Festivalul Pasteluri Interculturale

 
Roman, Neamț
Români, Neamț

Sâmbătă, 31 octombrie 2015, începand cu ora 10, în sala de festivități a Colegiului Național Roman Vodă s-a desfășurat proiectul intitulat Festivalul Pasteluri Interculturale, Ediția I, în care au fost implicați elevi de la Colegiul Național ,,Roman Vodă” și Școala Gimnazială ,,Gheorghe Nicolau” Români. Obiectivele care au stat la baza acestei acțiuni educaționale au fost: îmbunătățirea abilităților de comunicare și cooperare, eficientizarea [...] vezi tot la despre »

Abilități vizate: Autocunoaștere   Interrelaționare  

Metode folosite: Animaţia Socio-culturală   Filmul ca instrument de motivare   Photovoice  

Activitatea recentă

 

Nu mai exista înregistrări.

Sâmbătă, 31 octombrie 2015, începand cu ora 10, în sala de festivități a Colegiului Național Roman Vodă s-a desfășurat proiectul intitulat Festivalul Pasteluri Interculturale, Ediția I, în care au fost implicați elevi de la Colegiul Național ,,Roman Vodă” și Școala Gimnazială ,,Gheorghe Nicolau” Români.

Obiectivele care au stat la baza acestei acțiuni educaționale au fost: îmbunătățirea abilităților de comunicare și cooperare, eficientizarea lucrului în echipă folosind abilități de întrajutorare, creșterea capacității de autocunoaștere și gestionare a emoțiilor.
Prin acest proiect ne-am propus să introducem elevii într-o lume de poveste în care varietatea culorilor pastelate să fie metafora diversităţii umane. Fiecare pată de culoare ce întregeşte tabloul mirific al toamnei poate deveni reprezentarea simbolică a unui copil diferit de ceilalți prin personalitate, educaţie sau vârstă. Considerăm relevantă interacțiunea elevilor din medii diferite, în cazul nostru mediul urban-rural, pentru a se sesiza acele elemente specifice fiecărui mediu și pentru a conștientiza probleme definitorii. Printr-o astfel de acțiune elevii pot stabili noi rețele de cunoștințe, iar în cazul elevilor de gimnaziu se poate constitui un punct de reper în vederea alegerii liceului la care vor studia după absolvirea clasei a VIII-a.
Pentru realizarea acestei acțiuni am apelat la câteva metode precum Photovoice și Filmul ca instrumente de motivare. La aceste activități au participat 18 elevi de gimnaziu si 23 de liceu.

La începutul lunii octombrie a fost vizionat și dezbătut filmul „A class divided” de toți elevii implicați în proiect. A doua activitate a constat în vizionarea materialului de tip photovoice, iar ultima activitate a fost întâlnirea directă dintre elevii celor două unități de învățământ, întâlnire realizată într-un decor mirific de toamnă împletit cu elemente de Halloween.

În cadrul ultimei întâlniri, elevii Școlii Gimnaziale „Gheorghe Nicolau” Români au vizitat Casa Calistrat Hogaș, după care a urmat un spectacol care a cuprins o serie de elemente distractive, creative, originale precum: pantomimă, două scenete, interpretarea a două melodii, o reprezentație la chitară și o reprezentație rock. Spre final, elevii au interacționat între ei, au oferit feedback și au tras concluzii.
Pentru buna desfășurare a ultimei activități, elevii de gimnaziu, au beneficiat de sprijinul Consiliului Local Români care le-a oferit un mijloc de transport pentru deplasarea la Roman. În această acțiune educativă, în afară de profesorii coordonatori, directorii unităților de învățământ, elevii, Consiliul Local Români, s-au implicat și părinții. În ceea ce privește sustenabilitatea activității noastre ne-am propus ca, după această primă ediție, să continuăm seria activităților urmând o întâlnire la școala din Români. Cât despre colaborarea dintre profesorii coordonatori, menționăm că a fost eficientă întrucât ne-am împărțit sarcinile în mod echitabil, ceea ce a condus la realizarea unei activități interesante și reușite.

 „A fost o experiență plăcută, mi-am făcut mulți prieteni și aș mai repeta-o de multe ori; am învățat multe lucruri noi” a menționat unul dintre elevii participanți.

„O activitate interesantă care ne-a mobilizat, ne-a consolidat ca grup și ne-a ajutat să cunoaștem elevi din alt mediu” a declarat un alt elev.Imprimă