Gastroterapia: Cum ne hrănim psihic sănătos

Colegiul National "Nichita Stanescu" , Ploiești
0

Gastroterapia

– sau cum putem fi sanatosi si psihic mancand –
este poate printre cele mai recente descoperiri ale psihoterapeutilor din alte tari membre ale Uniunii Europene. Cum si noi facem parte din aceasta, ar trebui sa adoptam si un lucru benefic si datator de sanatate.

Oamenii in general mananca pentru a trai si mai rar isi aduc aminte ca traiesc pentru a manca. Si cu atat mai putini cunosc faptul ca acum exista si o terapie care se foloseste de calitatile gastronomice ale unei persoane pentru a o reintegra in societate, pentru a intari relatiile de familie, de prietenie, si chiar pentru a reda sensul vietii.

Ati auzit cu siguranta despre semnificatia etimologica a cuvantului“gastronomie” – care reprezinta arta de a prepara mancaruri alese sau insusirea de a le aprecia calitatea, gustul. In tari cum ar fi Italia, Spania, Franta, Portugalia, Anglia, Germania si multe altele, gastroterapia este material introdus in reviste, exista programe TV pe aceasta tema, precum si o puternica informare a populatiei prin diverse mijloace, si prin contactul fie direct sau indirect cu un psiholog-psihoterapeut.

Despre gastroterapie, ca subiect mediatizat in tara noastra nu se poate vorbi prea mult, desi unii oameni poate nici nu au auzit de aceasta metoda de tratament a psihicului. Insa despre gastronomia romaneasca se spune adesea ca este foarte eficienta si foarte buna, iar pentru aceasta este cunoscuta in intreaga lume.

Este posibil ca atunci cand il intrebam pe un turist strain daca stie ceva sau daca a auzit spunandu-se despre Romania, mai repede isi aminteste de “sarmalutele cu mamaliguta” decat de capitala, Bucuresti, pe care adesea o confunda cu Budapesta. Nu uita niciodata dupa ce au trecut pe aceste meleaguri de bucataria traditionala romanesca si poate pentru faptul ca le-a facut bine si pentru ca au stiut sa aprecieze lectia de gastroterapie aplicata.

Dragostea trece prin stomac
De cate ori nu am auzit folosit acest sfat intre doua prietene? Asa si este, mancarea in care este presarat un “strop” de dragoste, conduce catre o mai buna comunicare, la intarirea relatiei de cuplu. Astfel gastroterapia poate fi o modalitate de remediere a relatiei.

Dezvoltarea creativitatii copiilor
Vorbim aici de folosirea gastroterapiei in jocul cu copiii prin serile petrecute in familie pentru pregatirea unui fel de mancare favorit si pentru folosirea si dezvoltarea spiritului creativ al copilului, prin solicitarea ajutorului in decorarea preparatelor.
Cati dintre noi nu-si amintesc poate orele de gastronomie desfasurate in cadrul scolii? Aceasta materie ar trebui reintrodusa in programa scolara, astfel realizandu-se o mai buna educare a copiilor pentru viata. Ar desavarsi spiritul competitional intr-un mod creativ si ar duce la o buna dezvoltare a psihicului.

Reechilibrarea propriului psihic
Echilibrul propriului psihic ar putea fi adoptat prin remediul oferit de gastroterapie, adica prin pregatirea salatelor si mancarurilor intr-un mod estetic si relaxant. Astfel cel care ar pregati un fel preferat, s-ar bucura si de placerea de a manca ceva cu adevarat special, cu o aroma aparte, stiind sa pretuiasca si sa aprecieze ceea ce ne hraneste si spiritual cu adevarat.

Mancarea preparata acasa vs. mancarea de restaurant
Aici putem mentiona gastroterapia ca o terapie de grup, unde grupul este insasi familia. Astfel este sprijinita comunicarea, dezvoltarea spiritului de echipa. Caminul ofera o “caldura” aparte preparatelor, iar dragostea transmisa de “gospodina” familiei este considerata o energie pozitiva transmisa direct din suflet celor care se delecteaza cu roadele muncii sale.
La restaurant nu ne putem bucura de niciunul dintre aceste beneficii pentru ca toti bucatarii de cele mai multe ori fac acest lucru doar pentru satisfactia financiara, nu pentru sentimentul celor care mananca acel preparat.
Cu dragoste transmis peste veacuri ca mostenire de la bunica si mama pentru “micuta gospodina”, ritualul poate deveni cu timpul un giuvaier de nepretuit. “Caietul cu retete al bunicii” se transmite din generatie in generatie, fara a se cunoaste si faptul ca este si o metoda de terapie benefica pentru psihicul fiecaruia.

Ajutor in curele de slabire
Gastroterapia ajuta si la curele de slabire prin stabilirea unui bioritm benefic pierderii in greutate. O traditie de veacuri a devenit acum o punte spre sanatatea fizica si psihica si pentru realizarea unui vis acum posibil cu ajutorul salatelor asortate consumate des si la intervale orare potrivite ca timp, in functie de nevoile fiecaruia.
Consumate in cantitati variabile, legumele si fructele, in special cele in forma naturala si cat mai proaspete, (chiar din gradina proprie daca este posibil, pentru ca astfel este asigurata calitatea si prospetimea) pot fi adevarate remedii in tratarea psihicului si a fizicului.

