Suntem egali

 
Plopeni, Prahova
Vălenii de Munte, Prahova

Activităţile desfăşurate în perioada 26-28 octombrie 2015 la Colegiul Tehnic „Gheorghe Lazăr” Plopeni şi Colegiul Naţional „Nicolae Iorga” Vălenii de Munte au avut ca titlu „SUNTEM EGALI!”. În cadrul acestor activități au fost vizate abilitățile de viaţă gândirea critică și interrelaționarea, în abordarea problemelor inechităţii sociale ca sursă a discriminării, empatiei şi a limitelor ei. Participanţii, 44 de elevi de la Colegiul Tehn [...] vezi tot la despre »

Abilități vizate: Gândire critică   Interrelaționare  

Metode folosite: Jocul de rol   Un pas în față  

Activitatea recentă

 

Nu mai exista înregistrări.

Activităţile desfăşurate în perioada 26-28 octombrie 2015 la Colegiul Tehnic „Gheorghe Lazăr” Plopeni şi Colegiul Naţional „Nicolae Iorga” Vălenii de Munte au avut ca titlu „SUNTEM EGALI!”. În cadrul acestor activități au fost vizate abilitățile de viaţă gândirea critică și interrelaționarea, în abordarea problemelor inechităţii sociale ca sursă a discriminării, empatiei şi a limitelor ei.

Participanţii, 44 de elevi de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Lazăr” Plopeni și 28 de elevi de la Colegiul Naţional „Nicolae Iorga” Vălenii de Munte, au fost puşi în situaţia de a vedea cum e să fii „altcineva” în societate, utilizându-se metodele „Jocul de rol” şi „Un pas în faţă”. Elevii au primit cartonaşe cu roluri diferite (şomer, refugiat, mamă părăsită, rrom fără şcoală etc.) pe care şi le-au asumat răspunzând unui set de întrebări (Cum le-a fost copilăria? Cum își asigură traiul zilnic? Care le sunt temerile? ş.a), din perspectiva rolului primit. Aşezaţi în linie, aceștia au făcut paşi în faţă dacă s-au identificat, din perspectiva rolului, cu afirmaţiile citite. Atmosfera a fost destinsă și stimulativă; prin joc elevii înțelegând că unii oameni, datorită contextelor socio-familiale în care se află, pot beneficia de anumite privilegii.

La Plopeni, au participat din partea Serviciului de Asistenţă Socială al Primăriei, doamnna Sandu Monica şi domnul Dumitrescu Răzvan; din partea părinţilor, doamna Bălan Steluţa; din partea asociaţiei nonguvernamentale „Viitorul tinerilor”, domnul Dumitrescu Mihai. La Vălenii de Munte a participat, din partea Centrului Cultural, doamnna Negoiță Mariana, din partea părinților, doamna Matei Paula, iar din partea ONG-ului „Un strop de fericire”, domnul Stanciu Adrian.
Activitatea a fost una deosebită, problema aplicării principiului nediscriminării în activitatea şcolară fiind de actualitate, cu multiple posibilităţi de abordare şi din alte perspective. O recomandăm tuturor profesorilor deoarece implică puţine mijloace didactice, este atractivă pentru participanţi şi îndeamnă la reflecţie, scopul fiind atins chiar şi într-o simplă oră de dirigenţie.Imprimă

MARIANA SIMA

Colegiul Tehnic "Gheorghe Lazăr" Plopeni, Prahova