Activitatea ,,Carnavalul eroilor din povești” are la bază dezvoltarea abilității de lucru în
echipă și cooperarea la elevii de clasa a IV-a. Grupul țintă a fost format din 14 elevi de la școala din localitatea Nicolae Bălcescu și 14 de la școala din localitatea Somușca.
Acestia au fost selectați în urma observării sistematice de la orele de curs și a discuțiilor
cu profesorii învățători. Pe parcursul celor patru întâlniri ce au avut loc săptămânal la fiecare școală am desfășurat activități de cunoaștre a grupului și de lucru în echipă.
În cadrul primei întâlniri, elevii au aflat ce presupune munca în echipă și au fost puși în
situația de a lucra în echipă fără a ține cont de afinități și de relații de prietenie legate anterior. Chiar dacă, inițial, au lucrat stingher și nu așa cum ne-am fi dorit, la finalul primei întâlniri am observat un mic progres în ceea ce privește atitudinea și gradul de implicare a celor mai individualiști. Astfel, elevii introvertiți, și mai ales cei individualiști, au înțeles că este mult mai practic și mai fructuos să lucreze în echipă, fiind mulțumiți de rezultatul muncii lor: un afiș în care au definit prin cuvânt și desen, prietenia.
A doua activitate a vizat intercunoaștrea, iar acest lucru a fost posibil prin implicarea
elevilor în discuții cu toți colegii din grupul țintă. Ei au fost nevoiți să își chestioneze toți colegii cu privire la pasiuni, emisiunile preferate etc., iar în urma acestor mini-interviuri elevii au realizat niște afișe în care și-au descris un coleg, printr-un colaj de imagini și texte. Fiecare elev și-a prezentat colajul în fața grupului, iar ceilalți membri au fost nevoiți să ghicească despre cine este vorba. Activitatea s-a dovedit a fi un real succes deoarece nu a fost dificil pentru participanți să ghicească cine a fost descris, fapt ce a demonstrat că aceștia au luat în serios sarcinile și au discutat cu fiecare coleg în parte.
Prin intermediul aceastei activități, noi ne-am atins scopul și am reușit să îi determinăm
pe elevi să comunice deschis și în aceeași măsură cu toți colegii implicați în proiect.
Cea mai fructuoasă întâlnire a fost cea în care elevii au lucrat în grup la realizarea
recuzitei pentru spectacolul final. În cadrul acestei întâlniri, elevii au fost foarte implicați și au conștientizat importanța muncii în grup, ei fiind capabili să își procure singuri materialele reciclabile pentru confecționarea costumului, au venit cu sugestii pentru costumele colegilor, au acceptat intervențiile celorlalți, au ascultat și preluat idei, indiferent de colegul de la care au venit.
Dintre metodele utilizate pentru a ne putea atinge scopul amintim ,,Jocul de rol” și ,,Am
fost si eu acolo....”. Acestea au antrenat elevii și i-au stimulat, arătându-ne încă o dată faptul că elevii pot fi modelați și stimulați să gândească critic și să coopereze; important este să găsim metoda și strategia care să ne ajute să parcurgem drumul spre inimile lor.
Elevii de la fiecare școala au aflat de activitățile celorlalți colegi prin intermediul pozelor
și a filmulețelor, urmând ca ultima activitate, ,,Carnavalul”, să se desfășoare la una dintre școlile implicate. Noi ne dorim ca acesta să fie un spectacol comun prin care să dovedim, încă o dată, că prin munca în echipă, rezultatele pot fi mărețe.
Imprimă