VIDEO: Cum transformă lupii râurile?

Asociaţia REPER21 , Aiud
0
Descriere
Filmulețul ''Cum transformă lupii râurile'' oferă un exemplu concret de interdependențe în interiorul unui ecosistem.
Materialul expune efectul benefic al lupilor asupra ecosistemelor prin exemplificarea reacţiilor apărute în natură după ce lupii au fost reintroduşi în parcul Yellowstone, după o absenţă de aproximativ 70 de ani în regiune.

Obiective   
Conştientizarea interdependenţei speciiilor de plante și de animale din interiorul unui ecosistem.
Motivarea elevilor cu privire la soluţiile existente pentru restabilirea echilibrului din ecosisteme (acolo unde situaţia încă mai poate fi remediată).
 
Resurse necesare
Materiale:  Video-proiector, Ecran de proiecţie, Boxe 

Temporale: min 20 min
Mărimea grupului: min 3 elevi
Clasele: V - XII
  
Instrucţiuni
Această activitate e structurată pe 2 etape: vizionarea filmuleţului şi iniţierea unei dezbateri pe tema acestuia.
  
 
 După încheierea filmuleţului, iniţiază o dezbatere pe tema acestuia. 
Începe prin a întreba elevii ce simt în legătură cu faptul că lupii, aceşti "prădători" vânaţi şi blamaţi, au redat viaţa ecosistemului din Yellostone în doar câţiva ani?
Apoi continuă prin a discuta despre problemele implicate şi despre ce trebuie făcut pentru a păstra sau a restabili echilibrul ecosistemelor. Exemple de întrebări adresate elevilor:
Ce efect au asupra unui ecosistem, ierbivorele care se inmulţesc necontenit?
Care e rolul prădătorilor în evoluţia unui ecosistem?
Cum ar fi afectată comunitatea locală dacă o specie din zona dvs. s-ar înmulţi invaziv în cea mai apropiată pădure? Dar dacă o specie importantă ar dispărea ce efecte s-ar resimţi în zonă?
Având în vedere interdependenţa speciilor, cum este posibil să iei decizii asupra utilizării resurselor Pământului pe baza unor interese punctuale fără a ţine cont de daunele pe care le aduci altor vietăţi?
De exemplu, cum pot oamenii să ia decizii în ceea ce priveşte tăierea unei păduri pentru a putea exploata terenul pentru agricultură?
Imaginaţi-vă că o pădure din apropierea locului în care locuiţi este tăiată pentru a face loc unui cartier rezidenţial. Cum credeţi că ar fi afectată comunitatea voastră în urma defrisării? Ce le-ar lipsi oamenilor?
 
Sursa :
Video preluat de pe canalul Sustainable Human şi subtitrat de Reper21.