Derdienii

Asociaţia REPER21 , Aiud
0

Descriere

Derdienii este un joc de simulare a întâlnirii dintre două culturi. O echipă de ingineri merge într-o altă ţară pentru a-i învăţa pe oamenii de acolo cum să construiască un pod.
Participanţii trebuie să găsească semnificaţia comportamentului cultural străin şi să analizeze efectele întâlnirii cu o cultură necunoscută.
 

Obiective

Conştietinzarea propriei percepţii şi reacţii cu privire la diferenţele culturale şi tiparelor de comportamente specifice altor naţiuni.
Dezvoltarea unei atitudini de empatie şi acceptare cu privire la valorile culturale ale altor comunităţi.
Stimularea culturii participative şi dezvoltarea abilităţilor de luare a deciziilor la nivel organizaţional sau comunitar, luând în considerare părerea tuturor membrilor grupului.
Promovarea diversităţii şi nediscriminării în rândul tinerilor participanţi.
 

Resurse

Materiale: hârtie groasă (carton), lipici, foarfece, riglă, descrieri ale jocului pentru derdieni şi
ingineri.
Spaţiu: Două camere.
Mărimea grupului: minim 12 oameni, ce sunt divizaţi în două grupuri.
Temporale: 1½ - 2 ore, incluzând analiza.
 

Grup ţintă: clasele V-XII

 

Instrucțiuni:

1.  În funcţie de mărimea grupului, 4-8 oameni joacă în echipa inginerilor, care îi vor învăţa pe derdieni să construiască podul. Ei primesc instrucţiunile pentru ingineri şi se află într-o cameră separată.
2.  Restul grupului va reprezenta echipa derdienilor. Ei primesc instrucţiunile pt. derdieni. Dacă ai prea mulţi oameni, poţi face o echipă de observatori care doar vor privi şi vor lua notiţe.
Acestor observatori nu li se prezintă cultura Derdian înainte, aşa că trebuie tinuţi cu inginerii la început.
 

Reflecţie şi evaluare

După joc cele două grupuri de participanţi vor lua o bucată de flipchart şi îşi vor
nota comentariile lor despre următoarele trei elemente:
l.) fapte 2.) sentimente 3.) interpretări
Următoarele puncte trebuie discutate în plen:
• Avem tendinţa de a crede că ceilalţi gândesc precum gândim noi.
• Adesea interpretăm lucrurile direct, fără a fi conştienţi de diferenţele culturale ale comportamentului.
• Cum au fost rolurile distribuite/Ce rol am avut? Ce reflectă acesta despre identitatea mea? M-am simţit bine cu rolul meu? Imaginea pe care o am este aceaşi cu cea pe care o percep ceilalţi?
 

Instrucţiuni pentru derdieni

Situaţia:

Locuieşti într-o ţară numită Derdia. Satul în care trăieşti este separat de următorul oraş, unde este o piaţă, de o vale adâncă. Pentru a ajunge la piaţă trebuie să mergi două zile. Dacă ai avea un pod peste vale, ai putea ajunge acolo în 5 ore.
Guvernul din Derdia a făcut o înţelegere cu o firmă străină să vină în satul tău şi să te înveţe cum să construieşti un pod. Oamenii tăi vor fi primii ingineri ai Derdiei. După ce aţi construit primul pod cu experţii străini, veţi fi capabili să construiţi poduri peste tot în Derdia pentru a facilita traiul altor oameni.
Podul va fi construit din hârtie, utilizând stilourile, riglele, foarfecele şi lipici. Tu cunoşti materialele şi uneltele, dar nu şti tehnicile de construcţie.

Comportament social

Oamenii din Derdia sunt obişnuiţi să se atingă unii pe alţii. Comunicarea lor nu merge fără atingere. Să nu fi în contact în timp ce vorbeşti, este considerat a fi foarte nepoliticos. Totuşi, nu trebuie să fii în contact direct. Dacă te alături unui grup, dacă te sprijini de un singur membru eşti instantaneu inclus în conversaţie.
De asemenea, este foarte important a te saluta cu fiecare când te întâlneşti, chiar şi când doar treci pe lângă cineva.

Saluturi

Salutul tradiţional este un sărut pe umăr. Persoana care începe salutul îl sărută pe celălalt pe umărul drept. Celălalt îl sărută pe umărul stâng. Orice altă formă de sărut este jignitoare! A da mâna este una dintre cele mai mari insulte în Derdia! Dacă un derdian este vreodată insultat prin a nu fi salutat sau atins în timp ce i se vorbeşte, el/ea începe să ţipe.

