Salvează ca să fii salvat!

 
Orășeni-Deal, Botoșani
Piatra-Neamț, Neamț
Flamânzi, Botoșani
Vaslui, Vaslui

Obiectivul general a fost organizarea și desfășurarea unor activități comune privind dezvoltarea la elevi a abilității de autoîngrijire, mai exact acordarea primului ajutor în cazul unor accidente comune. Activitățile au vizat obiective ca: identificarea unor posibile accidente în mediu școlar și extrașcolar; crearea unor posibilități de exersare în mod corect a manevrelor de prim ajutor; stimularea atitudinii pozitive a elevilor pentru promovarea sănătă [...] vezi tot la despre »

Abilități vizate: Autoîngrijire  

Metode folosite: Peer learning   Rezolvarea de probleme  

Activitatea recentă

 

Nu mai exista înregistrări.

Obiectivul general a fost organizarea și desfășurarea unor activități comune privind dezvoltarea la elevi a abilității de autoîngrijire, mai exact acordarea primului ajutor în cazul unor accidente comune.

Activitățile au vizat obiective ca: identificarea unor posibile accidente în mediu școlar și extrașcolar; crearea unor posibilități de exersare în mod corect a manevrelor de prim ajutor; stimularea atitudinii pozitive a elevilor pentru promovarea sănătății; cunoașterea organismelor abilitate care trebuie contactate în cazul unor accidente.

În zilele de 27 și 28 octombrie 2015, la activitățile desfășurate de elevii Școlii Postliceale Sanitare Piatra-Neamț la Liceul Tehnologic „Spiru Haret” Piatra-Neamț și la Școala Gimnazială Nr. 11 Piatra-Neamț au fost implicați peste 80 de elevi alături de cadre didactice. Aceștia au învățat principalele manevre de acordare a primului ajutor în caz de accidente, pansarea unei plăgi, oprirea sângerării nazale (epistaxis), manevra Heimlich, imobilizarea membrelor în caz de entorsă, luxație sau fractură, procedura de utilizare a numărului unic de urgență 112 etc. Tot în 28 octomrbie s-au desfășurat și activitățile la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă “Constantin Pufan” Vaslui.

În 29 octombrie, 22 de elevi de clasa a VI-a de la Şcoala Gimnazială nr. 1 Orăşeni Deal au învățat să acorde primul ajutor prin fixarea unei atele, oprirea unei sângerări nazale, toaletarea și pansarea unei plăgi. Elevii au fost instruiți de Dr. Ghica Cătălin și de Claudia Chelaru, absolventă a Școlii Postliceale Sanitare, și au avut ocazia să exerseze ce au învățat, sub atenta supraveghere a specialiștilor. În data de 30 octombrie, elevii au pus în practică ceea ce au învățat prin simularea unei situaţii reale, în apropierea școlii, într-o zonă acoperită de copaci şi vegetație. Simularea unui accident în pădure i-a pus pe elevi în situația de a lua decizii rapide și de a improviza pentru a acorda primul ajutor.

Pe 29 octombrie la Școala Gimnazială "Ion Bojoi" Flămânzi, elevii clasei a VI-a au fost antrenați în exercitarea manevrelor privind acordarea primului ajutor în cazul situațiilor de urgență, activitatea fiind una aplicativă, practică. Ca metode s-au utilizat jocul de rol, știu/vrea să știu/am învățat, demonstrația, explicația, exerciții de spargere a gheții etc.

Pentru activitatea de simulare în parc, elevii participanți la activitatea I, însoțiți de cadrul didactic propunător și asistenta medicală au vizitat Parcul Copou din Vaslui și Parcul din Piața Ștefan cel Mare din Piatra-Neamț, aflate în apropierea celor două școli. În timp ce se plimbau pe aleile parcului, un elev a simulat o hemoragie nazală, mai mulți colegi dorind să îi acorde ajutor. Elevul care a intervenit prompt a aplicat corect procedura necesară în acest caz. După o discuție asupra intervenției, elevii s-au deplasat către locul de joacă din parc. Aici un elev a simulat înecul cu bomboană în timp ce se juca, iar un coleg mai mare i-a aplicat manevra utilizată în acest caz.

Activitățile au fost menționate în presa locală: Monitorul de Neamț, 30.10.2015 și revista Apostolul, octombrie 2015.
La nivelul municipiului Piatra-Neamț s-a încheiat un parteneriat între mai multe unități de învățământ (Liceul Tehnologic „Spiru Haret”, Școala Gimnazială Nr. 11 și Școala Gimnazială „Daniela Cuciuc”, Școala Postliceală Sanitară Piatra-Neamț) în scopul derulării de activități similare pe viitor.

Considerăm activitatea de un real succes în rândul elevilor ciclului gimnazial și nu numai, astfel de acțiuni fiind necesare în școli, pentru a preveni consecințele nedorite ale unor accidente, fie ele minore.Imprimă

MIHAI FLOROAIA

Colegiulul Tehnologic "Spiru Haret" Piatra-Neamt / Scoala Postliceala Sanitara Piatra-Neamț, Neamț