Cum să construiești o grădină Keyhole

Asociaţia REPER21 , Municipiul București
0
Activitatea se desfăşoară în aer liber, în grădina şcolii sau într-o grădină comunitară.   
Grădinile Keyhole se comportă ca un rezervor de reciclare organică, folosind resturile tale de mâncare și reziduurile grădinii drept combustibil pentru creșterea vegetalelor! Tu poți adapta metoda de mai jos în funcție de materialele pe care le ai și de persoanele interesate.
În completarea instrucţiunilor ce urmează a fi prezentate, video-ul următor e o excelentă sursă de inspiraţie, atât pentru participanţi, cât şi pentru facilitatori: https://vimeo.com/62624604

Scop

Metoda îşi propune să sprijine elevii în dobândirea abilităţilor practice care să-i determine să înţeleagă: 
importanţa relaţiilor sistemice din lumea vie şi mecanismele de funcţionare ale acesteia;
- importanţa reutilizării deşeurilor ca materie “primă” în producerea sau “construcţia” altor bunuri;
- importanţa activităţilor de planificare, îngrijire şi monitorizare a unei grădini ;
- valoarea bunurilor comune prin împărţirea roadelor grădinii cu cei care nu au fost implicaţi în creşterea şi îngrijirea ei. 

Resurse necesare

Materialele de care ai nevoie înainte de a începe:
* pietre mari, cărămizi sau bușteni
* paie sau bețe uscate
* sfoară de gradină
* câţiva pari de grădină de 1,5 metri
* ghivece sparte sau conserve
* sârmă
* un mix de sol superior și compost, plus niște îngrăsământ animal foarte putred. Din categoria îngrăşămintelor animale, cel mai potrivit pentru grădinile de legume este îngrăşământul provenit din creşterea păsărilor, denumit în termeni populari: găinaţ de găină. Acesta trebuie să aibă minim un an vechime şi să fie foarte uscat. Se poate procura fie de la localnici, în special din zonele rurale fie de la fermele de animale. Asiguraţi-vă însă că găinaţul provine de la păsări hrănite natural.
 

Instrucțiuni

Va fi nevoie să găsești un loc bun pentru grădina ta, cu mult soare, cu acces la un butoi mare de apă și cât se poate de aproape de clasa sau de bucătăria ta. 

Sapă o bucată de pământ de 3 metri pătrați. Leagă la capătul fiecărui par o funie de 1.2 metri. Plasează un par legat în centrul spațiului pe care l-ai săpat și folosește-te de un altul pentru a marca un cerc pe pământ, după modelul utilizării compasului la matematică. Ulterior desenează un triunghi isoscel având baza pe marginile cercului şi vârful spre centru, intrarea fiind de 60 de cm.

Întinde parii la câte 5-10 cm distanță unii de alţii. Înfășoară sârmă în jurul fiecăruia, atât la partea de sus cât și la cea de jos a parilor alăturându-i până când sunt toţi în linie. Lungimea totală ar trebui să fie în jur de 130 cm. Acum transformă acest “sistem” într-un cilindru și introdu-l în pământ în centrul spațiului delimitat. Umple pe jumătate acest coș de compost cu sol superior pentru a forma o movilă și căptușește interiorul cu paie.

Așează pietrele, cărămizile sau buștenii în jurul perimetrului grădinii pentru a proteja- poate fi un singur strat sau mai multe, atâta timp cât ține solul înăuntru. Înalță pietrele mai mult în zona de intrare a triunghiului. Construiește primul strat al grădinii din ghivece sparte sau recipiente pentru a îmbunătăți scurgerea.

Acum începe să umpli spaţiul grădinii cu pământ și compost. Asigură-te că cel mai bun pământ rămâne deasupra! Stivuiește pământul până când ai o movilă care se înclină dinspre zona cilindrului din interior.

Lasă grădina (solul) să se așeze timp de o săptămână înainte să plantezi semințele și puieții. Pentru început, udă suprafața solului până cresc rădăcinile, apoi udă coșul cu apă de ploaie folosindu-te de zona de intrare. Adaugă material gata transformat în compost și continuă să adaugi resturi de măncare care se pot descompune. Un strat de protecție (ex.: o carpetă) deasupra coșului va ajuta la accelerarea procesului de descompunere. Îngrăsământul va pătrunde prin grădină și va oferi culturilor tale mulți nutrienți.
 
Material adaptat şi tradus de REPER21