Da/Nu

Derdianii nu folosesc cuvântul nu. Ei spun întotdeauna da, chiar dacă ei înţeleg „nu”, ei însoţesc „da”-ul cu o încuviinţare accentuată din cap (ar trebui să exersezi acest lucru de asemenea).

Comportamentul de lucru

În timp ce lucrează, derdianii se ating, de asemenea, foarte mult. Uneltele au un gen anume: foarfecele este masculin, stiloul şi rigle feminine. Lipiciul este neutru. Bărbaţii nu ating niciodată un stilou sau o riglă. Acelaşi lucru se aplică şi pentru femei şi foarfece (cred că e ceva legat de tradiţie şi religie).

Străinii

Derdianilor le place compania. Prin urmare le plac şi străinii. Dar sunt şi foarte mândrii de ei şi de cultura lor. Ei ştiu că nu vor putea să construiască niciodată podul singuri. Pe de altă parte, ei nu consideră cultura şi educaţia străinilor ca fiind superioară. Construcţia podurilor este un lucru pe care ei doar nu-l ştiu. Ei se aşteaptă ca străinii să se adapteze la cultura lor. Dar, deoarece propriul lor comportament
este natural pentru ei, ei nu-l pot explica experţilor (acest punct este FOARTE important).
Un bărbat derdian nu va intra niciodată în contact cu un alt bărbat decât dacă el este prezentat de o femeie. Nu contează dacă femeia este derdiană sau nu.
 

Instrucţiuni pentru ingineri

Situaţia

Sunteţi un grup internaţional de ingineri ce lucrează pentru o companie multinaţională de construcţii. Compania ta a semnat un contract foarte important cu guvernul Derdiei prin care se angajează să-i înveţe pe derdieni cum să construiască un pod. Conform contractului semnat, este foarte important să respecţi termenul final stabilit, altfel contractul va fi anulat şi tu vei fi concediat.
Guvernul Derdiei are un interes foarte mare în acest proiect, ce este finanţat de Uniunea Europeană. Derdia este o ţară foarte muntoasă, cu multe canioane şi văi adânci, dar fără poduri. Prin urmare, durează foarte multe zile pentru ca derdienii din sate să se ducă la piaţă în principalul oraş. Este estimat că utilizând un pod, călătoria ar putea fi făcută în doar 5 ore.
Din moment ce sunt multe canioane şi râuri în Derdia, nu poţi pune un pod şi apoi să-l scoţi. Trebui să-i instruieşti pe derdieni cum să-şi construiască un pod.

Realizând simularea

În primul rând, trebuie să acorzi timp pentru a citi cu atenţie aceste instrucţiuni şi să decideţi împreună modul în care veţi construi podul. După un anume timp, la doi membrii din echipa ta li se va permite să meargă şi să ia contact pentru 3 minute cu satul din Derdia în care va fi construit podul (de exemplu pentru a controla condiţiile naturale şi materiale, a intra în contact cu derdienii, etc.). După această "delegaţie", vei avea 10 minute pentru a analiza raportul lor şi a termina pregătirile.
După aceea, întreaga echipă de ingineri merge în Derdia pentru a-i învăţa pe derdieni cum să construiască podul.

Podul

Podul va fi simbolizat de un pod de hârtie. Podul va lega două scaune sau mese pe o distanţă de aproximativ 80 cm. Trebuie să fie stabil. La încheierea procesului de construcţie , acesta trebuie să suporte greutatea foarfecelui şi a lipiciului utilizate în construcţia sa.
Piesele podului nu pot fi doar tăiate şi ansamblate în Derdia pentru că altfel derdienii nu vor învăţa cum să-l facă.
Ei trebuie să înveţe toate stadiile construcţiei.
Fiecare piesă trebuie să fie desenată cu stiloul şi rigla şi apoi tăiată cu foarfecele.

Materiale

Podul va fi făcut din hârtie/carton.
Poţi uitliza pentru proiectare şi construcţie: hârtie, lipici, foarfece, riglă, stilouri.
Timp
Pentru proiectare înainte de a merge în Derdia: 40 de minute
Pentru a-i învăţa pe derdieni să construiască: 25 de minute
 
Sursa: www.training-youth.net (Training Kit 4 Învăţarea interculturală)