poate întrerupe jocul cu anecdote, date legate de identităţi şi cu încurajări adresate participanţilor să îşi descrie conexiunea cu alţii.
7. După ce toată lumea a contribuit, pentru a termina exerciţiul, liderul invită jucătorii să tragă de sforile care îi conectează de alţii, să simtă toată tensiunea şi toate relaţiile din sistem.

Al doilea stagiu: Exprimarea sentimentelor (aproximativ 10 minute)

            Liderul invită jucătorii să exprime ce au simţit în timpul jocului: lipsă de putere, nedreptate, negare, lipsă de înţelegere, învinovăţire, mirare...
            Primul stagiu al jocului poate fi uneori destul de provocator pentru jucători deoarece diferite sentimente pot ieşi la suprafaţă (frustrare, vină, furie, neputinţă, negare Este, astfel, esenţial să aloci suficient timp pentru a le permite jucătorilor să-şi împărtăşească sentimentele. Acest stagiu permite jucătorilor să se exprime în afara identităţii din joc, pentru a calma tensiunile care pot apărea şi pentru a-şi împărtăşi sentimentele cu grupul.

Al treilea stagiu: Analiză şi decodificare politică şi etică(20-30 minute)

Liderul invită jucătorii să identifice şi să dezvăluie:
· ideile lor asupra funcţionării sistemului
· "câştigătorii" şi "pierzătorii" sistemului
· conflictele din interiorul sistemului
· legăturile cu realitatea conform experienţelor jucătorilor şi locul lor în interiorul sistemului.

Al patrulea stagiu: Construcţii alternative

Liderul invită participanţii să ia poziţie: plecând de la rolul lor din sistem, să descrie posibilităţile schimbării cu privire la angajamentele individuale şi colective.
Exemple:
· Încurajează jucătorii să împărtăşească propriile idei pentru schimbarea sistemului sub forma unui exerciţiu de brainstorming. Notează ideile pe tablă.
· Pune grupuri mici de 2-3-4 jucători să conceapă cărţi de identitate alternative pentru joc: cum arată o farfurie cu alimente ce susţin o lume dreaptă şi sustenabilă? Repetă prima etapă a jocului cu noile cărţi.
· Creează ateliere de lucru bazate pe propuneri alternative, apoi pune propunerile laolaltă cu o temă diferită pe fiecare grup (desenat, cântat, teatru, slogane, postere, proces conversaţional, etc.).
Exemple de alternative:
· Să devii un consumator responsabil: consumul înseamnă să faci o alegere, investind şi susţinând acea alegere. Fie că ne place sau nu, suntem cu toţii parte a sistemului în care trăim.
· Fermier organic: agricultura organică asigură producţia mâncării folosind metode care protejează mediul înconjurător, excluzând folosirea pesticidelor şi fertilizatorilor sintetici. Cumpărarea produselor organice asigură susţinerea metodelor agrare ecologice.
· Consumul ecologic: consumul de alimente este responsabil pentru 30% din impactul nostru asupra mediului înconjurător. Sunt numeroase metode simple de a-l reduce în viaţa noastră de zi cu zi: gandeşte-te la ce cumpărăm, cumpără produse cu certificare organică, reciclează, redu amabalajele, cumpără produse locale de sezonul, cumpără doar ce ai nevoie. Consumul ecologic implică schimbarea anumitor obiceiuri, crearea unui stil de viaţă care este în armonie cu natura.
· Fair trade, bazat pe o serie de principii: asigură salarii echitabile pentru producătorii mici şi meseriaşi, garantează respect pentru drepturile fundamentale ale omului, creează parteneriate economice sustenabile, promovează conservarea mediului înconjurător şi oferă produse de calitate consumatorilor.
 

Anexa. Cărţi de identitate

Eu sunt farfuria obişnuită belgiană
            Câteva cuvinte despre mine: conţin 138 de grame de legume proaspete pe zi. Nutriţioniştii recomandă un consum de 500 de grame de legume sau fructe pe zi. Păi trebuie să ştii că în Belgia, 60% din cantitatea de legume şi fructe e importată şi uneori vine de foarte departe. Unele studii arată că farfuria mea poate călătorii 2000 sau 2500 de km până să ajungă pe masă. Înseamnă că nu mai am nicio legătură cu sezonul în care mă aflu: căpşune în februarie, salate iarna... Produsele animale ocupă o mare parte a farfuriei mele: 600 de grame pe zi (carne, ouă, lapte, brânza şi lactatele incluse). Aşadar, sunt plin de grăsimi... mult prea caloric!

