Provocare pentru viitor

 
Coțofănești, Bacău
Răcăciuni, Bacău

Scopul întregului proiect a fost formarea abilității de autoîngrijire, mai exact dobândirea unui stil de viață sănătos, la copiii din mediul rural, pentru a crește sănătoși, a se integra în societate și a avea grijă de mediu. Dintre obiectivele pe care ni le-am propus cele mai relevante sunt: promovarea unor comportamente sănătoase și adecvate pentru păstrarea sănătății fizice și psihice la elevi, promovarea modelelor de consum responsabil și dobân [...] vezi tot la despre »

Abilități vizate: Autoîngrijire  

Metode folosite: Debate   Jocul Adevăr sau Provocare în contextul dezvoltării durabile   Prieten cu tine - alegând ce mi se potriveşte   Cafeneaua publică (World Cafe)  

Activitatea recentă

 

Nu mai exista înregistrări.

Scopul întregului proiect a fost formarea abilității de autoîngrijire, mai exact dobândirea unui stil de viață sănătos, la copiii din mediul rural, pentru a crește sănătoși, a se integra în societate și a avea grijă de mediu. Dintre obiectivele pe care ni le-am propus cele mai relevante sunt: promovarea unor comportamente sănătoase și adecvate pentru păstrarea sănătății fizice și psihice la elevi, promovarea modelelor de consum responsabil și dobândirea de cunoștințe referitoare la alimente și calitatea acestora, practicarea activităților în aer liber și efectul lor asupra sănătății.

Aceste obiective au fost selectate deoarece o bună parte din familiile elevilor nu sunt interesate și nici nu au cunoștințe referitoare la ceea ce înseamnă un stil de viață sănătos, și astfel ne-am propus ca, prin activitățile desfășurate cu ei, să le trezim interesul, atât elevilor, cât și părinților, pentru acest domeniu.

Activitatea ”Vizionare de diapozitive/ Dezbaterea” s-a desfășurat în 2 octombrie 2015 și la ea au participat cei 16 elevi ai clasei a VII-a de la Școala Gimnazială Răcăciuni. Au fost vizionate mai multe diapozitive reprezentând copii obezi, bolnavi, slabi, făcând diverse activități. În urma unui dialog organizat, elevii au ajuns la concluzia că pentru a fi sănătoși trebuie să respecte igiena, să mănânce sănătos și să facă mișcare.

A doua activitate, intitulată ”Cafeneaua publică”, a fost desfășurată de către 29 de elevi de clasa a VII-a de la școlile gimnaziale din Coțofănești și Răcăciuni. Aici elevii au dezbătut teme legate de un stil de viață sănătos, din perspectiva alimentației, a igienei și a mișcării fizice. La final am realizat împreună un decalog al stilului de viață sănătos, 10 sfaturi puse într-o formă ușor de înțeles și, mai ales, de urmat de către ei și colegii lor. Prin materialele utilizate le-am prezentat și dezvoltat, la o scară mai mică, conceptul de “eveniment responsabil”, adică am folosit pahare de unică folosință din carton reciclat sau pahare din sticlă, rolă de șervete, câteva lingurițe de inox, sală iluminată natural etc.

Am realizat și o pagină de Facebook a proiectului unde beneficiarii direcți și indirecți ai activităților pot vedea cele 10 sfaturi pentru un stil de viață sănătos propuse de cele două colective de elevi, precum și imagini din timpul desfășurării activității ”Stil de viață sănătos”.
În cursul săptămânii 12-16 octombrie elevii de clasa a VII-a de la Școala Gimnazială Răcăciuni au realizat bilețele cu provocări pentru restul elevilor din cele 7 clase ale școlii, activitate intitulată ”Adevăr sau provocare în contextul dezvoltării durabile”. Acestea au fost postate și pe pagina de Facebook și împreună cu diriginții, elevii au avut la dispoziție aproape două săptămâni pentru a pregăti activitatea finală: ”Stil de viață sănătos. Ziua recoltei”

Activitatea finală a avut loc pe data de 28 octombrie 2015, la Școala Gimnazială Răcăciuni și s-a desfășurat sub formă de concurs, pe două secțiuni: alimentație sănătoasă și sport și mișcare. Elevii clasei a V-a au pregătit afișe și creații plastice despre fructe și legume, elevii claselor a VI-a și a VII-a au prezentat fructele de sezon și produse obținute din acestea, realizând o expoziție, iar elevii claselor a VIII-a au organizat o expoziție intitulată ”Coșul zilnic” și au organizat un meci de fotbal. La sfârșitul activității am desemnat câștigătorii, fiecare clasă participantă obținând o diplomă.

Pe viitor, ne dorim ca în fiecare an, în luna octombrie, să realizăm acțiuni cu această temă, iar anul viitor dorim să implicam mai mult părinții și să organizăm o activitate comună părinți – elevi.Imprimă