Portret de socăciță

 
Popești, Bihor
Maieru, Bistrița-Năsăud
Bistrița, Bistrița-Năsăud

Activitatea educaţională a urmărit învățarea din trecut, în vederea implicării în prezent și a explorării unui posibil viitor care să valorifice cultura populară. În 13 octombrie 2015, cadrele didactice implicate au propus unor elevi din clasele V-VII metoda „Ţesătura vieţii”. Elevii au avut ocazia de a conştientiza interdependenţele care se realizează la nivelul ecosistemelor, dar şi-au dezvoltat şi respectul faţă de valorile intrinseci ale vieţ [...] vezi tot la despre »

Abilități vizate: Interrelaționare  

Metode folosite: Ţesatura vieţii  

Activitatea recentă

 

Nu mai exista înregistrări.

Activitatea educaţională a urmărit învățarea din trecut, în vederea implicării în prezent și a explorării unui posibil viitor care să valorifice cultura populară.

În 13 octombrie 2015, cadrele didactice implicate au propus unor elevi din clasele V-VII metoda „Ţesătura vieţii”. Elevii au avut ocazia de a conştientiza interdependenţele care se realizează la nivelul ecosistemelor, dar şi-au dezvoltat şi respectul faţă de valorile intrinseci ale vieţii. Bucăţile de sfoară rămase la finalul derulării metodei au fost utilizate pentru confecţionarea unor semne de carte. Activitatea s-a desfăşurat în oglindă, la cele patru unități de învăţământ implicate în activitate.

La Liceul cu Program Sportiv din Bistriţa a avut loc în data de 27 octombrie întâlnirea unor elevi din clasele V-VII cu socăciţa Ursa Margareta din Maieru. Aceasta, purtând un costum popular autentic, vechi de 100 de ani din zona Someşului, a povestit în grai local, despre socăcit în satul tradiţional transilvănean, cu ocazia obiceiurilor legate de viaţa omului: botez, nuntă şi înmormântare.

Socăciţa, însoţită de trei eleve de la Liceul Tehnologic ,,Liviu Rebreanu” din Maieru purtând costume tradiţionale specifice zonei etnofolclorice a Someşului, au pus în scenă secvenţe care ilustrează socăcitul la o nuntă tradiţională someşană. Elevi prezenţi la activitate au aflat despre pregătirile care se fac înaintea nunţii tradiţionale, despre felurile de mâncare care se pregătesc pentru acest eveniment, care devine unul al întregii comunităţi – aducerea darurilor, coacerea pâinii, a colacilor cu nucă, a prăjiturilor cu dulceaţă de casă şi a foilor cu salicară, pregătirea tojmagilor, tăierea porcului, a găinilor şi a viţelului pentru friptură, pregătirea sarmalelor, fierberea jinarsului cu săcărea – dar şi despre secvenţe ale nunţii tradiţionale, cum ar fi jocul miresei, cămeşa mirelui, împănatul şi cântatul găinii pentru nănaşi, şflaierul – scoaterea voalului şi punerea năframei, sau întorcătura de a doua zi la casa naşilor şi a mirilor.

Aceste momente au readus în actualitate tradiţiile culturale şi gastronomice păstrate de socăciţe. Mai mult, elevii participanţi au putut gusta din bucate anume pregătite pentru o nuntă tradiţională. Astfel, ei s-au convins că socăciţele sunt păstrătoare şi promotoare ale artei culinare tradiţionale în comunităţile rurale.

În reuşita întâlnirii s-au implicat şi părinţii unor elevi participanţi care au pregătit pentru copiii lor elemente de port tradiţional din diferite zone ale judeţului. Sub îndrumarea profesoarei Pop Claudia, elevi din clasele VI-VII ai Liceului cu Program Sportiv Bistrița au realizat o expoziţie de lucrări plastice cu tema „Socăciţa”.

În aceeaşi zi, la Liceul Tehnologic Nr. 1 Popeşti din Bihor, elevii au degustat o plăcintă tradiţională locală. Încântaţi de gust, aceștia au cerut reţeta de la una dintre gospodinele din localitate, pentru a o putea pregăti acasă, cu diferite ocazii.

Elevii au manifestat deschidere pentru secvenţele propuse în cadrul acestor activităţi educaţionale şi s-au implicat pe tot parcursul desfăşurării lor. Echipa de proiect a implicat şi alţi profesori de la Liceul cu Program Sportiv Bistrița în realizarea activităţilor.
În judeţul Bistriţa-Năsăud se derulează proiecte care urmăresc promovarea diversităţii în cultură şi artă, în cadrul patrimoniului cultural european. Elevii voluntari implicaţi în aceste inițative educaționale pot fi o sursă de informare pentru alte proiecte similare.Imprimă

Alina Gimbuta

Liceul cu Program Sportiv Bistrița, Bistrița-Năsăud

Corina-Maria Scridon

Bistrița, Bistrița-Năsăud