Eu, consumatorul prospectiv

 
Târgu Jiu, Gorj
Bălănești, Gorj
Berbești, Vâlcea

În cadrul acestui proiect am urmărit să atragem atenţia asupra necesităţii reciclării oferind soluţia pentru un consum responsabil. Activitatea a debutat la Şcoala “Ion-Popescu Voiteşti“ cu participarea a 10 elevi din clasa a VIII-a. Pe 7 octombrie au fost împărţite flyere, apoi s-a scris pe tablă cuvântul telefon şi cu ajutorul brainstorming-ului elevii au notat tot ceea ce le-a trecut prin minte, informațiile referitoare la efectele nocive ale acest [...] vezi tot la despre »

Abilități vizate: Gândire critică  

Metode folosite: Podeaua Mută   Strategii pentru luarea deciziilor optime   Economia Circulară (video)  

Activitatea recentă

 

Nu mai exista înregistrări.
În cadrul acestui proiect am urmărit să atragem atenţia asupra necesităţii reciclării oferind soluţia pentru un consum responsabil.
Activitatea a debutat la Şcoala “Ion-Popescu Voiteşti“ cu participarea a 10 elevi din clasa a VIII-a. Pe 7 octombrie au fost împărţite flyere, apoi s-a scris pe tablă cuvântul telefon şi cu ajutorul brainstorming-ului elevii au notat tot ceea ce le-a trecut prin minte, informațiile referitoare la efectele nocive ale acestui instrument fiind selectate. În continuare, consilierul şcolii, le-a explicat elevilor efectele utilizării telefonului asupra psihicului şi vieţii sociale. Joi, 8 noiembrie, d-na doctor Bărbuli, a purtat un dialog cu cei 10 elevi implicaţi în proiect, redându-le repercursiunile utilizării îndelungate a telefonului mobil asupra sănătăţii. La sfârşitul prelegerii, profesorul coordonator a rugat eleviii ca pentru data de 16 octombrie să realizeze colaje în care să redea modul în care ei vizualizează acum telefonul mobil. Pe 16 octombrie, colajele elevilor au fost expuse pe holul şcolii, iar restul elevilor au făcut Turul Galeriei.
Feed-backul s-a realizat prin intermediul metodei “Podeaua mută”. Rezultatul a fost: RESPONSABILIZARE, RESPONSABILITATE, CONVIVIALITATE PENTRU UN VIITOR DURABIL.
La Colegiul Tehnic “Henri Coandă“, în perioada 5-25 octombrie profesorul coordonator a elaborat și distribuit în școală și în comunitate un buletin informativ. Pe 26 octombrie, elevii claselor a IX-a au participat la dezbaterea Rolul telefonului în viața cotidiană. Au participat 25 elevi, 5 profesori, un părinte și un psiholog. Profesorii de electronică și protecția mediului au vorbit despre tehnologiile folosite la fabricarea și reciclarea telefoanelor mobile. Grupul țintă format din 10 elevi, au căutat informații și au realizat un fluturaș care a fost distribuit elevilor din școală. Activitatea de pe 29 octombrie a debutat cu un exercițiu propus de psiholog Maria Davițoiu care a arătat efectele utilizării excesive a telefonului asupra sănătății psihice. Elevii din echipa de proiect au propus un exercițiu ”Pisica albă-Pisica neagră” care a evidențiat atât avantajele cât și dezavantajele identificate în urma exercițiului de brainstorming. La finalul activității, fiecare participant a prezentat modul în care dezbaterea legată de necesitatea schimbării telefonului mobil îi va influența comportamentul.
La Liceul “Preda Buzescu” activitatea s-a derulat între 19-30 octombrie cu participarea a 27 de elevi din clasa a IX-a B. Pe data de 19 octombrie au fost împărţite flyere cu referire la materialele–resurse epuizabile folosite pentru telefoanele mobile, principii pentru un consumator responsabil, precum și consecințele utilizării telefonului. Pe 22 octombrie cu ajutorul brainstormingului, elevii au fost rugați să noteze puncte forte/slabe pentru alegerea unui nou telefon, apoi s-au selectat informaţiile referitoare la aspectele negative formulate. Au urmat discuții referitoare la necesitatea unui nou telefon mobil, pornind de la un studiu de caz și vizionarea unui filmuleț cu tema reciclării telefoanelor și altor produse. Pe 23 octombrie psihologul școlii a vorbit despre repercursiunile utilizării îndelungate a telefonului asupra sănătăţii şi vieţii sociale. Elevii au fost solicitați să participe pentru data de 30 octombrie cu panouri-colaje în care să redea modul în care ei vizualizează acum telefonul mobil. Vineri, 30 octombrie, colajele elevilor au fost expuse pe holul şcolii, ceilalți făcând Turul Galeriei.

Prezentul proiect vine în sprijinul sustenabilităţii şi durabilităţii prin acțiunile de popularizare a rezultatelor activității și o acțiune comună a celor trei școli în decembrie.Imprimă

DANIELA VIERU

Scoala ION POPESCU-VOITESTI Bălănești, Gorj

Gabriela Comănescu

Colegiul Tehnic Henri Coanda Târgu Jiu, Gorj

MIHAELA-MADALINA IORDACHE

Grădiștea, Vâlcea