Jocul negoțului cu cacao

Asociaţia REPER21 , Aiud
0

Descriere

Jocul Negoţului cu Cacao constă în simularea procesului producţiei de ciocolată.
Este o metodă care facilitează abordarea problemelor conexe (fair trade, legi comerciale, consumerism) producţiei de ciocolată, axându-se în special pe distribuirea veniturilor pe parcursul lanţului de producţie, distribuţie şi vânzare. Elevii se vor familiariza astfel cu etapele ciclului de viaţă al ciocolatei până în momentul în care produsul ajunge la consumator.

Scop

Ilustrarea parţială a etapelor ciclului de viaţă (producţie, distribuţie, vânzare) al ciocolatei .
Ilustrarea inegalităţii distribuirii veniturilor pe parcursul lanţului de producţie, distribuţie şi vânzare a ciocolatei 
Experimentarea stării de inegalitate de către elevi.
 

Resurse

Materiale: Cartonașe aferente fiecărui rol, pregătite pentru toate cele 6 grupe. Vezi Anexa 2.
Temporale: 50 min
Mărimea grupului: 12 +

Clasele: V - XII

Instrucțiuni: 

Se oferă o prezentare generală asupra procesului producției de ciocolată.
Se împarte clasa în 6 grupe egale, se alocă un rol fiecărei grupe și se oferă câte un cartonaș cu rolurile individuale (vezi Anexa2), dar și cu rolurile celorlalte grupe: ​
    Fermieri
    Cumpărători de cacao
    Importatori
    Companiiile de ciocolată
    Magazine
    Guvern​ ​

Fiecare grup va lua în considerare că preţul de vânzare al unui baton de ciocolată e 3RON, urmând apoi :
a) Să decidă cât din cei 3RON ar trebui să primească fiecare grup pentru munca depusă.
b) Să estimeze câţi bani din cei 3 RON primesc aceștia de fapt. 
Se cere elevilor feedback cu privire la întrebarea (a), se scriu răspunsurile pe tablă şi se calculează suma totală. În majoritatea cazurilor aceasta depăşeşte 3 RON- provoacă elevii să negocieze şi să recalculeze preţul ciocolatei pentru a se încadra în suma de 3RON. Vezi Anexa 1 Fişă de calcul .

Prezintă adevărata alocare fiecărui participant.
 
Anexa 2. Lanţul negoţului cu ciocolată
 

FERMIERII  

cultivă și îngrijesc arborii de cacao timp de 3-5 ani
culeg păstăile de cacao la temperaturi ridicate
înlătură boabele din păstăi
fermentează boabele de cacao timp de 6 zile și le usucă timp de 10
pregătesc sacii cu boabe pentru a le vinde cumpărătorilor de cacao

 
CUMPĂRĂTORII DE CACAO 

cântăresc sacii cu boabe
depozitează boabele
plătesc fermierii
aranjează sacii pentru a fi transportați către port
 

IMPORTATORII                   

organizeasă transportul din Africa până în România
procesează boabele şi le transformă în cacao solidă și unt de cacao
emisiile datorate transporturilor reprezintă una din cauzele majore ale
creşterii concentraţiei gazelor cu efect de seră
 

COMPANIILE DE CIOCOLATĂ

cumpără cacao solidă și untul de cacao
cumpără restul ingredientelor
prepară batoanele de ciocolată
investesc în ambalaje
investesc în publicitate (reclame)
trimit batoanele de ciocolată către magazine
 

MAGAZINELE

cumpără batoanele de ciocolată de la producători sau distribuitori
vând batoanele cumpărătorilor
 

GUVERNUL

impune taxe pentru batoanele de ciocolată
 
Material adaptat şi tradus de REPER21