Ziua mondială a alimentelor

 
Oradea, Bihor

Vineri, 16 octombrie 2015, elevii Colegiului Tehnic ”Traian Vuia” Oradea au marcat „Ziua Mondială a Alimentelor”. Cu acest prilej, pe mapamond se organizează ample evenimente de solidaritate împotriva foametei, dar și pentru a atrage atenția asupra unei alimentații sănătoase. Scopul acțiunii a fost acela de promovare de către elevi a unui consum responsabil, prin valorizarea cunoștințelor, abilităților și atitudinilor dezvoltate în cadrul activități [...] vezi tot la despre »

Abilități vizate: Autocunoaștere   Autoîngrijire  

Metode folosite: Video: Sistemul global alimentar   Povestea din bucătărie  

Activitatea recentă

 

Nu mai exista înregistrări.
Vineri, 16 octombrie 2015, elevii Colegiului Tehnic ”Traian Vuia” Oradea au marcat „Ziua Mondială a Alimentelor”. Cu acest prilej, pe mapamond se organizează ample evenimente de solidaritate împotriva foametei, dar și pentru a atrage atenția asupra unei alimentații sănătoase.
Scopul acțiunii a fost acela de promovare de către elevi a unui consum responsabil, prin valorizarea cunoștințelor, abilităților și atitudinilor dezvoltate în cadrul activității pilot de testare a ”Recomandărilor Metodologice” pentru CDȘ-ul ”Competențe pentru Dezvoltarea Durabilă”.

În cadrul unui eveniment mai amplu, ”Târgul Județean al Firmelor de Exercițiu”, organizat în școala noastră, s-a facilitat implicarea elevilor în organizarea responsabilă a respectivei acțiuni. Profitând de cadrul favorabil și de prezența numeroasă la acest târg, elevii au amenajat un stand unde au expus postere pe tema consumului responsabil și chiar realizate de ei, au distribuit flyere tematice, iar la final au prezentat un spot video filmat și regizat de ei, intitulat ”Familia responsabilă vs. Familia iresponsabilă”. Implementarea acestei acțiuni a avut un impact notabil asupra celorlalți participanți la eveniment fie ei elevi, profesori sau invitați, și s-a tradus printr-o atitudine pozitivă și apreciativă la adresa ideilor, formelor și modalităților prin care elevii au marcat o zi mondială, au organizat un eveniment și au promovat o idee. Pe de-o parte implicarea elevilor în organizarea responsabilă a evenimentului a fost o provocare care a presupus colaborare, nu doar între ei, ci și cu organizatorii târgului sau direcțiunea școlii, ceea ce a însemnat depășirea unor bariere. O altă provocare pentru elevi a reprezentat-o identificarea măsurilor de responsabilitate socială compatibile cu evenimentul propus. Pe de altă parte, fiind un târg al firmelor de exercițiu, deci al viitorilor antreprenori, aceștia au fost încurajați și provocați să planifice implementarea ideilor lor de afaceri, într-un mod cât mai responsabil.

Nădăjduim că activitatea își va arăta sustenabilitatea prin punerea în aplicare a ideii de realizare a unei expoziții, prin metoda photovoice, despre cum ai putea să-ți organizezi petrecerea de majorat într-un mod responsabil.

Un alt moment important al acțiunii noastre l-a reprezentat aplicarea metodei ”Povestea din bucătărie” prin care am urmărit conștientizarea semnificațiilor ascunse pe care unele ingrediente alimentare le au pentru fiecare persoană, dar și dezvoltarea creativității cu privire la combinarea inovativă a diferitelor ingrediente. De la prezentarea poveștilor din spatele ingredientelor speciale aduse, legate de sintagma ,,consum responsabil și sănătos”, și până la pregătirea în echipă a unui preparat comestibil și a poveștii sale comune deosebite; totul a fost un prilej de îmbinare a storytelling-ului cu gătitul creativ.

Momentul a avut o încărcătură emoțională deosebită și am descoperit ingrediente/ preparate despre care nu știam că există, de exemplu „pâinea (unsă) cu putere” sau semnificația merelor acrișoare.Imprimă

ANCA DANIELA GABOR

Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea, Bihor