Sunt un dovlecel din Kenia
            Am nevoie de o cantitate imensă de apă să cresc. Sunt recolta unor fermieri ce nu fac profit de pe urma mea. De fapt, sunt exportat ţărilor bogate ca ei să poată mânca dovlecei atât vara, cât şi iarna. Am călătorit 6000 de km să ajung la această farfurie, folosind camioane, nave şi avioane. Deşi călătoria a fost lungă, încă am un aspect tare frumos.

Sunt o căpăţână de salată verde
            Iarna cresc într-o seră foarte fierbinte. Sunt frumoasă, datorită pesticidelor nu am niciun defect fizic. Sunt hrănit cu fertilizator solubil. Luând în considerare transportul, temperaturile înalte din seră, aportul de chimicale, un litru de petrol este necesar pentru producerea mea şi transportul meu pe farfuria ta.

Sunt o bucată frumoasă de carne de vită
            Pot să fiu un burger de vită sau carne de vită gătită simplu! Mă rog, am fost produs în industria cornutelor care generează o serie de probleme de mediu... consum cantităţi enorme de apă (25000 de litri sunt necesari pentru a produce 100 de grame de carne de vită). Astăzi, mănânc doar proteine vegetale (soia, cereale, manioc) produse în mare parte în ţările sudice. Uneori, mănânc un pic de peşte, dar, te rog, nu spune nimănui. Şi încă ceva, am nevoie de 7-10 kg de cereale şi legume(mazăre, fasole) să produc 1 kg de carne de vită. Pentru carnea de porc este nevoie de 4 kg de cereale şi legume să produci 1 kg de carne de porc. Bovinele ţărilor nordice mănâncă la fel de multe cereale ca toţi indienii şi chinezii laolaltă.


Cercul organizatorilor:

Eu reprezint sectorul publicităţii
Eu sunt pretutindeni în casa ta, în tine, în străfundurile ființei tale, eu te pot transforma într-un consumator pur. Alături de mine, uiţi de analiza critică, mintea ta nu mai e umbrită de rebuturi. Eu construiesc această lume înfloritoare...visele se pot împlini, tu trebuie doar să le cumperi!
Scopul meu este să ajut companiile multinaționale să își vândă produsele. În realitate, eu te învăț cum să te descurci cu dificultățile din viața ta. Datorită mie, tu alegi calea cea bună, numele meu ar trebui să fie "informare" , "comunicare", "proces de învățare pe parcursul întregii vieţi".

Eu sunt o multinaţională din industria alimentară
Eu produc o cantitate imensă de mâncare și sunt prezentă în țările consumatoare și producătoare. Datorită mie, oamenii au locuri de muncă! Eu sunt cel care ia decizii cu privire la tot: cantitatea de pesticide și fertilizanți pentru recolte, tipurile de seminţe folosite în agricultură, salariul muncitorilor, condițile de muncă...
Scopul meu principal este să fac profit pentru acționarii mei. Eu intervin peste tot în lume, fără să țin seamă de populația băştinaşă sau de mediul înconjurător.
O mare parte din profit este dedicată publicității, care mă ajută să îmi vând produsele. Datorită publicității, eu reușesc să conving oamenii să mănânce multe produse provenite de la animale (carne, brânză, lapte ) deși nu este cel mai sănătos! Publicitatea mă ajută de asemenea să vând produse exotice tot anul.

Eu sunt Organizația Mondială de Comerţ
Eu sunt o organizație internațională care cuprinde 150 de state și alte 30 care doresc să mi se alăture. „Biblia” mea e Convenția generală a tarifelor și schimbului, iar mama mea e războiul comercial. Fondul Internațional Monetar și Banca Mondială sunt prietenii mei. Toți avem un vis: crearea condițiilor pentru o circulație liberă a bunurilor, serviciilor și capitalului. Pentru binele tuturor, eu recomand să eliminăm toate obstacolele economiei înfloritoare a pieței internaționale: fără taxe de import, fără alte cote şi limite, fără reglementări birocratice greoaie privind drepturile sociale sau protecția mediului.

