Atelierul prietenilor re-creativi

 
Slobozia, Ialomița
Mioveni, Argeș
Ploiești, Prahova

O primă activitate a ,,Atelierului prietenilor re-creativi” a avut loc la Școala Gimnazială  nr. 13 din Ploiești, unde 10 elevi de clasa a VIII-a au învățat cum se poate transforma un obiect folosit și bun de aruncat, cum ar fi banala cutie de lapte sau de suc tetra-pack, într-un obiect folositor, mai exact un portofel. Activitatea a început cu o scurtă prezentare a celor trei R: Reducere, Refolosire și  Reciclare, apoi a avut loc o scurtă dezbatere în l [...] vezi tot la despre »

Abilități vizate: Abilități practice   Interrelaționare  

Metode folosite: Debate (Dezbaterea)   Lucrul cu materiale reciclabile  

Activitatea recentă

 

Nu mai exista înregistrări.

O primă activitate a ,,Atelierului prietenilor re-creativi” a avut loc la Școala Gimnazială  nr. 13 din Ploiești, unde 10 elevi de clasa a VIII-a au învățat cum se poate transforma un obiect folosit și bun de aruncat, cum ar fi banala cutie de lapte sau de suc tetra-pack, într-un obiect folositor, mai exact un portofel.

Activitatea a început cu o scurtă prezentare a celor trei R: Reducere, Refolosire și  Reciclare, apoi a avut loc o scurtă dezbatere în legătură cu ceea ce înseamnă fiecare din cele trei acțiuni, respectiv s-a vorbit despre importanța reciclării și beneficiul ei, economisirea. Elevii au dat exemple de materiale reciclabile și de obiecte care se obțin din ele, conștientizând totodată importanța reciclării și a protejării mediului înconjurător. 
Apoi au avut misiunea de a transforma cutiile de lapte și suc în portofele, la finalul activității ei fiind foarte încântați de realizările lor și nerăbdători să mai participe la astfel de ateliere. 

În perioada 20 - 27 octombrie 2015 elevii celor două şcoli din Mioveni au colectat materiale refolosibile necesare desfăşurării atelierului de lucru, iar în 27 octombrie 2015, ei s-au întâlnit şi, organizați în grupe de lucru, au realizat creaţii din materiale refolosibile, cu scopul protejării resurselor naturale epuizabile. Dacă la început elevii au fost sceptici referitor la posibilităţile de utilizare a materialelor refolosibile din natură în scopul realizării unor obiecte de decor necesare amenajării ambientului intern şi extern al unităţii de învăţământ în spirit ecologic, la sfârşitul activităţii aceștia au fost foarte mândri de realizările lor, realizând chiar și o expoziţie cu lucrările lor. 

Activităţile desfăşurate au avut drept scop creşterea responsabilităţii pentru menţinerea  sănătăţii mediului şi pentru identificarea strategiilor privind dezvoltarea durabilă pe parcursul vieţii. Ca un bonus, între elevii celor două şcoli s-au legat prietenii, astfel încât ei şi-au propus să continue activitatea cu realizarea unor decoraţiuni din materiale refolosibile pentru bradul de Crăciun, iar în primăvară să realizeze mărţişoare şi felicitări din materialele pe care natura le oferă tuturor, dar şi materiale reciclabile. Acestea vor fi expuse spre vânzare urmând ca, din banii strânşi, să se ofere mici cadouri copiilor cu diverse afecţiuni de la Şcoala Ajutătoare Ştefăneşti. 

O altă activitate a avut loc pe 28.10.2015 la Palatul Copiilor din Slobozia, mai exact la Centrul de pictură-design, cu elevi între 7 și 17 ani. Pe același principiu de refolosire a materialelor uzate, elevii au imprimat pe tricouri vechi cu site de serigrafie și culori textile, diverse modele. 

Copiii au fost foarte mulțumiți de rezultatul obținut și au declarat că vor încerca să îmbunătățească toate hainele mai vechi pentru a le purta din nou cu plăcere. Astfel, ei au conștientizat puterea refolosirii materialelor și transformarea unor tricouri vechi în articole vestimentare diferite și, de ce nu, la modă. Activitatea desfășurată a avut drept scop creșterea responsabilității pentru mediu și pentru identificarea strategiilor privind dezvoltarea durabilă.Imprimă

Andreea Goldchmidt

Scoala Gimnaziala nr. 13

ELENA PUFU

ŞCOALA GIMNAZIALA "LIVIU REBREANU" Mioveni, Argeș