Educație sexuală

 
Florești, Cluj
Moisei, Maramureș

Am desfășurat acest proiect de educație sexuală în cadrul orelor de dirigenție, în colaborare cu diriginții claselor și cu consilierii școlari. Atitudinea părinților a fost favorabilă, știut fiind faptul că beneficiile educației sunt dublate de adoptarea de către toți membrii comunității a valorilor acesteia. Ne-am propus să dezvoltăm abilitatea de viaţă de autocunoaştere, cu accent în mod specific pe înțelegerea și acceptarea propriei sexualită [...] vezi tot la despre »

Abilități vizate: Autocunoaștere   Gândire etică   Interrelaționare  

Metode folosite: Identificarea aşteptărilor şi temerilor  

Activitatea recentă

 

Nu mai exista înregistrări.

Am desfășurat acest proiect de educație sexuală în cadrul orelor de dirigenție, în colaborare cu diriginții claselor și cu consilierii școlari. Atitudinea părinților a fost favorabilă, știut fiind faptul că beneficiile educației sunt dublate de adoptarea de către toți membrii comunității a valorilor acesteia. 

Ne-am propus să dezvoltăm abilitatea de viaţă de autocunoaştere, cu accent în mod specific pe înțelegerea și acceptarea propriei sexualităţi în contextul unui flux informaţional distorsionat şi contradictoriu. Abilitatea de interrelaționare și gândirea normativă sunt vizate de raportarea permanentă a sexualității la contextul social și la constrângerile etice.

Activitatea a răspuns nevoilor elevilor de a fi informați despre subiecte considerate tabu în unele familii și în școală.
În mod aparte, ne-am propus să promovăm respectul între parteneri şi comportamente ce exclud orice formă de violenţă sexuală; protejarea împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală şi prevenirea discriminării persoanelor care suferă de HIV/SIDA; protejarea împotriva sarcinilor nedorite; cunoştinţe despre sexualitate şi funcţionarea aparatului reproductiv feminin şi masculin; instrumente de evaluare a unei relații.

Am folosit ca metode educaţionale prezentări de documentare ştiinţifice şi filme educative, dezbaterea, studiul de caz şi jocul de rol. Printre titlurile abordate s-au numărat următoarele: Ce spun copiii despre dragoste; Îndrăgostit/ă, relaţie nouă; Pubertatea la băieţi/fete; Când e cel mai bine să-mi încep viaţa sexuală; Planeta pornografia vs planeta pământ; Dear Me - Sfaturi pentru Adriana/Adrian la 16 ani; Verde-n faţă, robia sexualităţii; Lupta împotriva traficului de persoane.
La aceaste activități din cadrul Lunii Prof 21 au participat 75 de elevi de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Moisei, 33 de elevi de la Şcoala Gimnazială “Dragoş Vodă” şi 10 elevi la Şcoala Gimnazială “Gheorghe Şincai” Floreşti, jud. Cluj. Tematica şi noutatea subiectelor le-au acaparat elevilor pe deplin atenția, ei exprimându-și interesul de a continua discutarea acestor probleme în școală.Imprimă

Dan Sovan

Gimnaziala Nr. 1 Moisei