Alege sănătatea dintr-o salată!

 
Craiova, Dolj
Balș, Olt

16 Octombrie-Ziua Mondială a Alimentaţiei a fost sărbătorită de un grup de elevi de  clasa a IX-a: 15 de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară şi 9 de la Liceul Tehnologic Transporturi Auto din Craiova, care au desfăşurat activitatea “Alege sănătatea dintr-o salată!”. Activitatea cu acelaşi titlu au realizat-o şi elevii clasei a VI-a a Şcolii Gimnaziale Nr.1 din Balş pe data de 18 octombrie 2015. Totul a pornit de la ideea că elevii din ziua de [...] vezi tot la despre »

Abilități vizate: Autoîngrijire   Interrelaționare  

Metode folosite: Peer learning  

Activitatea recentă

 

Nu mai exista înregistrări.

16 Octombrie-Ziua Mondială a Alimentaţiei a fost sărbătorită de un grup de elevi de  clasa a IX-a: 15 de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară şi 9 de la Liceul Tehnologic Transporturi Auto din Craiova, care au desfăşurat activitatea “Alege sănătatea dintr-o salată!”. Activitatea cu acelaşi titlu au realizat-o şi elevii clasei a VI-a a Şcolii Gimnaziale Nr.1 din Balş pe data de 18 octombrie 2015. 

Totul a pornit de la ideea că elevii din ziua de azi nu mai sunt atenţi la ceea ce  mănâncă, la valoarea alimentelor, ales a celor naturale. S-a pornit şi de la nevoia copiilor de a întîmpina sezonul rece într-o formă maximă, unul dintre factorii cei mai importanţi care influenţează sănătatea fiind alimentaţia. Este ştiut faptul că fructele şi legumele sunt foarte importante pentru menținerea sănătăţii copiilor, dar şi a adulţilor. Oare elevii ştiu să respecte regulile de bază ale alimentaţiei sănătoase?Oare ei cunosc etapele şi operaţiile simple prin care se obţine o salată de crudităţi? Ştiu ei cât de importante sunt legumele şi fructele în alimentaţia de zi cu zi? Pot, oare, elevii noştri să capete în 2-3 ore câteva 
deprinderi şi abilităţi care să le folosească de acum întreaga viaţă? Ne-am propus să  începem educaţia pentru o viaţă şi o alimentaţie sănătoasă cu prepararea câtorva salate de crudităţi. Ca metode abordate au fost: peer lerningul, demonstraţia, exerciţiul şi investigaţia. 

Grupul ţintă a fost selecţionat cu 10 zile mai devreme printr-un concurs de mici  articole/prezentări scrise de elevi despre fructe sau legume, în urma unei documentări prealabile. Cele mai frumoase articole au dat şi numele elevilor experţi, care au ales fiecare câte o salată şi mai apoi şi-au ales şi echipa. Experţii au avut rolul de a învăţa reţeta, de a-i învăţa pe colegi cum se face salata şi de a coordona munca în echipă. Ei şi-au făcut singuri necesarul reţetelor şi au adus materiile prime fie din grădinile proprii, fie de la piaţă. 

Activităţile s-au desfăşurat în atelierul de Bucătărie al C.T.I.A. Craiova şi în sala de clasă în  Balş. La finalul activităţii elevii s-au autoevaluat, gustând din toate salatele şi votând cu un “zâmbăreţ” cea mai gustoasă salată de legume. Echipele au fost alcătuite din câte 4 elevi de la şcoli diferite, dar a existat şi o echipă “surpriză” care a preparat o salată de fructe pentru a “îndulci” ziua şi activitatea. 

Pentru igiena, sănătatea şi securitatea în muncă elevii au avut toţi halate albe, li s-a  făcut instructajul de protecţia muncii, au avut mănuşi pentru lucru şi au fost supravegheaţi de medicul şcolii. Mostre din fiecare salată obţinută au fost expuse şi în cadrul unei expoziţii de preparate culinare de toamnă. S-au făcut fotografii pentru un panou special dedicat acestei activităţi. Un articol despre salate a fost publicat şi în “Foiţa Brutarului–suplimentul de alimentaţie”, scos de elevii C.T.I.A. 

Între elevi s-au creat prietenii, au comunicat foarte bine, atmosfera a fost veselă şi  destinsă. La final au cerut să mai facă activităţi comune şi cu alte ocazii. Profii21 au colaborat excelent şi s-au implicat în permanenţă în cadrul şi cu sprijinul Comunităţii de Practică Prof21. Deşi iniţial ne propusesem să desfăşurăm activitatea împreună cu elevii de la cele trei şcoli, din cauza lipsei posibilităţilor de deplasare, am realizat-o separat, colaborând însă foarte bine cu Profii21.Imprimă

MONICA COCORA

COLEGIUL TEHNIC DE INDUSTRIE ALIMENTARA Craiova, Dolj