Cromoterapia in gastronomie
Gastroterapia prin folosirea culorii preparatelor care ne hranesc zilnic cu tot ceea ce organismele noastre au nevoie, pot imbina planul natural cu cel creat de om. Alternarea cromatica a legumelor si ingredientelor naturale folosite intr-un preparat, poate asigura starea de bine atat a celui care gateste cat si a celui care o mananca.

Cateva trucuri:
o Luati cat mai multe mese in familie, alaturi de copii. Faceti-i sa simta ca in familie este cel mai sigur loc din lume si cei mai sinceri prieteni sunt chiar parintii, fratii si surorile.
o Consolidati-va relatia cu persoana iubita preparand si cinand macar o data pe saptamana impreuma intr-un cadru intim.
o Stimulati creativitatea si imaginatia copiilor implicand-i in mod direct la prepararea mancarurilor si incercand sa imbinati cat mai multe culori si forme.
o Nu neglijati momentele in care sunteti singuri si profitati din plin de acestea prin prepararea felului de mancare preferat si meditand la propriile nevoi si dorinte.
o Psihoterapeutii sunt de parere ca dieta ideala este intarita de insasi actiunea savarsirii actului de a gati. Insa exista si oameni care fie se folosesc de sintagma “eu nu am invatat sa gatesc”, pentru ca fie e mai comod asa, fie pentru ca nu iubesc legumele si tind sa-si piarda motivatia repede.
o Daca intampinati o astfel de problema, cel mai bun remediu este gastroterapia, adica pregatirea felurilor culinare preferate de aceasta data prin propriile resurse, invatand astfel sa se obisnuiasca atat cu activitatea cat si cu ingredientele folosite. Specialistii straini sustin faptul ca stresul, depresia si emotiile, toate acesta pot fi controlate cu ajutorul gastroterapiei si prin concentrarea puterii tamaduitoare a mintii.
o Mancarea, “factor de stres pozitiv”
o Mancatul este un factor de stres pozitiv. Cand ne place un fel anume de mancare abia asteptam sa ajungem acasa pentru a ne putea bucura de ceea ce ne place. Insa mare atentie, sa nu picam in extrema cealalta in care bulimia se imprieteneste cu noi si ne distruge de tot.
o Nu trebuie sa gasim in mancare un sprijin si sa facem acest lucru tot timpul. Trebuie sa mancam sanatos, ponderat, pentru a fi intr-o forma buna si normala de sanatate atat psihica, cat si fizica. Sa nu exageram cu mancatul excesiv si la ore nepotrivite. Dupa ora 18 ar trebui incheiata aceasta actiune, sau se mai pot manca numai un fruct sau o leguma, insa chiar si asa ne putem mentine sanatosi pregatind meniul pentru urmatoarea zi.
o Trebuie sa avem mare grija de sanatatea noastra si de modul in care mancam.
o Gastroterapia de grup
o Prin participarea la cursuri de gastronomie si activitati de acest fel se poate organiza terapia, timp in care o persoana stresata, cazuta in rutina zilnica sau care pur si simplu a trecut printr-o deziluzie sentimentala, isi poate canalizafortele si puterea creatoare a psihicului pentru a desavarsi un fel de mancare pe care fie sa-l imparta cu membrii grupului respectiv, fie sa-l manance singura sau in familie sau cu un prieten sau o prietena.
o Gastroterapia este si o modalitate de socializare prin schimbul de informatii, impresii, idei pe tema retetelor. Daca am barfi mai putin, poate am invata mai multe secrete culinare care sa ne aduca stima de sine. Retetele bunicii sunt astazi adevarate manuscrise in care cuvintele prind viata in tigaie!
o Cateva trucuri in plus
o Indiferent ca nu sunteti experti culinari sau amatori entuziasti, profitati de orice moment si experimentati un nou fel de mancare. Astfel, un meniu reusit va aduce un plus de incredere in propriile forte.
o Cand primiti o propunere de a va alatura unui grup de prieteni sau prietene pentru o seara de gatit impreuna, nu refuzati aceasta ocazie pentru ca va puteti fortifica relatiile cu acestia si puteti petrece momente minunate impreuna.
o Cand va este foame mancati si bucurati-va de fiecare clipa de viata prin gastroterapie, insa respectati un regim normal de alimentatie si de viata.
o Putem invata sa gatim chiar si din carti si de la programele TV, reviste si alte astfel de publicatii. Totul este sa vrem si sa fim motivati. Copilasii cu zambetele lor emanand viata sunt unul dintre motivele pentru care merita sa invatam sa gatim, scapand de stres si alti factori negativi.
o Acum cred ca m-ati inteles de ce spun ca merita sa invatam sa fim sanatosi prin ajutorul direct sau indirect al naturii. Nu degeaba se spune ca “suntem ceea ce mancam”.
 


Notă! Articolul este preluat de pe http://www.empower.ro/sanatate