Eu sunt supermarketul tău preferat
Poți cumpăra orice îți dorești până și articolele la care nu te-ai fi gândit! Eu mă asigur că dorințele tale sunt satisfăcute. Eu exist să îți fac viața mai ușoară. Vrei să gătești mai puțin? Eu anticipez totul: mâncare gata făcută pentru orice vârstă, fructe și legume gata curățate, pâine prăjită gata preparată, mâncare la porție, deja gătită, aprope înghiţită şi mestecată.
Fac totul pentru a te mulţumi, îţi ofer: căpșuni iarna, carne de vită din Argentina, cangur australian. Călătoresc peste tot în jurul lumii doar pentru tine, dragul meu client ( și acționari...dar te rog, nu mai spune la nimeni!). Toți acești kilometri sunt nimic în comparație cu ce putem câștiga de aici! Mai mult, mă asigur că ai prețurile și promoțiile potrivite! Nu-i așa că e frumos?

Eu sunt Monsanto
Eu sunt o companie multinațională care produce semințe, stimulente chimice și medicamente. De pildă, eu sunt tatăl "Agentului portocaliu". Acest erbicid faimos folosit în timpul războiului din Vietnam, are încă câteva consecințe negative asupra mediului și oamenilor. Sunt pasionat de noi tehnologii, în special de OMG(Organisme Modificate genetic). Eu produc semințe modificate genetic, care pot să își producă propriile insecticide și să reziste la erbicide. Bună afacere, nu-i așa? Pe de o parte fermierii sunt obligați să cumpere semințe în fiecare an pentru a se asigura că au caracteristicile necesare. Pe de altă parte, ei trebuie să cumpere și erbicid. Bingo!
Desigur, erbicidul meu, insecticidul și alte stimulente chimice:
- poluează solul și apa, şi se regăsesc în interiorul lanțului de mâncare
- omoară albinele și insectele folositoare
- fac plantele mari și insectele rezistente la aceste produse
- pot fi periculoase pentru sănătate
Dar nu putem face omletă fară să spargem ouă! Progresul are un preț și eu sunt progresul!

Cercul impactelor

Eu sunt aerul planetei
Disponibil pentru toți oamenii și animalele, mă respiri neîncetat. Mă simt din ce în ce mai încărcat, din ce în ce mai opac, plin de gaze cu efect de seră, pesticide, etc.
Industria şi transporturile sunt principalii responsabili pentru degradarea mea. Transportul deoarece unul sau două camioane călătoresc pentru a ne asigura necesarul de mâncare.

Eu sunt oceanul
Eu sunt apa din mări și oceane.Nu mai sunt așa curată cum obișnuiam să fiu. Sunt mai fierbinte și mai acid. Fluviile și canalizări neepurate sunt deversate aici. Stimulentele chimice din agricultură mă otrăvesc și îmi îmbolnăvesc locuitorii: peștii, flora şi fauna maritimă.. multe specii dispar.
Când o parte din apa mea se evaporă, norii se formează și se întorc pe pământ. Când plouă, apa de ploaie preia tot praful poluat din atmosferă și îl aduce înapoi în sol.

Eu sunt o pădurea primară densă și umedă
Eu sunt o pădure primară specială deoarece biodiversitatea mea e extraordinară: un singur hectar (10000 m²) poate conține până la 200 de specii diferite, ceea ce însumează mai mult decât toate speciile belgiene laolaltă. Dar oamenii mă distrug deoare au nevoie de tot mai mult spațiu. Dacă ritmul actual al defrişărilor continuă, eu o să dispar. În anumite zone, scopul defrişărilor este acela de a face loc păşunilor necesare fermelor de vite. În acest fel locuitorii țărilor bogate pot avea rația lor zilnică de carne care reprezintă mai mult de 600 grame pe zi.
Și pentru a hrăni o bovină şi a obține 1500 de hamburgeri, un hectar de pădure trebuie transformat în pășune. Dacă ar fi să transfomăm tot bazinul Amazonian în pășuni, nu am putea hrăni toată populația lumii cu hamburgeri mai mult de o lună! Nu mai mult!
Pădurea ar fi pierdută pentru totdeauna, solul ar fi uzat, biodiversitatea noastră ar dispărea. Merită să facem asta?

Eu sunt țițeiul
Eu sunt foarte util și esențial pentru societatea umană de mai bine de un secol. Eu încălzesc locuințele, alimentez mașinile, sunt folosit să fac plastic și ambalaje. Eu sunt deasemenea folosit pentru produse de igienă și lichide de curăţare. În plus, agricultura intensivă din țările nordice și țările sudice depinde total de mine. Eu sunt esențial în producerea fertilizanților și stimulenților, pesticidelor și nu vorbesc aici despre combustibilul necesar pentru mașinării și transport.
Ideea e că atunci când mă arzi, eu generez gaze cu efect de seră. Și fi atent, stocul meu e în scădere. Primele descreșteri au fost sesizate la începutul anilor 2000, iar sfârșitul rezervelor se estimează pentru 2040.

