Sunt ceea ce mănânc

 
Caracal, Olt

Orizonturi 2013-2020-2030 în paginile sale îşi propune o populaţie şcolară sănătoasă, fară discriminare, cu şanse egale, populaţie care să trăiască într-un mediu curat, nepoluat (de nici un fel) pentru a se putea dezvolta şi forma în cele mai bune condiţii. Aceasta este ideea de pornire a proiectului nostru, care s-a axat pe alimentație sănătoasă, dar a avut mai multe obiective: -conştientizarea elevilor în ceea ce priveşte alimentaţia sănătoas [...] vezi tot la despre »

Abilități vizate: Autoîngrijire   Gândire prospectivă   Interrelaționare  

Metode folosite: Webquest  

Activitatea recentă

 

Nu mai exista înregistrări.
Orizonturi 2013-2020-2030 în paginile sale îşi propune o populaţie şcolară sănătoasă, fară discriminare, cu şanse egale, populaţie care să trăiască într-un mediu curat, nepoluat (de nici un fel) pentru a se putea dezvolta şi forma în cele mai bune condiţii. Aceasta este ideea de pornire a proiectului nostru, care s-a axat pe alimentație sănătoasă, dar a avut mai multe obiective:
-conştientizarea elevilor în ceea ce priveşte alimentaţia sănătoasă;
-conştientizarea faptului că resursele sunt limitate;
-creşterea responsabilităţii în gestionarea bugetului.

Tema proiectului a reieșit nu numai din sondajele aplicate elevilor, fiind o temă preferată de elevii noştri, anul trecut desfășurându-se proiectul „Sănătos şi fericit”. Datorită impactului pe care l-a avut asupra elevilor şi dorinţei acestora pentru activităţi asemănătoare, am hotărât să îl dezvoltăm anul acesta.

Etapele proiectului pentru Luna Prof21 au fost:
5 oct 2015/ Ziua educației: Lansarea proiectului într-o întâlnire cu invitaţi specialişti în domeniu (medic, professor de biologie) și elevii mai mici, de clasa a Va, care au avut o temă asemănătoare pentru Ziua educației. S-au realizat echipe de câte 5 copii; Fiecare membru al grupului a trebuit să aleagă un grup diferit de alimente pentru a deveni expert în acest grup: Lactate; Carne; Legume; Fructe; Cereale.

Cercetarea s-a realizat prin metoda webquest. Webquest este o activitate centrată pe investigație prin care elevii interacționează cu informație preluată în mare parte de pe Internet. Un WebQuest de scurtă durată are ca scop dobândirea de noi informații și integrarea lor în sistemul de cunoștinte existent. La sfârșitul unui astfel de proiect, elevul a adunat într-o perioadă scurtă de timp o cantitate semnificativă de informații noi și le-a analizat în profunzime.
După terminarea sarcinilor individuale, echipa trebuie să se reunească şi să împărtăşească informaţiile colectate; Fiecare membru al grupului trebuie să participe la finalizarea proiectului.

Meniul:
 Trebuie să fie nutritiv şi atrăgător pentru copii;
 Este compus din mic dejun, prânz, cină;
   
Este însoțit de buget și de sfaturi pentru o alimentație sănătoasă.
Echipa Școlii 2 a avut o sesiune de lucru pe grupe pe data de 9 octombrie, la care a fost invitată și dna Nicolăiță Cristina. De Ziua alimentației, 16 octombrie 2015, echipa Școlii ”Gheorghe Magheru” a avut și ea o sesiune de lucru pe grupe, invitată fiind dna Farcaș Nelia.
Grupurile au trebuit să finalizeze proiectele şi să prezinte rezultatele în faţa claselor, într-o întâlnire comună, care s-a desfășurat pe data de 28 octombrie 2015, la Școala ”Gheorghe Magheru”, Caracal. Am avut ca invitați consilierul școlar, directoarea școlii și profesorul de biologie. Rezultatele finale au fost sub formă de prezentare ppt, postere, poezie, joc de rol, joc didactic.
 
La aceste activităţi au participat cei 50 de elevi ai celor două clase a VIII-a direct implicate, colaborarea dintre cele două cadre didactice coordonatoare fiind foarte bună. Am mai colaborat cu medicul de la cabinetul școlar, consilierul școlar și profesoara de biologie din şcoală.
Proiectul va continua până în săptămâna Școala altfel, între timp vom realiza un Ghid de alimentație sănătoasă, o incursiune în bucătăriile europene cu accent pe ”secretele” lor privind sănătatea și longevitatea și o activitate culinară, unde vom pune în practică cele învăţate în Luna Prof21.Imprimă

Cristina Nicolăiță

Scoala Gimnaziala Gh. Magheru Caracal Caracal, Olt

Nelia Adriana Farcaş

Gimnaziala Nr 2 Caracal, Olt