Numele meu este politica de agricultură comună (PAC)
Bună eu sunt PAC, eu aparțin familiei europene și numele fiului meu e „dumping”. În familia mea se practică agricultura intensivă. Noi suntem mari producători de carne de bovine. Fi atent, noi nu suntem ca și verii noștri, noi nu folosim hormoni. Pentru a ne desfăşura activitatea, noi importăm multe proteine vegetale din țările sudice. Este chiar drăguț din partea lor, ei produc doar pentru noi. Pentru că produc mai mult decât consum, cu acordul Organizaţiei Mondiale a Consumului,eu export la scară largă produsele noastre aceloraşi țări. Asta ne permite să ne vindem carnea mai ieftin decât cea pe care o produc chiar ele. Există un alt avantaj deoare în acest mod, micii fermieri din sud nu se mai spetesc la muncă, ei se pot bucura de viață în mahalale și orașele lor frumoase.

Eu sunt Georges, un fermier belgian
Am 56 de ani și sunt un fermier tradiţional din provincia Luxembourgului. Am o fermă mică și e din ce în ce mai greu să câștig un venit suficient pentru un trai decent: animalele mele sunt greu de vândut, laptele nu e plătit suficient, suntem controlaţi pentru cele mai mici detalii. Standardele sunt din ce în ce mai greu de respectat. Prietenii mei care cresc cereale și legume spun că și pentru ei e dificil. Să produci în Belgia pentru același preț ca în Argentina, Kenya sau Polonia este imposibil. Încerc să mențin calitatea produselor mele, dar e atât de dificil.

Eu sunt De Santos, un copil brazilian
Am 8 ani și numele meu este De Santos, locuiesc în Brazilia.
Eu sunt unul din acei copii care nu au suficientă mâncare, deși avem mult pământ în țara noastră. Majoritatea e folosit pentru a cultiva cereale și soia. Dar asta nu e în beneficiul nostru, acele proteine sunt exportate în țările bogate pentru a hrăni vitele. Recoltele braziliene sunt folosite (pe lângă alte lucruri) să hrănească 40 000 milioane din porcii occidentali. Dacă toate cerealele și legumele lumii ar fi folosite doar în scopul hrănirii oamenilor, am putea hrăni dublul populației mondiale.
Și am uitat să îți spun, dar în țara mea, în fiecare an, 10 000 de copii mor de subnutriție. Sper că nu voi fi unul din ei.

Eu sunt Wambe, un copil din Kenya
Eu locuiesc în Kenya și am 12 ani. Sunt însetat!
Când mă trezesc dimineața, nu știu niciodată dacă voi găsi niște apă potabilă în timpul zilei. Cu toate acestea, este multă apă în țara mea, dar noi nu avem acces la ea. 70% din apă e folosită la irigarea recoltelor care produc legume și fructe ( zucchini, boabe...) pentru exportul în SUA și Europa.

Eu sunt Vandana, un activist indian
Eu sunt din India și mă lupt cu furtul semințelor noastre de către companiile multinaționale. Semințele sunt viața, ele sunt cadoul rezultat din dialogul dintre oamenii noștri și natură de-a lungul secolelor. Noi refuzăm să pierdem această moștenire.
Companiile multinaționale vin să obțină patentul asupra semințelor noastre și acum noi trebuie să le cumpărăm după ce au fost modificate genetic! Asta ne va conduce la mai multă dependență și mai multă sărăcie!

Eu sunt Rosibel, o activistă din Salvador
Eu sunt coordonatoarea mișcării femeilor din Salvador. Noi luptăm pentru mai multă justiție și condiții mai bune de muncă, dar e atât de greu..Regiunea noastră e un paradis al investitorilor din țările bogate.
Salariile nostre foarte mici și condițile de muncă ne fac să concurăm cu muncitorii voştri. Aș dori ca la lupta nostră să se mai alăture și alții. Un produs foarte ieftin aduce profit unei companii, timp în care creşte rata şomajului și nivelul de exploatare în țările noastre...

Eu sunt Valerie, o mamă foarte ocupată
 Alerg toată ziua..muncesc, am grijă de copii și gătesc. În frigiderul meu, câteva mâncăruri gata preparate fac lucrurile mai ușoare pentru mine: gata tăiate, gata sărate, gata condimentate, gata stoarse, gata gata gata pregătite...
 
 
Material adaptat şi tradus de REPER21